Coronavirus: Kuipers had link met Leids bedrijf dat miljoenen claimt bij VWS

Ernst Kuipers, de nieuwe minister van Volksgezondheid komt aan op het Binnenhof voor  een overleg over de coronamaatregelen.
Ernst Kuipers, de nieuwe minister van Volksgezondheid komt aan op het Binnenhof voor een overleg over de coronamaatregelen. © ANP
REGIO - Volg hier al het coronanieuws van woensdag 9 februari.

Veiligheidsberaad waarschuwt nachthoreca

Mensen die denken dat er in het komende weekend niet gehandhaafd wordt op het naleven van de coronaregels, hebben het mis. Gemeenten hebben diverse mogelijkheden om de regels te laten handhaven. 'Dus als mensen ervan uitgaan dat er komende weekend niet gehandhaafd wordt, dan is dat niet juist', aldus Hubert Bruls, voorzitter van van Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen.
Bruls reageert op plannen van de nachthoreca om aanstaand weekend na 22.00 uur hun deuren te openen, terwijl de horeca volgens de geldende coronamaatregelen om 22.00 uur gesloten moet zijn. Tegelijkertijd hebben politievakbonden acties aangekondigd zoals niet optreden tegen overtreders die te laat open zijn. 'We gaan ervanuit dat er opgetreden wordt tegen grootschalige overtredingen van regels', zegt Bruls. 'De politie blijft de bijzondere verantwoordelijkheid houden voor het bewaken van de openbare orde.'

Kuipers had link met Leids bedrijf dat miljoenen claimt bij VWS

Het ministerie van Volksgezondheid zit in een juridisch gevecht met het Leidse bedrijf Breathomix, een producent van apparaten van blaastesten. Nieuwsuur meldt op basis van eigen onderzoek dat de hoogste baas van het ministerie, minister Ernst Kuipers, tot een maand geleden werkte bij een stichting die Breathomix financierde en van advies voorziet.
Minister Kuipers tijdens het Kamerdebat over het coronabeleid
Minister Kuipers tijdens het Kamerdebat over het coronabeleid © ANP
De apparaten voor blaastests van Breathomix werden korte tijd ingezet bij GGD's en tijdens het Eurovisie Songfestival om corona op te sporen. Maar volgens het ministerie werkten de apparaten niet naar behoren. Een grote bestelling werd daarom geannuleerd. Breathomix eist nu 24 miljoen euro van het ministerie van Volksgezondheid vanwege vermeende contractbreuk.
Op het moment dat Breathomix het ministerie dagvaardde, eind november, had Kuipers meerdere bijbanen bij organisaties die betrokken zijn bij Breathomix. Waar Kuipers dus tot voor kort bestuurder was bij organisaties die investeerden in Breathomix, moet hij er als minister nu juist voor zorgen dat het ministerie het bedrijf vooral niet hoeft te betalen.

Nieuwe cijfers: afgelopen dag ruim 86.600 positieve coronatests

Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn ruim 86.600 positieve coronatests doorgegeven aan het RIVM. Dat meldt het instituut na een extra controle van de cijfers. Eerder meldde het RIVM 144.586 nieuwe gevallen, maar dat aantal bleek niet te kloppen en werd daarom ingetrokken.
Enkele tienduizenden bevestigde besmettingen zijn waarschijnlijk dubbel geteld, waardoor het cijfer eerst te hoog uitviel. Dat komt mogelijk doordat het RIVM een nieuwe manier van werken heeft. Positieve uitslagen van coronatests gaan voortaan rechtstreeks naar het RIVM. Ze gaan dus niet meer via tussenstappen bij de GGD'en. Dat moet voorkomen dat het systeem vastloopt en achterstanden ontstaan. Op dinsdag had het RIVM ongeveer 300.000 achterstallige tests van de afgelopen drie weken alsnog geregistreerd.

Nachthoreca Noordwijk opent dit weekend uit protest

De horecaondernemers aan de Grent in Noordwijk voeren aanstaande zaterdag actie en doen daarbij mee aan de landelijke actie van de nachthoreca in Nederland. De ondernemers willen met actie ‘De Grent staat op’ het signaal afgeven dat het te lang duurt voordat de nachthoreca geopend is. Door de huidige coronamaatregelen moeten horeca om 22.00 uur de deuren sluiten.
Eén van de deelnemers is Café de Rosser. Eigenares Maxime heeft het café twee maanden voor de coronacrisis overgenomen en heeft dus maar kort kunnen genieten van uitgaanspubliek in de nacht. Zij heeft geluk gehad legt ze uit, want zij is overdag open voor lunch en diner. In de avond wil zij graag de tafels opzij schuiven en een feestje maken. Maxime hoopt dat het aanstaande zaterdag ‘hutjemutje vol staat en dat ze vol gas kunnen gaan knallen’.

