GGD woedend om undercoverfilmpje Forum voor Democratie bij GGD Haaglanden

© ANP
DEN HAAG - De GGD veroordeelt Forum voor Democratie voor een filmpje, dat de partij donderdag heeft verspreid na geheime opnames op een vaccinatielocatie bij GGD Haaglanden. De overkoepelende GGD GHOR weerlegt de beschuldigingen van misstanden rond het vaccineren van jongeren en is bang dat het filmpje invloed gaat hebben op de veiligheid van medewerkers op priklocaties.
In het filmpje zegt de politieke partij onder meer dat GGD-medewerkers bij het vaccineren van tieners niet volgens de wet handelen. Op de beelden is te zien hoe een jongere met een aantal mensen op vaccinatielocaties in gesprek gaat om zich te laten vaccineren. Daarbij zou hij volgens FVD worden 'voorgelogen' door onder meer GGD-artsen en komen tijdens die gesprekken de medische voor- en nadelen van het coronavaccin nooit aan bod.
Volgens de GGD blijkt uit de video dat de makers het niet eens zijn met het beleid van het kabinet op het gebied van de coronabestrijding en dat de uitvoerders van dit beleid nu hun doelwit zijn geworden. 'De videomakers gebruikten een verwerpelijke methode. Zij stuurden een jongere naar vaccinatielocaties met een verborgen camera, die veinsde een vaccinatie te willen krijgen tegen het coronavirus', zo schrijft de GGD in een reactie op de video, die onder meer is opgenomen in het voormalige pand van het HagaZiekenhuis aan de Sportlaan in Den Haag.

'Digitaal knip- en plakwerk'

'De jongere maakte stiekem opnamen van gesprekken met GGD-medewerkers. Dit waren langdurige gesprekken', aldus de GGD. 'Videomakers bewerkten deze opnames met digitaal knip- en plakwerk en haalden ze uit hun originele context. De GGD’s zijn nooit om wederhoor gevraagd door de videomakers.'
FVD blijft bij de aantijgingen en noemt de reactie van GGD GHOR 'beschamend'. Dat de koepelorganisatie van 'knip- en plakwerk' spreekt vindt de partij 'teleurstellend', zegt een woordvoerder. 'FVD is bereid om in overleg met de GGD alle ruwe beelden ter beschikking te stellen.'