Huisarts die seks had met kwetsbare patiënte krijgt voorwaardelijke celstraf

Een dokterstas
Een dokterstas © ter illustratie ANP
RIJSWIJK - De Rijswijkse huisarts Paul de R. (50) heeft een voorwaardelijke celstraf van zes maanden gekregen vanwege een seksuele affaire met een kwetsbare patiënte. Een straf die lager uitvalt dan de eis van het Openbaar Ministerie, die eiste naast de voorwaardelijke celstraf ook een werkstraf tegen Rijswijker. De arts had in de zomer van 2017 een affaire met de dame. 'De verdachte heeft de morele standaarden fors overschreden', zo oordeelt de rechtbank.
Tijdens een afspraak in juli 2017 vertelde patiënte dat ze gevoelens voor De R. had. Daarop volgde een reeks intieme berichtjes over en weer. Ze maakten afspraakjes om seks te hebben op kantoor, bij de arts thuis en in de auto. De affaire eindigde een maand later toen de echtgenoot van de patiënte erachter kwam. Later deed de vrouw aangifte tegen de huisarts, omdat ze vond dat De R. misbruik had gemaakt van haar psychische toestand.
De huisarts ontkende twee weken geleden, op de zitting bij de rechtbank, misbruik van haar te hebben gemaakt. 'Ze had ook interesse in mij. Er was wederzijds contact. Ze was niet afhankelijk van mij.' De affaire zou pas begonnen zijn toen ze zich liet uitschrijven uit zijn praktijk.

'Wel een afhankelijke positie'

De rechtbank constateert dat de de afspraakjes al plaatsvonden toen zij nog bij hem in behandeling was. 'Ze verkeerde als patiënte wel degelijk in een afhankelijk positie', aldus de rechtbank. 'Bovendien had hij kunnen weten dat ze kwetsbaar was, want hij had de vrouw doorverwezen voor psychische hulp.'
Ondanks de constateringen van de rechtbank neemt zij strafeis van het OM niet over. Het Openbaar Ministerie had naast een voorwaardelijke celstraf van een half jaar ook nog een werkstraf van tweehonderd uur geëist. Dat vindt de rechtbank niet nodig omdat de man al is veroordeeld door een medische tuchtrechter.