Kijk hier op wie jij kunt stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen

Stemmen tijdens de verkiezingen
Stemmen tijdens de verkiezingen © ANP
REGIO - Een spannende dag voor alle kandidaat-raadsleden. In heel Nederland zijn vrijdag om 10.00 uur de kieslijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen vastgesteld. De grote vraag: hebben alle potentiële lokale politici voldaan aan alle voorwaarden om ook daadwerkelijk verkiesbaar te zijn op 14, 15 en 16 maart? Bekijk hier wie in jouw gemeente op de kandidatenlijsten staan.
Er kan gestemd worden op bekende en onbekende mensen. In Den Haag staat oud-minister Rita Verdonk (Hart voor Den Haag/Groep De Mos) hoog op de lijst en ze is daarnaast kandidaat-wethouder. Forum voor Democratie komt met Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren als lijsttrekker op de proppen.
Verder staat in Leiden Koen Lenferink, de zoon van de burgemeester, op plek vijftien van de kandidatenlijst van PvdA. Partij voor de Dieren in Gouda heeft Syrië-vluchteling Khalil Kotaesh op zeven gepositioneerd. En de helft van de kandidatenlijst van Beter Alphen (Alphen aan den Rijn) bestaat uit familieleden van lijsttrekker Wil Verschuur.

Lijstduwers

En dan heb je nog de lijstduwers. Bekende inwoners die ingezet worden als stemmentrekkers, maar geen ambitie hebben om daadwerkelijk de gemeenteraad in te gaan. In Den Haag zijn ADO-iconen als Lex Immers en Lex Schoenmaker op het stembiljet te vinden. Ook Edwin Rutten, beter bekend als 'Ome Willem', staat op het stembiljet als lijstduwer van D66 in Den Haag. Mediapersoonlijkheid Erica Meiland heeft zich in Noordwijk verbonden aan een lokale partij, net zoals oud-staatssecretaris Fred Teeven in de gemeente Hillegom en paralympisch kampioen Jetze Plat in de gemeente Nieuwkoop. Ook in Alphen aan den Rijn zijn opvallende namen op het stembiljet te vinden. Daar zijn tv-presentator Jan van den Bosch en autocoureur Tim Coronel lijstduwers van Nieuw Elan.
Hieronder zie je alle gemeenten in onze regio staan. Zodra de kieslijst van jouw gemeente officieel is vastgesteld, kun je klikken op de naam van jouw gemeente en word je doorgelinkt naar de kandidaat-raadsleden.