Coronavirus: Kabinet wijzigt beleid en stelt 'openhouden samenleving' voortaan voorop

Minister Kuipers
Minister Kuipers © ANP
REGIO - Volg hier al het coronanieuws van dinsdag 8 februari.

Van 'zorg beheersbaar houden' naar 'openhouden samenleving'

Het kabinet wil voortaan dat 'het openhouden van de samenleving' het nieuwe uitgangspunt voor het coronabeleid wordt. Dat schrijft zorgminister Ernst Kuipers (D66) in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin doet hij uit de doeken wat de doelen en de strategie worden in de komende maanden.
Het coronabeleid gaat straks uit van twee hoofddoelen: de sociaal-maatschappelijke en economische continuïteit en daarnaast de toegankelijkheid van de gehele zorgketen voor iedereen. Deze twee doelen zijn gelijkwaardig, aldus de minister. Hiermee verschuift de aandacht meer van 'de uitsluiting van risico's naar meer beheersing daarvan en naar een zo normaal mogelijke manier van leven'. Tot nu toe had het kabinet vier hoofddoelen: de belasting van de zorg beheersbaar houden, het beschermen van kwetsbaren, het zicht houden op het virus en de economische en maatschappelijke schade beperken.
Volgende week dinsdag is er weer een coronapersconferentie. Minister Kuipers voert dan het woord, premier Rutte is er niet bij omdat de pandemie 'in een andere fase is beland'. Ook wordt een rits aan versoepelingen verwacht, zoals langere openingstijden voor de horeca- en cultuursector, vollere stadions en de heropening van het nachtleven.

Coronacijfers van dinsdag

Het aantal patiënten met het coronavirus in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag opnieuw gestegen. Vergeleken met een week geleden liggen er nu 237 meer mensen met corona onder de leden in de ziekenhuizen. Er liggen nu in totaal 1580 coronapatiënten, 87 meer dan maandag. Dat is het hoogste aantal in ruim een maand.
 • 394.759 nieuwe coronabesmettingen (maandag: 77.648)
 • 210 nieuwe coronapatiënten op verpleegafdelingen van ziekenhuizen (totaal: 1354, +75 ten opzichte van maandag)
 • 19 nieuwe coronapatiënten op intensive cares van ziekenhuizen (totaal: 226, +12 ten opzichte van maandag)
Het aantal positieve coronatests is vertekend doordat de registratie van het RIVM achterliep. Met terugwerkende kracht zijn de positieve tests nu verwerkt door het kennis- en onderzoeksinstituut.

16 extra vaccinatielocaties in regio Hollands Midden

GGD Hollands Midden opent extra zogeheten pop-uplocaties voor mensen om een coronavaccinatie en boosterprik te halen:
 • Alphen aan den Rijn (Gemeentehuis): 19, 26 februari, 5, 12, 19 en 26 maart.
 • Bodegraven ('t Anker): 18, 25 februari en 4 maart.
 • Boskoop (De Plataan): 12, 19, 26 februari en 5 maart.
 • Driebruggen (Huisartsenpraktijk Driebruggen): 9 februari.
 • Hazerswoude-Dorp (De Juffrouw): 17 en 24 februari.
 • Katwijk ('t Kwadrant): 11, 18 en 25 februari.
 • Koudekerk aan den Rijn (De Ridderhof): 15, 22 februari en 1 maart.
 • Leiden (Het Gebouw): 10, 17 en 24 februari.
 • Leiden (Al Hjira): 18 februari.
 • Leiden (Huis van de Buurt Vogelvlucht): 23 februari, 2 en 9 maart.
 • Lekkerkerk (Amicitia): 16 en 23 februari.
 • Roelofarendsveen (Gemeentehuis): 16, 23 februari en 2 maart.
 • Schoonhoven (De Meent): 16 en 23 februari.
 • Voorschoten (Gemeentehuis): 18 en 25 februari.
 • Waddinxveen (Ontmoetingskerk): 11, 18 en 25 februari.
 • Woubrugge (Die Twee): 17, 24 februari en 3 maart.
Daarnaast blijven de reguliere vaccinatielocaties in Alphen aan den Rijn (Nieuwe Sloot), Gouda (Goudse Poort) en Leiden (ECC) open. Niet langer zeven dagen per week, maar van woensdag tot en met zaterdag.
Een vaccinatiemedewerker van GGD Hollands Midden
Een vaccinatiemedewerker van GGD Hollands Midden © Mike Mourits

Nachtleven met verplichte test weer open?

