Bollenstreekhout kan bomen niet kwijt, op zoek naar zagerij en afnemers

LISSE - Er groeit meer dan alleen maar bollen in de Bollenstreek. Elk jaar worden er meer dan duizend bomen omgezaagd. Maar de club die dat Bollenstreekse hout verwerkt kan ze niet zelf zagen, de producten niet goed slijten en ziet door de bomen het hout niet meer. De coöperatie zoekt met spoed een grotere zagerij en vooral meer afnemers.
'We kunnen wel 1500 bomen krijgen, maar ik kan ze niet verwerken', zegt Ted Wiegman, grondlegger van de Bollenstreekhout Coöperatie. Zijn coöperatie is naarstig op zoek naar een zagerij in de buurt die grote bomen en grotere hoeveelheden kan verzagen. Nu moet hij met zijn bomen naar Noord-Holland.
De coöperatie zou dolgraag groeien. Bomen genoeg, maar te weinig capaciteit. Bovendien is er geld nodig om het werk en de voorraad voor te financieren. 'Een eik moet wel zes maanden in de drogerij om te drogen, en dat kost geld.'
Bollenstreekhout luidt noodklok, ziet door bomen het hout niet meer

Keukenhof restaureert met hout van eigen landgoed

Een goed voorbeeld van het gebruik van Bollenstreeks hout in eigen buurt laat Wiegman zien op het landgoed Keukenhof. Daar wordt hout van het eigen landgoed na bewerking gebruikt voor de restauratie van het oude washuis achter het kasteel.
'Daar, op de eerste verdieping wordt een vloer gelegd van essen uit het eigen landgoed,' wijst Wiegman trots. 'Die vloerdelen zijn behandeld tegen ongedierte, vandaar dat ze wit zijn.' Ook het koetshuis wordt gerestaureerd met hout uit de Bollenstreek.

'Houthandelaren kopen liever goedkoop en kant en klaar hout'

'We maken tafelbladen, lambriseringen, vloerdelen, kozijnen, grafkisten', somt Wiegman op. 'En allemaal van bomen uit de Bollenstreek.' Klauterend over de stammen in de opslag in Noordwijkerhout noemt hij de soorten bomen op die hij betrekt van gemeenten, hoveniers en landgoederen in de Bollenstreek: 'Populier, abeel, beuk, eik, es, esdoorn, metasequoia.'
Aanbod genoeg in de Bollenstreek, maar veel handelaren kennen het niet of zoeken hun hout liever goedkoper in de tropen. Ze kopen daar kant-en-klare houtproducten die ze niet meer zelf uit bomen hoeven zagen. Vaak kan dat ook niet meer, zeker niet in de Bollenstreek. 'Dat is het oude ambacht, dat is hier niet meer te vinden.'

'Met herbeplanting en meststof uit resthout is cirkel rond'

Wiegmans coöperatie gaat uit van circulair houtgebruik. Bomen die bijvoorbeeld moeten wijken voor een weg worden niet vermalen of verbrand maar zoveel mogelijk hergebruikt. Ook sloophout wordt hergebruikt. En voor elke boom die wordt verzaagd plant hij er drie terug.
Een eindje verder op het landgoed Keukenhof toont Wiegman de nieuwe aanplant. 'Dat is van afgelopen maart. Bovendien wordt van alle resthout char gemaakt, verkoold hout dat als meststof wordt gebruikt. Daarmee is de cirkel rond.' Bollenstreekse bedrijven maken producten van Bollenstreekse bomen, en de rest wordt mest. Voor de tulpen in de Bollenstreek.