Kabinet hoopt begin maart meeste coronamaatregelen af te schaffen

Begin maart hoopt het kabinet de meeste coronamaatregelen, waaronder het mondkapje en de 1,5 meterregel, af te kunnen schaffen. Bij grote festivals een evenementen moeten mensen een negatieve test kunnen tonen. Wel moet het Outbreak Management Team (OMT) de maatregelen eerst goedkeuren voordat het kabinet ze wil doorvoeren.
Eind deze maand zouden mogelijk al nachthoreca, festivals en evenementen zonder placering open kunnen voor mensen met een negatieve test. Verdergaande stappen worden, als de deskundigen dat verantwoord achten, waarschijnlijk dan begin maart doorgevoerd. Mogelijk worden deze versoepelingen aangekondigd op de coronapersconferentie van 8 maart.

Laagste aantal coronapatiënten op de ic sinds eind oktober

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares van Nederlandse ziekenhuizen zijn woensdag gedaald met 20 gedaald tot 206. Dat is het laagste aantal sinds 28 oktober, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
In totaal liggen nu 1531 mensen met corona in de ziekenhuizen, 49 minder dan gisteren. Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 1325 coronapatiënten. Dat zijn er 29 minder dan de voorgaande dag. Veel van de opgenomen patiënten die positief zijn getest op het coronavirus, zijn in de eerste plaats vanwege een andere oorzaak opgenomen. Het LCPS maakt geen onderscheid in de dagelijkse ziekenhuiscijfers tussen patiënten die mét of dóór corona zijn opgenomen.

Minister Kuipers 'voorzichtig optimistisch'

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid is 'voorzichtig optimistisch' over de coronacijfers. 'Het aantal besmettingen is heel erg hoog, maar gelukkig valt naar verhouding de druk op de zorg heel erg mee', zegt de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Volgens hem is het daarom mogelijk om de coronaregels verder te versoepelen. Hij wil daarbij nog niet zeggen wat daarin mogelijk is.
Of er daadwerkelijk versoepeld wordt, hangt volgens Kuipers wel af van het advies van het Outbreak Management Team. De inzet is volgens hem wel om verder te versoepelen. 'Dat willen we allemaal', aldus de minister.

Kabinet wil af van meeste maatregelen aan eind van de maand

Het kabinet wil de meeste coronamaatregelen aan het einde van de maand loslaten. Dat melden Haagse bronnen aan de NOS die daarbij benadrukken dat er nog geen definitieve besluiten zijn genomen. Het kabinet zou het coronatoegangsbewijs en de maatregel om anderhalve meter afstand van elkaar te houden af willen schaffen. Ook zouden festivals en evenementen vanaf 25 februari weer kunnen plaatsvinden met een 1G-beleid. Hierbij moeten mensen een negatief testbewijs laten zien om toegang te krijgen.
Woensdagochtend lieten Haagse bronnen ook al weten dat er bij de komende persconferentie op dinsdag 15 februari versoepelingen zouden komen voor de horeca. De openingstijden voor de horeca zouden verruimd worden en het advies om in de horeca anderhalve meter afstand te houden zou vervallen. Daarnaast wordt het thuiswerkadvies waarschijnlijk ook afgeschaft.
Waarschijnlijk komen er versoepelingen voor de horeca
Waarschijnlijk komen er versoepelingen voor de horeca © ANP

2G-systeem van tafel in Tweede Kamer

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft woensdag laten weten dat het 2G-systeem van tafel moet. Bijna de hele oppositie en coalitiepartij ChristenUnie waren al tegen het systeem. Maar vandaag heeft de PvdA zich daarbij aangesloten. De sociaaldemocraten zijn nu ook om, laat kamerlid Attje Kuiken (PvdA) weten. Donderdag wordt hoofdelijk over de motie van de SGP en Kamerlid Pieter Omtzigt gestemd.
Bij het 2G-systeem krijgen alleen mensen die zijn gevaccineerd of genezen van corona toegang tot bepaalde plekken, zoals horeca, pretparken en theaters. Op dit moment krijgen mensen ook nog toegang tot deze plekken als zij zich negatief hebben laten testen. Bij een 2G-systeem zou een negatieve test geen geldig toegangsbewijs meer zijn.

