Veel misdaad in Bollenstreek opgelost door inschakelen burgers

Ter illustratie
Ter illustratie © Omroep West
TEYLINGEN - De aanpak van de georganiseerde criminaliteit en ondermijning in de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen is zo succesvol, dat het wordt overgenomen in heel Nederland. De gemeenten hebben de afgelopen jaren campagne gevoerd om misdaad te melden en dat leverde de afgelopen drie jaar 225 meldingen op. 'Ik sta met enige gepaste trots hier', aldus burgemeester van Teylingen Carla Breuer.
Naast de campagne werken de politieteams nauw samen met de drie gemeenten. Volgens politiechef Henk Woppenkamp lopen Hillegom, Lisse en Teylingen voorop binnen de eenheid Den Haag. 'Zelfs premier Rutte is bij ons komen kijken hoe wij dat doen', vertelt hij trots. De samenwerking was een pilot voor de rest van Nederland en er was extra geld voor vrijgemaakt.
Aanpak georganiseerde criminaliteit in Bollenstreek is een succes
Het intensief samenwerken tussen de politie en de gemeenten vergde wel wat afstemming en aanpassing. 'Dat ging niet vanzelf', vertelt Woppenkamp. 'De politie wil altijd hup, de deur uit en gaan. Bij de gemeente en andere partners waar we mee samenwerken gaat dat wat langzamer. Maar de samenwerking is gegroeid tot iets moois, dus dat is hele mooie winst. Het is fantastisch dat daar zulke resultaten uit voortkomen.'

Hennepkwekerijen, crimineel geld en vuurwapens

En die resultaten spreken voor zich. De afgelopen drie jaar heeft de campagne die inwoners oproept misdaad te melden 225 meldingen opgeleverd. Meer dan de helft van deze meldingen was drugsgerelateerd. 'We hebben elf panden kunnen sluiten en vijftien hennepkwekerijen opgerold', vertelt burgemeester Breuer. 'Bovendien hebben we 600.000 euro aan crimineel geld en 44 vuurwapens in beslag kunnen nemen', voegt Woppenkamp toe.
Andere gemeenten in de regio Haaglanden en in de rest van Nederland mogen de campagne nu één op één overnemen. Breuer is daar blij mee: 'Waarom zou iedereen dat voor zichzelf ontwikkelen als wij een succesvolle formule hebben?'