Erica Meiland lijstduwer Partij voor de Inwoners Noordwijk

Erica samen met Martien Meiland
Erica samen met Martien Meiland © ANP
NOORDWIJK - Erica Meiland staat bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart als lijstduwer op het stembiljet voor de politieke nieuwkomer Partij voor de Inwoners in Noordwijk. Erica is vooral bekend als partner van Martien Meiland van het tv-programma Chateau Meiland. Ze staat onder haar meisjesnaam Erica Renkema op nummer 30 op de kandidatenlijst.
De partij had Erica gevraagd of zij als lijstduwer op de lijst wilde staan. Volgens eigen zeggen richt de partij zich op de inwoners en niet op de elite. De partij wil onder andere 15 procent bezuinigen op het overheidsapparaat en zich hard maken voor de bouw van nieuwe betaalbare woningen. 'Erica is erg verbonden aan Noordwijk en Noordwijkerhout. Het is een zakelijke vrouw, dus we vinden het een uitstekende combinatie met onze partij', zegt lijsttrekker Alfons Morssink.
Of Erica in de beleving van de kiezers werkelijk een lijstduwer is, of een 'lijstwegduwer', is de vraag. Erica kreeg onlangs veel kritiek op haar uitingen over hoofddoekjes in haar biografie. Ze is tegen het dragen van een hoofddoek of boerka; ze noemt vrouwen die een boerka dragen 'pinguïns'. Morssink zegt daarover: 'Wij zijn heel erg voor openheid en transparantie. Zij heeft open haar idee gegeven. Wij zijn fel tegen discrimineren, zowel positief als negatief. En dat geldt voor Erica ook.'

'Geen protestpartij'

Dochter Montana Meiland vindt het leuk dat haar moeder 'iets nieuws gaat proberen', laat ze weten. 'Ik vind het leuk voor haar, een nieuwe uitdaging. Ze doet het omdat ze de gemeente beter wil maken. Dus ze dacht: waarom niet? Ik denk dat ze best wat bereik heeft in de samenleving, en dat ze zo wat nieuwe stemmen krijgt.'
Inwoners van Noordwijk reageren wisselend op de stap van Erica:
Noordwijkers reageren op nieuws over politieke stap van Erica Meiland
Volgens lijsttrekker Morssink is de lokale partij een antwoord op de huidige kwaliteit van politiek en bestuur die om verbetering vraagt. De partij wil misstanden bij hun naam noemen, maar ziet zichzelf niet als een protestpartij. De Partij voor de Inwoners wordt naast Erica Meiland gesteund door Noordwijker Paul Brandjes, een projectontwikkelaar met belangen in de regio. Hij staat op nummer 28. Op de website van de partij is te lezen dat de partij zijn steun accepteert, zolang de onderneming van Brandjes geen enkel bouwproject aanvraagt of uitvoert in Noordwijk om belangenverstrengeling uit te sluiten.