Bier, kunstogen en het bezwangeren van een koe: 'Zo doen wij dat' geeft inkijkje in bedrijven

Een mes wordt onderzocht bij het NFI
Een mes wordt onderzocht bij het NFI © Omroep West
REGIO - Een kijkje in de fabriek van een van de bekendste biermerken, zonnepanelen die in de ruimte worden gebruikt en waar worden de Haagse hopjes nou eigenlijk gemaakt? Zomaar wat voorbeelden van de ontdekkingsreis die Omroep West-presentator Johan Overdevest door de regio maakte. Voor de nieuwe tv-serie 'Zo doen wij dat' laat hij ons zien wat er in de regio wordt gemaakt en hoe dat gebeurt. 'Dingen die heel vanzelfsprekend lijken, zijn dat helemaal niet', is hetgeen wat hem het meest is opgevallen.
Producten die in de ruimte gebruikt worden, producten die de hele wereld overgaan, producten waar een dorp of stad bekend om staat, maar ook nieuwe producten of diensten van jonge ondernemers die de markt willen veroveren. Met het programma geeft Omroep West een kijkje achter de schermen van bijzondere bedrijven die we van naam kennen, waar we soms voorbij rijden of waarvan we de producten consumeren, maar eigenlijk helemaal niet weten hoe die gemaakt worden.
In de serie krijg je onder andere antwoord op de vragen als: Hoe vind je de dader in een moordzaak? Hoe maak je een koe zwanger? En: Hoe maak je bier? In vijf afleveringen neemt Johan Overdevest je mee in zijn ontdekkingsreis.
'Zo doen wij dat' is vanaf deze week iedere donderdag om 17.00 uur te zien op TV West. Het programma wordt ieder uur herhaald, behalve om 20.00 uur.

Nieuwsgierig naar grote gebouwen en kleine ondernemingen

'Waar het idee vandaan komt?', lacht de presentator. 'Ik zag bij Leiden langs de A44 een enorme hal staan met daarop de naam 'Airbus'. Ik dacht: daar worden vliegtuigen gemaakt ofzo, maar een vliegtuig past er natuurlijk niet in. Daarom werd ik nieuwsgierig wat ze daar nou binnen doen. Dat ben ik eens gaan navragen.'
Die nieuwsgierigheid had Overdevest ook bij andere gebouwen in de regio. 'Denk aan de Haagse hopjes; ik wist eigenlijk helemaal niet waar die worden gemaakt. En wat blijkt: ze worden niet eens in Den Haag gemaakt, sterker nog: niet eens meer in Nederland!' Uiteindelijk ging de presentator langs bij tien gebouwen en ondernemingen in de regio. In vijf afleveringen kun je die bijzondere bezoekjes meebeleven.

Bier, kunstogen, moordzaken en gedenkhorloges

In de eerste aflevering gaat Overdevest langs bij Heineken en het Haags kunstogenlaboratorium. 'Over Heineken, echt een van de bekendste biermerken natuurlijk, kon ik maar weinig beelden vinden over het productieproces. Hoog tijd om daar dus eens binnen te kijken.' In het Haags kunstogenlaboratorium worden ogen gemaakt voor mensen die door een ongeluk een oog kwijt zijn. 'Dat is nog niet zo makkelijk, want het oog moet er precies op lijken', legt de presentator uit. 'Dat is heel indrukwekkend.'
Johan Overdevest leert hoe onderzoek wordt gedaan naar een mogelijk gebruikt wapen
Johan Overdevest leert hoe onderzoek wordt gedaan naar een mogelijk gebruikt wapen © Omroep West
In aflevering twee krijgt men een kijkje in het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag. 'Daar wordt een mes binnengebracht dat mogelijk is gebruikt bij een misdrijf. We laten zien hoe dat onderzoek in zijn werk gaat.' Ook gaat Overdevest in deze aflevering langs bij twee jongemannen uit Sassenheim die een bedrijfje hebben waar ze as in gedenkhorloges verwerken.

Zonnepanelen in de ruimte, wodka van tulpenbollen en Haagse hopjes

De derde aflevering gaat over het bedrijf Airbus, dat zo groot prijkt langs de snelweg bij Leiden. 'Daar worden raketonderdelen gemaakt, maar ook zonnepanelen die op satellieten in de ruimte worden gebruikt.' In Katwijk gaat Overdevest vervolgens langs bij een jonge ondernemer die wodka maakt van tulpenbollen.
Aflevering vier gaat over de Haagse hopjes. De bekende snoepjes uit Den Haag blijken inmiddels minder Haags dan menigeen denkt. Ook twee broers uit Delft krijgen in deze aflevering een bezoekje. 'Die gasten reizen stad en land af om foto's te maken van beelden in de openbare ruimte', vertelt Overdevest enthousiast. 'Die zetten ze stuk voor stuk op de foto en die foto's mag iedereen gebruiken.'
De inseminatie van een koe wordt uitgelegd
De inseminatie van een koe wordt uitgelegd © Omroep West

'Zwanger maken van een koe gaat anders dan je denkt'

De laatste aflevering is niet voor mensen met een zwakke maag. Hierin wordt tot in detail uitgelegd hoe een koe zwanger wordt gemaakt. 'Daar komt meer bij kijken dan je denkt en het gaat ook anders dan je denkt', verklapt Overdevest. 'Ook leren we dat er soms stierensperma in de bonus is.' Tot slot bezoekt de presentator een bedrijf dat brillen maakt waardoor blinden en slechtzienden weer dingen kunnen zien. 'Iemand die blind is, kan door dit bedrijf weer een brief lezen.'