Situatie onder controle, stuurloos vrachtschip wordt bij daglicht weggesleept

Het vrachtschip Julietta D op de Noordzee
Het vrachtschip Julietta D op de Noordzee © NOS
DEN HAAG - De situatie met het stuurloze vrachtschip op de Noordzee is stabiel. Dat meldt de Kustwacht maandagavond. 'Er wordt gewacht op rustiger weer en daglicht voordat het schip naar de haven van Rotterdam wordt gesleept.' Maandagavond lukte het sleepboot de Sovereign een sleepverbinding met het vrachtschip tot stand te brengen.
Er werd nog geprobeerd een tweede sleepverbinding aan te leggen aan de achterzijde van het schip, maar die brak daarna. Deze tweede verbinding is niet essentieel, legde een woordvoerder van Kustwacht Nederland uit. 'Ook aan één zijde kan het vrachtschip gesleept worden, maar een tweede verbinding biedt wat meer veiligheid.' Het schip ligt op ongeveer twaalf kilometer van de kust, ter hoogte van Den Haag.
De reddingsdiensten werkten door storm Corrie maandag onder zware omstandigheden. Aan boord van de sleepboot de Sovereign raakte iemand lichtgewond. Ook aan boord van een van de reddingsboten raakte iemand gewond. Hoe erg die verwondingen waren, is niet bekend.

Aanvaring met ander schip

Vrachtschip Julietta D en olietanker Pechora Star waren maandag aan het eind van de ochtend met elkaar in botsing gekomen in een ankervak 20 mijl ten noordwesten van Scheveningen, omdat het anker van de Julietta D het niet meer hield. Na de aanvaring maakte de Julietta D water. Ook was het schip stuurloos. Daarom werden de achttien bemanningsleden van boord gehaald.
Hieronder beelden van het stuurloze schip:
Stuurloos vrachtschip drijft op Noordzee na aanvaring..
Videobeelden van vrachtschip Julietta D. Video: Martensmultimedia.nl
Het door de storm op drift geraakte vrachtschip raakte daarna een platform in aanbouw in een gebied waar netbeheerder TenneT twee transformatorplatformen bouwt voor de aansluiting van windpark Hollandse Kust zuid. 'Gelukkig was de situatie voor de ongeveer honderd aanwezige medewerkers veilig en was het niet nodig om te worden geëvacueerd', laat TenneT weten.