Eis: 6 jaar cel en tbs voor berovingen, afpersingen en mishandelingen door Voorburger (28)

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Politie
VOORBURG - Berovingen, oplichtingen, afpersingen, mishandelingen, het drogeren van slachtoffers, identiteitsfraude. Tussen maart 2019 en oktober 2020 pleegde een 28-jarige Voorburger volgens het Openbaar Ministerie (OM) een lange reeks van 21 strafbare feiten. Daarbij werd hij vaak geholpen door zijn 27-jarige broer en 49-jarige vader. Dinsdag eiste het OM zes jaar cel en tbs tegen de Voorburger.
'De verdachte denkt alleen aan geldelijk gewin', zei een van de officieren van justitie op zitting. 'Wat hij daarvoor anderen moet aandoen, lijkt hem niet uit te maken. Geweld, bedreigen al dan niet met wapens en zelfs drogeren. De verdachte lijkt er niet voor terug te deinzen. Ook niet als het om jonge slachtoffers gaat.'
Een 15-jarig meisje dat met de Voorburger afsprak, kreeg een flesje Flügel aangeboden. Daarin zou GHB hebben gezeten. 'Toen zij weer bijkwam, waren haar OV-pas, identiteitskaart, pinpas en telefoon verdwenen', stelt het OM. Die zou ze alleen terugkrijgen, als ze seks zou hebben met de verdachte.

Onwel op de A12

Ook verdenkt het OM de verdachte ervan een vrouw te hebben gedrogeerd. 'Zij pikte de verdachte, die zij kende van Instagram, op om een eindje te gaan rijden. Hij bood haar een blikje Red Bull aan', beschrijft het OM. 'Op de A12 werd ze plotseling niet lekker en moest ze de auto op de vluchtstrook zetten. Een ambulance kwam erbij om haar af te voeren. De Voorburger ging ervandoor met de auto, haar telefoon, rijbewijs en bankpassen.'
Die auto dook weer op in een andere zaak. Een jongeman dacht via Instagram contact te hebben gelegd met een tatoeëerder. Er werd afgesproken en de auto met twee mannen erin verscheen. Eenmaal ingestapt bedreigde de Voorburger de jongen met een mes en zei dat hij 4000 euro moest betalen. Uiteindelijk werden zijn mobiele telefoon, pinpas en een geldbedrag van 105 euro afgepakt. Ook moest hij een bedrag 995 euro overmaken en zijn horloge afgeven.

Jongen (17) gedrogeerd

Ook een 17-jarige jongen die in Corbulopark in Voorburg een biertje dronk met de verdachte, zou dat bezuren. Hij raakte volgens het OM buiten westen en toen hij ergens anders weer bijkwam, was zijn telefoon verdwenen. Die was gebruikt om ruim 1700 euro over te schrijven naar andere rekeningen.
Weer een ander slachtoffer zou in een café door de Voorburger en zijn broer met een vuurwapen bedreigd zijn en gedwongen tot dealen in cocaïne. Toen hij daar geen trek in had, werd hij buiten in elkaar geslagen met een paar flinke hoofdwonden als gevolg. Hij moest zich daarvoor in het ziekenhuis laten behandelen. 'En zo gaat de lijst met strafbare feiten maar door', aldus het OM.

Narcistisch en paranoïde

Bij een eerdere veroordeling is al vastgesteld dat de 28-jarige verdachte een persoonlijkheidsstoornis heeft met antisociale, paranoïde en narcistische kenmerken. Omdat hij nergens aan mee wil werken, eist het OM tbs met dwangverpleging tegen hem. Maar eerst moet hij wat het OM betreft zes jaar de cel in.
Ook de vader van de verdachte heeft een uitgebreid strafblad. Omdat er geen persoonlijkheidsstoornis is vastgesteld en hij bij minder feiten betrokken was, eist het OM dertig maanden gevangenisstraf tegen hem. Ook moet hij van het OM nog negentig dagen van een oude straf gaan uitzitten.

Tien maanden cel tegen jongere broer

De jongere broer heeft volgens het OM minder en minder ernstige feiten gepleegd. Het OM eist tegen hem tien maanden cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk voor een aantal geweldsdelicten. Daarnaast eist het OM in verband met een fraudezaak acht maanden cel tegen hem. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.