Zes jaar cel geëist tegen woningovervaller in PostNL-outfit

De Paviljoensgracht is door de politie afgezet
De Paviljoensgracht is door de politie afgezet © Regio15
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie heeft tegen twee mannen een gevangenisstraf geëist voor hun rol bij een gewapende woningoverval in Den Haag. In mei 2020 drongen de twee mannen, verkleed als PostNL-bezorger, een woning op de Paviljoensgracht binnen. Het OM eist zes jaar de cel tegen de 22-jarige Samy B., die de overval zou hebben gepleegd. Tegen medeverdachte Nawaf A. is 24 maanden gevangenisstraf, waarvan acht voorwaardelijk, geëist. De man zou op de achtergrond zijn betrokken bij de overval.
Begin mei 2020 drongen twee gewapende mannen de woning binnen. Bij de overval werd de bewoner met een hamer op zijn hoofd geslagen en in zijn been geschoten. Voordat de overvallers iets buit konden maken, greep een familielid in en gingen de overvallers ervandoor.
De 22-jarige verdachte Samy B. uit Zandvoort zou samen met een man uit Haarlem, die al eerder is veroordeeld voor de overval, het huis zijn binnen gedrongen. De bewoner werd door de manen overvallen, nadat hij de deur had geopend voor twee bezorgers in PostNL-outfits. Twee andere mannen zouden de overval op de achtergrond geregisseerd hebben. Tegen de chauffeur werd al een celstraf geëist.

'Weinig tijd om nepwapen te regelen'

In de Haagse rechtbank gaf de 22-jarige verdachte uit Zandvoort dinsdag toe dat hij die dag had geschoten. 'Ik zat in grote problemen. Ik had in korte tijd geld nodig.' Volgens de man was het nooit de bedoeling dat er iemand gewond zou raken. 'Toen ik het vuurwapen ophaalde, werd me verteld dat er geen kogels in zaten. Ik had te weinig tijd om een neppistool te regelen.'
De andere verdachte, de 25-jarige Nawaf A. uit Rijswijk, zou op achtergrond geopereerd hebben. Hij zou de daders informatie hebben verschaft en de voorverkenning hebben uitgevoerd. Ook zou hij voor de overval een tijd met zijn auto stil hebben gestaan voor de woning. Volgens de verdachte klopte dat niet en was hij onderweg naar de hoeren.

Dubbele overval

Tijdens het onderzoek stuitte de recherche op een vergelijkbare zaak in het Friese De Westereen, waar de twee verdachten mogelijk betrokken zouden zijn geweest bij een overval in Friesland. Ook hier deden twee mannen zich voor als PostNL bezorger. Tijdens de overval werd de bewoonster met ducttape vastgebonden. Het DNA van B. werd door de politie op het ducttape aangetroffen.
Volgens de aanklager zit er verband tussen de overvallen. De straf eis tegen Samy B. is dan ook gebaseerd op de betrokkenheid van zowel de overval in Friesland als in Den Haag. Tegen Nawaf A. is er volgens de aanklager te weinig bewijs om hem aan beide overvallen te linken. De uitspraak van de rechtbank is over twee weken.