Het kabinet overweegt om de nachtclubs weer te openen na de persconferentie van volgende week dinsdag. De Telegraaf schrijft dat dinsdag op basis van 'Haagse bronnen'. De heropening zou gepaard moeten gaan met de invoer van 1G, oftewel een verplichte coronatest voor binnenkomst - gevaccineerd en/of geboosterd of niet.
Maandagavond lekte via het televisieprogramma Nieuwsuur al uit dat de regering 'flinke versoepelingen' zal doorvoeren, zoals vollere stadions en theaters, de horeca open tot later dan 22.00 uur en het mogelijk schrappen van het coronatoegangsbewijs op sommige plekken.
Zaterdag protesteert de nachthoreca met de actie 'De nacht staat op'
Zaterdag protesteert de nachthoreca met de actie 'De nacht staat op' © ANP

Grotere terrassen in Den Haag dit jaar

Horeca-ondernemers in Den Haag mogen dit jaar, net zoals vorig jaar, hun terrassen 25 procent groter opzetten dan gebruikelijk. Dat heeft de gemeente besloten.
Vanwege de anderhalvemeterregel kunnen ondernemers zowel binnen als buiten minder mensen kwijt. Door een groter deel van het 'openbaar gebied' in te nemen voor de terrasopstelling, kunnen horeca-eigenaren meer mensen ontvangen.
In de voorbije weken besloot onder meer de gemeente Leiden om horeca-ondernemers meer terrasplekken te gunnen.

CPC Loop voor derde keer op rij geschrapt, in najaar nieuwe poging

De NN CPC Loop in Den Haag gaat niet door op zondag 13 maart. Het hardloopevenement is vanwege de coronamaatregelen verplaatst naar 25 september.
De laatste loper van de CPC 2020 werd bij de finish feestelijk onthaald
De laatste loper van de CPC 2020 werd bij de finish feestelijk onthaald © ANP

Nachthoreca in Leiden sluit zich aan bij protest

Ook een aantal uitbaters van de Leidse nachthoreca openen komende zaterdag hun deuren tijden de actie 'Leiden Staat Op'. Dat meldt Sleutelstad, mediapartner van Omroep West. Met deze actie protesteren de Leidse nachtclubs tegen de geldende coronamaatregelen voor de nachthoreca. Ook sluiten de Leidse nachtclubs zich met dit protest aan bij de landelijke actie 'De nacht staat op' op 12 februari.
De Leidse burgemeester Henri Lenferink (PvdA) waarschuwt wel dat de actie niet is toegestaan en dat er ook gehandhaafd zal worden. 'Heropening kan alleen als de landelijke regels dat toelaten', zegt Lenferink tegen mediapartner Sleutelstad. 'En als ze toch open gaan dan verbeurt Gebr. de Nobel de eerder opgelegde dwangsom van 4.900 euro. En misschien leggen we ook nog een preventieve extra last onder dwangsom op met een hogere omvang. Het is belangrijk dat mensen niet zomaar eigen regels gaan opstellen. Dat kan echt niet.'
Ondanks de forse consequenties waar de Leidse nachthoreca mee te maken kan krijgen als zij zaterdag open gaan, zegt de burgemeester wel begrip te hebben voor de nachthoreca. 'Als ze willen protesteren dan is dat prima en zal ik kijken wat ik kan doen om dat mogelijk te maken. Maar als men komende zaterdag tegen de regels open gaat, dan kiest men daar zelf voor. En dan moeten ze ook de consequenties aanvaarden', legt Lenferink uit. Daarnaast wijst hij erop dat gewone cafés ook nog steeds te maken hebben met beperkende maatregelen. 'Die moeten ook om 22.00 uur dicht terwijl ze na dat tijdstip vaak nog goed verdienen.'
Ook het Alphense Bar Amsterdam doet mee aan de protestactie
Ook het Alphense Bar Amsterdam doet mee aan de protestactie © Studio Alphen

