Zoetermeer biedt excuses aan voor undercoveronderzoek moskeeën

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © ANP
ZOETERMEER - Het gemeentebestuur van Zoetermeer biedt de islamitische gemeenschap excuses aan voor de gang van zaken rondom een geheim onderzoek naar de lokale moslimgemeenschap. In oktober 2021 stond in een artikel in NRC dat zeker tien gemeenten - waaronder Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg en Delft, onderzoek lieten doen naar moskeeën in hun stad of dorp. De manier waarop dit onderzoek plaats zou hebben gevonden, werd in het artikel ter discussie gesteld.
Het onderzoek zou plaats hebben gevonden in 2017 en 2018. Tijdens het 'geheime' onderzoek werden onderzoekers van het particuliere bureau NTA naar islamitische organisaties gestuurd om daar gevoelige informatie op te halen zonder zichzelf kenbaar te maken.
In een geheim rapport werden de bevindingen opgetekend. Hierin stond onder andere wat bestuurders, imams en docenten studeerden en met wie ze ruzie hadden. Deze werkwijze is volgens deskundigen verboden, meldde NRC. De onderzoeken werden betaald door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Geschokte reacties

De islamitische gemeenschap reageerde geschokt en eiste excuses van de gemeenten. Het huidige college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zoetermeer gaf aan de onderste steen boven te willen krijgen over de manier van handelen destijds, om alle vragen goed te kunnen beantwoorden.
Burgemeester Michel Bezuijen liet het onderzoek uitvoeren door advocatenkantoor Van der Feltz uit Den Haag. De belangrijkste conclusie is dat het onderzoek naar de moskeeën wettelijke grondslag miste. Het Zoetermeerse gemeentebestuur laat weten zich 'volledig bij het onderzoeksrapport en de daarin opgenomen conclusies aan te sluiten'. 'Het onderzoek had niet op deze wijze, zonder wettelijke basis én zonder medeweten van betrokken, mogen plaatsvinden', aldus het gemeentebestuur.

'Blij met de conclusies'

In het onderzoek is niet vastgesteld dat er undercoveractiviteiten hebben plaatsgevonden, maar dat door de manier van onderzoek moskeebezoekers wel zijn geobserveerd door veldwerkers van het bureau zonder dat die personen zich daarvan bewust waren. Verder wordt er geconcludeerd dat zowel de gemeenteraad als het college destijds geen betrokkenheid, rol of kennis hebben gehad van het verrichte onderzoek door NTA. Het huidige college stelt dat dit onderzoek absoluut niet past in de openheid en transparantie waar de gemeente Zoetermeer voor staat.
Het college wil er alles aan doen om het vertrouwen te herstellen en is in gesprek met de moskeebesturen en het InterLevensbeschouwelijk Overleg Zoetermeer (ILOZ) over de conclusies van het onderzoek. 'We zijn blij met deze conclusie, die ook uniek is in Nederland', zegt Shamier Madhar, voorzitter van ILOZ. 'In andere gemeenten waar dit speelde is deze conclusie niet zo helder getrokken, of met mitsen en maren omkleed. Dat neemt niet weg dat het voor veel onrust in de gemeenschappen heeft gezorgd.'