VIDEO: Spectaculaire helikopterbeelden reddingsactie vrachtschip op Noordzee

De achttien bemanningsleden werden door drie SAR-helikopters gered
De achttien bemanningsleden werden door drie SAR-helikopters gered © Kustwacht Nederland
DEN HAAG - De Kustwacht heeft dinsdag beelden vrijgegeven van de spectaculaire reddingsoperatie van de achttien bemanningsleden van de Julietta D, het schip dat een dag eerder in botsing kwam met een olietanker op de Noordzee. De opvarenden werden door drie SAR-helikopters van boord gehaald. Het stuurloze vrachtschip zelf wordt dinsdag met sleepboten naar de haven van Rotterdam gesleept. De eerste kapitein en eerste stuurman van het schip zijn aangehouden door de politie.
Bekijk hier de spectaculaire beelden van de reddingsoperatie
Zo werden 18 bemanningsleden van stuurloos schip gered
Vrachtschip Julietta D en olietanker Pechora Star kwamen maandagochtend met elkaar in botsing in een ankervak, twintig mijl ten noordwesten van Scheveningen, omdat het anker van de Julietta D het niet meer hield. Na de aanvaring maakte het schip water en raakte het vaartuig stuurloos. Daarom werden de bemanningsleden van boord gehaald. Met drie helikopters, waarvan één uit België kwam ingevlogen, is het personeel veilig aan wal gebracht. Daar stonden hulpverleners klaar om hen op te vangen.
Maandagavond lukten het bergers om aan boord van het drijvende schip te komen en om een 'sleepverbinding' te maken tussen het stuurloze vrachtschip en sleepboot de Sovereign. Dinsdagmiddag rond 13.30 uur werd de Julietta D de haven van Rotterdam binnen gesleept, om vervolgens aan te meren bij de ADM in de Beneluxhaven.
De eerste kapitein en de eerste stuurman zijn aangehouden. Dat meldt NH Nieuws. De politie onderzoekt of zij terecht het vrachtschip hebben verlaten. Een stuurman en de kapitein mogen het schip namelijk niet verlaten tenzij het strikt noodzakelijk is. Er wordt nu onderzocht of hier gisteren sprake van was. Mochten de stuurman en kapitein onterecht van boord zijn gegaan, dan worden zij verantwoordelijk gehouden voor de schade die gisteren is aangericht door de aanvaring.