Kamerlid Gideon van Meijeren lijsttrekker Forum voor Democratie in Den Haag

Gideon van Meijeren
Gideon van Meijeren © ANP
DEN HAAG - Gideon van Meijeren wordt lijsttrekker van Forum voor Democratie (FvD) bij de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag. Van Meijeren is op dit moment Tweede Kamerlid en Provinciale Statenlid in Zuid-Holland namens de politieke partij van Thierry Baudet. Op de kieslijst van FvD staan zestien kandidaat-raadsleden.
Van Meijeren wil zijn functies in de Kamer en de Provinciale Staten behouden als in maart wordt gekozen in de Haagse raad. 'Ik vertrouw erop dat het goed te doen zal zijn, zegt hij tegen Den Haag FM, mediapartner van Omroep West. Wel heeft hij besloten te stoppen als bestuurslid van de partij.
De drie functies als volksvertegenwoordiger zijn te combineren, vindt hij. Wanneer vergaderingen van verschillende bestuurslagen elkaar overlappen zal op dat moment worden besloten wie waar wordt vervangen. Dat kan betekenen dat Van Meijeren het woord voert in de Kamer terwijl hij vervangen wordt in de raad of andersom. 'Waar ik op welk moment zal zijn zal iedere keer een afweging zijn. Ergens versterkt het elkaar ook. Als je in verschillende bestuurslagen actief bent vindt er kruisbestuiving plaats. Ik zie in de provincie hoe landelijk beleid landt. In de Kamer kun je er rekening mee houden hoe beleid terecht gaat komen', zegt Van Meijeren.

Ophef in de Kamer

Van Meijeren zorgde afgelopen jaar meerdere malen voor ophef. In mei schond hij de anderhalvemeterregel door tijdens een Kamerdebat collega-FvD'er Simone Kerseboom te zoenen en knuffelen na afloop van haar maidenspeech. Toen er bij de integriteitscommissie van de Tweede Kamer klachten over het voorval binnenkwamen, verklaarde Van Meijeren dat hij het gezag van het orgaan niet erkende.
In september legde Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66) het debat stil tijdens een bijdrage van Van Meijeren, nadat hij de beperkingen voor ongevaccineerden vergeleek met gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Dit deed hij tijdens een debat over geweld en bedreigingen tegen journalisten, waarin hij benadrukte dat 'de gevestigde media' desinformatie en nepnieuws verspreiden.

Burgerlijke ongehoorzaamheid

De meest recente commotie ontstond in januari van dit jaar. De Kamervoorzitter ontnam Van Meijeren het woord omdat hij opriep tot burgerlijke ongehoorzaamheid met betrekking tot de coronamaatregelen. De FvD'er vindt de beperkingen misdadig en zegt geen vertrouwen te hebben in het Nederlandse rechtssysteem. Oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid is verboden volgens het reglement van de Tweede Kamer.