Politieagent alsnog vervolgd voor doodschieten tiener in Delft

Na de schietpartij werd de Breestraat in Delft afgezet
Na de schietpartij werd de Breestraat in Delft afgezet © Regio15
DELFT - Een politieagent die in oktober 2018 in Delft op een tiener schoot, die daarna aan zijn verwondingen overleed, moet alsnog strafrechtelijk worden vervolgd. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam maandag beslist. Dat deed het hof nadat nabestaanden een klacht indienden over een eerder besluit van het Openbaar Ministerie (OM) om de agent juist niet te vervolgen.
Op 8 oktober van dat jaar werd door twee personen geprobeerd te schieten op coffeeshop The Game in de Delftse Breestraat. Toen de verdachten probeerden te vluchten op een scooter werd er vijf keer door de politie geschoten. Een van de twee, een 18-jarige Zoetermeerder, werd niet veel later met een schotwond bij een ziekenhuis in Zoetermeer achtergelaten. Daar overleed hij.
Het OM liet eerder al weten dat de man werd geraakt door een politiekogel die afketste op de straatstenen. Verder was de conclusie, na onderzoek door de Rijksrecherche, dat het vuurwapengebruik van de agent gerechtvaardigd was, omdat de bijrijder van de scooter een doorgeladen vuurwapen op hem zou hebben gericht. Ook was het geoorloofd om te schieten op vuurwapengevaarlijke verdachten die op de vlucht sloegen, stelde het OM een jaar na het voorval.

'Zorgvuldige inhoudelijke behandeling'

Het gerechtshof veegt die beslissing nu van tafel, nadat er in april vorig jaar een zogenoemd klaagschrift van de nabestaanden was binnengekomen. Zij vinden dat de agent 'anders had kunnen en moeten handelen'. Het hof noemt 'de feiten en omstandigheden dermate complex' dat een 'zorgvuldige inhoudelijke beoordeling door de strafrechter op zijn plaats is'.
'Het is bij uitstek deze rechter die de afweging kan maken of er sprake is van een strafbaar feit waarvoor beklaagde moet worden veroordeeld, dan wel dat beklaagde een geslaagd beroep kan doen op een rechtvaardigings- of schulduitsluitingsgrond en dientengevolge moet worden ontslagen van alle rechtsvervolging', stelde het Amsterdamse hof maandag. Het hof heeft de officier van justitie daarom de opdracht gegeven om de agent te vervolgen.

Belangenconflict voorkomen

De zaak werd vanaf het begin al onderzocht bij het Openbaar Ministerie in Noord-Holland, omdat de overleden jongen de zoon van een politieagent was. Daar werd voor gekozen om elke schijn van een mogelijk belangenconflict te voorkomen.
De advocaat die de nabestaanden bijstaat, wil niet inhoudelijk op de zaak reageren. 'Dat heb ik met hem afgesproken', laat hij aan Omroep West weten. 'Ik heb in ieder geval niets toe te voegen aan de uitspraak.'