'Deze vuist op deze vuist', Ome Willem als lijstduwer verkiesbaar in Den Haag

Edwin Rutten
Edwin Rutten © ANP
DEN HAAG - Edwin Rutten gaat wellicht de politiek in. Het 79-jarige televisie-icoon, dat vooral bekend werd als Ome Willem uit het ooit erg populaire kinderprogramma De Film van Ome Willem, is bij de komende gemeenteraadsverkiezingen lijstduwer voor D66 in Den Haag. Dat betekent dat Rutten mogelijk een plek in de Haagse raad kan bemachtigen.
Dat maakt lijsttrekker Robert van Asten vrijdag bekend bij mediapartner Den Haag FM. 'Het is prachtig dat een kinderheld als Edwin Rutten, iemand die we bijna allemaal nog wel van onze kinderjaren kennen, zich op deze manier wil blijven inzetten voor de volgende generaties', aldus Van Asten.
Rutten maakte tussen 1974 en 1989 meer dan tweehonderd afleveringen van De Film van Ome Willem. Daarnaast is hij bekend als jazzmuzikant. Voor Omroep MAX maakte hij jarenlang het programma Jazz op Zes.

'Ben fan van Sigrid Kaag'

'Ik vind het heel leuk', zegt Rutten tegen Den Haag FM. Toen hij gebeld werd met de vraag of hij lijstduwer wilde worden twijfelde hij geen moment. 'Ik zei meteen ja! Ik vind het een mooie partij. En ik ben fan van Sigrid Kaag, dat is een fantastische vrouw.'
Lijstduwers zijn vaak bekende mensen die niet altijd ambitie hebben om de gemeenteraad in te gaan. Zo ook Rutten. 'Ik vind het een leuke gedachte, maar ik wacht het even af. De raad is een vak op zich.' Mocht Rutten zich bedenken, hij weet wel wat hij belangrijk vindt: onderwijs en cultuur. 'En je moet fatsoenlijk zijn voor je bewoners.'

BN'ers op stembiljet

Het gebeurt vaker dat bekende Nederlanders zich aanmelden als lijstduwer in de gemeentepolitiek. Zo staan in Den Haag ook ADO-iconen als Lex Immers en Lex Schoenmaker op het stembiljet.