IN BEELD: Willem-Alexander en Máxima al 20 jaar samen op pad in de regio

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima tijdens de Koningsspelen in Leiden
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima tijdens de Koningsspelen in Leiden © ANP
DEN HAAG - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vieren woensdag dat zij 20 jaar getrouwd zijn. Voor het porseleinen huwelijk zijn wij het archief ingedoken. We hebben de leukste foto's van het koningspaar op pad in de regio op een rijtje gezet.
Op 2 februari 2002 gaven Willem-Alexander en Máxima elkaar het 'jawoord'. Inmiddels is hun huwelijk van porselein, hebben zij drie dochters: Amalia, Alexia en Ariane en zijn Willem-Alexander en Máxima alweer bijna negen jaar koning en koningin van Nederland.

2001

Willem-Alexander en Máxima op paleis Noordeinde in Den Haag
Willem-Alexander en Máxima op paleis Noordeinde in Den Haag © ANP
In 2001 maakten Willem-Alexander en Máxima bekend dat zij in het huwelijksbootje zouden stappen. De aankondiging van hun huwelijk vond plaats op Paleis Noordeinde in Den Haag.

2004

Het koningspaar in Delft
Het koningspaar in Delft © ANP
In 2004 trouwden prins Johan Friso, de oudste broer van Willem-Alexander, en Mabel Wisse Smit in Delft. Natuurlijk waren de koning en koningin, toen nog prins en prinses, ook van de partij.

2005

Een fotosessie van Willem-Alexander en Màxima met hun dochters Amalia en Alexia op landgoed de Horsten
Een fotosessie van Willem-Alexander en Màxima met hun dochters Amalia en Alexia op landgoed de Horsten © ANP
Vaste prik bij het koningshuis: de fotosessie. In 2005 werden ruim 75 fotografen uitgenodigd voor een fotosessie van Willem-Alexander en Máxima met hun dochters Amalia en Alexia op landgoed De Horsten in Wassenaar.

2010

Het koningspaar in 2010 tijdens Prinsjesdag in Den Haag
Het koningspaar in 2010 tijdens Prinsjesdag in Den Haag © ANP
Zeg je koningspaar, dan ze je Prinsjesdag. Ook in 2010 stonden Willem-Alexander en Máxima na de troonrede op het balkon van Paleis Noordeinde in Den Haag te zwaaien naar het publiek.

2015

De koning en koningin tijdens de koningsspelen op een basisschool in Leiden
De koning en koningin tijdens de koningsspelen op een basisschool in Leiden © ANP
Sinds Willem-Alexander koning is, vinden iedere laatste vrijdag voor Koningsdag de Koningsspelen plaats. Deze spelen worden traditiegetrouw geopend door de koning en koningin samen met basisschoolkinderen ergens in Nederland. In 2015 hadden basisschoolkinderen in Leiden de eer om de Koningsspelen met het koningspaar te openen.

2017

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima in Krimpenerwaard
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima in Krimpenerwaard © ANP
Het koningspaar maakten in 2017 een streekbezoek aan de Krimpenerwaard. Daar bezochten zij onder andere boerderij Gouderak, een boerderij die is omgebouwd tot recreatieboerderij.

2018

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima in Pijnacker tijdens de vrijwilligersactie NLDoet
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima in Pijnacker tijdens de vrijwilligersactie NLDoet © ANP
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima steken jaarlijks hun handen uit de mouwen tijdens de vrijwilligersactie NLDoet. In 2018 hielpen zij een handje mee in Pijnacker. Daar bakten zijn onder andere pannenkoeken en speelden zij bingo met ouderen.

2021

Het koningspaar met de medaillewinnaars van de Olympische Spelen 2020
Het koningspaar met de medaillewinnaars van de Olympische Spelen 2020 © ANP
Tot slot staat het koningspaar erom bekend dat zij enorm meeleven met de Nederlandse sporters. Op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio, die plaatsvonden in 2021, behaalde Nederland maar liefst 36 medailles. Om dat te vieren gingen Willem-Alexander en Máxima op de foto met alle medaillewinnaars op het bordes van Paleis Noordeinde.