Protest tegen maatregelen aangekondigd in Den Haag

In Den Haag zal komende zondag een demonstratie plaatsvinden tegen de huidige coronamaatregelen. Betogers van protestgroep Nederland in Verzet lopen dan een route in de buurt van het centrum van de Hofstad. De demonstratieroute begint en eindigt op het Malieveld en gaan onder andere langs de Hofvijver en het Binnenhof.
Het protest begint om 13.00 uur en duurt tot ongeveer 16.00 uur. Volgens de gemeente Den Haag is de demonstratie aangemeld met het motto 'wij zijn de leugens zat'.

Verwachte versoepelingen: horeca langer open, thuiswerkadvies vervalt

Het kabinet heeft het plan om de openingstijden voor de horeca te verruimen. Dat melden Haagse bronnen. De precieze sluitingstijd voor de horeca is nog onduidelijk, maar mogelijk kunnen horecabedrijven bij de nieuwe versoepelingen tot middernacht openblijven. Nu moeten restaurants en cafés nog om 22.00 uur hun deuren sluiten.
Daarnaast zal het kabinet bij de nieuwe persconferentie op 15 februari waarschijnlijk bekend maken dat het advies om zoveel mogelijk thuis te werken vervalt. Net zoals het advies om maximaal vier mensen per dag te ontvangen. Verder zou de verplichte anderhalve meter in de horeca mogelijk verdwijnen en de regel dat klanten moeten zitten. Ook zouden over een paar weken weer festivals en grote evenementen mogen plaatsvinden als bezoekers zich vooraf laten testen.
Woensdagochtend vond er een korte vergadering plaats van het kabinet over de maatregelen en versoepelingen. Dinsdag 15 februari zal minister Kuipers tijdens een nieuwe persconferentie de versoepelingen waarschijnlijk officieel bekendmaken.

Evenementenbranche wil 11 maart weer open

Als het aan de evenementenbranche ligt, gaat deze vrijdag 11 maart zondere beperkingen weer volledig open. De branche wil dat de overheid tijdens het weegmoment op 15 februari besluiten neemt om eerste stappen te zetten, zodat de hele sector op 11 maart volledig open kan. 'Gezien de overheid niet met een concreet perspectief komt, zet de branche nu zelf de stip op de (nabije) horizon', laat de Alliantie van Evenementenbouwers woensdag weten.
Als de overheid geen besluiten neem om de sector weer volledig te openen op 11 maart zullen er grote protesten volgens. Dat meldt Ruben Brouwer, de directeur van evenementenorganisator MOJO. 'Dit moet gewoon en gaat gewoon gebeuren.'
Evenementen mogen nu nog tot 1250 bezoekers ontvangen. Daarbij is ook een vaste zitplaats verplicht. Daardoor worden veel evenementen momenteel nog afgelast of uitgesteld.
Nachthoreca, ter illustratie
Nachthoreca, ter illustratie © Pxhere

Politie laat nachtclubs komend weekend met rust

De politie knijpt zaterdag en zondag een oogje toe tijdens de protestactie 'De nacht staat op'. De politievakbonden roepen hun achterban op om het geplande protest tegen de coronamaatregelen voor de nachthoreca 'zonder handhaving of sancties door te laten gaan'. Dat meldt het AD.
Agenten zullen de nachthoreca komend weekend met rust laten, omdat het kabinet niet tegemoet wil komen aan hun eisen voor een nieuwe politie-cao. Door komend weekend niet op te treden tijdens de protestacties in de nachthoreca wil de politie een duidelijk signaal afgeven aan het kabinet dat juist rekent op politiehandhaving komend weekend.
'Wij zullen gemeentelijke boa’s oproepen zich solidair te verklaren met de actievoerende politiemedewerkers', laat projectleider Maarten Brink van het Landelijk Actiecentrum (LAC) verder weten. Zo hoeven bezoekers en uitbaters van de nachthoreca niet bang te zijn dat zij alsnog een boete krijgen of moeten sluiten.

'Tijdelijke stop productie coronavaccins bij Janssen'

Het Leidse Janssen is tijdelijk gestopt met het produceren van coronavaccins. Dat meldt de New York Times. Volgens de Amerikaanse krant is het bedrijf al enkele maanden bezig met de productie van een 'ander, winstgevend vaccin voor een niet-gerelateerd virus'. Na deze productie zou het bedrijf weer verder gaan met de coronavaccins.
In een reactie aan Omroep West ontkent Janssen niet dat de productie is stilgelegd voor een ander vaccin. 'Onze productielocaties produceren meerdere producten, omdat we de verplichting hebben om onze noodzakelijke medicijnen te leveren aan patiënten over de hele wereld en onze innovatieve pijplijn van nieuwe medicijnen en vaccins verder te ontwikkelen', laat een woordvoerder weten.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.