Diederik Gommers blijft lid van OMT

Diederik Gommers blijft voorlopig toch langer lid van het Outbreak Management Team (OMT). Dat meldt de ic-arts maandag aan NU.nl. Gommers blijft voorlopig lid van het OMT, omdat de coronacrisis zich op een 'kantelpunt' bevindt en het niet duidelijk is welke rol het OMT krijgt in de volgende fase van het coronavirus.
Doordat het voorzitterschap van de Nederlandse Vereniging van Intensive Care (NVIC) deze maand eindigt voor Gommers, zei het OMT-lid dat hij deze maand ook zou stoppen als adviseur van het kabinet. Maar voorlopig blijft Gommers dus wel lid van het OMT en zal hij de komende OMT-vergaderingen bijwonen in plaats van zijn beoogd opvolger Iwan van der Horst.

Einde Olympische Spelen Adriane Jelinkova

Skiester Adriana Jelinkova verlaat per direct de Olympische Spelen. De 26-jarige Oegstgeestse testte een paar dagen geleden positief op corona en heeft daardoor bij volgende tests waarden die zitten rondom de in China toegepaste grenswaarden. Dat meldt de Nederlandse sportkoepel NOC*NSF dinsdagnacht. Jelinkova ging maandag nog wel van start op de reuzenslalom, maar de slalom van woensdag skiet ze niet.

Meer dan 5 miljoen besmettingen in Nederland

Het aantal meldingen van positieve coronatests in Nederland stijgt dinsdag boven de 5 miljoen. De teller stond maandag op 4.969.600 geregistreerde positieve test. Dat zou betekenen dat er tussen maandagochtend en dinsdagochtend meer dan 30.340 besmettingen bij moeten komen om de grens van 5 miljoen te passeren. De kans dat dit gebeurt is heel groot, omdat de laatste keer dat er zo 'weinig' besmettingen werden gemeld bijna een maand gelden is.
Waarschijnlijk is het aantal gemelde besmettingen in Nederland al gestegen boven deze grens, omdat er ongeveer 200.000 meldingen van positieve tests nog niet zijn aangekomen bij de centrale registratie van het RIVM. Deze 200.000 tests zijn al wel bevestigd.
Het heeft maar twee weken geduurd voordat er 1 miljoen positieve tests bij zijn gekomen in Nederland. Dat is een record. Op 25 januari werd de grens van 4 miljoen geregistreerde besmettingen gepasseerd.

Nieuwe regels coronatoegangsbewijs vanaf vandaag

Wie geen boosterprik heeft gehaald en maximaal negen maanden (270 dagen) geleden voor het laatst is gevaccineerd, krijgt vanaf vandaag geen groene QR-code meer te zien. Voor wie een coronabesmetting heeft doorgemaakt wordt de geldigheidsduur van het bewijs verkort van één jaar naar zes maanden (180 dagen). De geldigheid voor het coronatoegangsbewijs is ingekort door het kabinet.
Met de verkorting van de geldigheidsduur loopt Nederland weer gelijk met de rest van Europa. Sinds 1 februari geldt dat de Europese coronapas (digitaal coronacertificaat DCC) nog maar 270
dagen geldig is. In Nederland moest dit ook vanaf 1 februari gelden, maar om verschillende redenen is dat enkele dagen vertraagd. Hoe lang de boostervaccinatie geldig is, is nog niet vastgesteld.
'Onvoldoende' gevaccineerden kunnen zich ook laten testen om een groene QR-code te krijgen
'Onvoldoende' gevaccineerden kunnen zich ook laten testen om een groene QR-code te krijgen © ANP

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.