Coronavirus: Kabinet wil horeca tot 1.00 uur open en volle zalen toestaan

Zaterdag protesteert de nachthoreca met de actie 'De nacht staat op'
Zaterdag protesteert de nachthoreca met de actie 'De nacht staat op' © ANP
REGIO - Volg hier al het coronanieuws van donderdag 10 februari.

Kuipers: isolatie na besmetting kan mogelijk korter

Mensen die besmet zijn met corona hoeven mogelijk minder lang in zelfisolatie, zegt minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) in de talkshow Beau. Nu is die periode nog minstens een week, maar omdat men minder lang ziek is door de omikronvariant zou dit mogelijk korter kunnen. Het is aan het RIVM om dit te beoordelen, aldus Kuipers.
Wanneer iemand nu uit zelfisolatie mag bij een positieve besmetting, hangt af van hoe lang iemand al klachtenvrij is. Pas na 24 uur zonder klachten kan iemand weer naar buiten. Maar dan moeten de eerste klachten wel langer dan een week geleden zijn ontstaan.

Kabinet wil horeca open tot 1.00 uur en volle zalen en stadions toestaan

Het kabinet wil dat stadions en theaters vanaf volgende week vrijdag geen 1,5 meter meer hoeven aan te houden en dus veel meer mensen binnen kunnen laten. Dat schrijft minister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. Ook wil het kabinet het mogelijk maken dat de sluitingstijden in bijvoorbeeld de horeca verruimd worden tot uiterlijk 01.00 uur.
Voor plekken met maximaal 500 zitplekken zou ook geen vaste zitplaats meer nodig zijn, voor locaties met meer stoelen wel. Het kabinet wil verder van het Outbreak Management Team (OMT) weten of testen voor toegang, ook bekend als '1G', helpt bij grotere groepen zonder zitplaats. Dan kan bijvoorbeeld de nachthoreca open en kunnen evenementen doorgaan. Bij 1G moet iedereen, ook gevaccineerden of mensen die onlangs corona hebben gehad, vooraf een test doen.
Het huidige coronatoegangsbewijs blijft verder van kracht in de sport, cultuursector en horeca. Kuipers (Volksgezondheid) schrijft in de brief aan de Kamer dat daardoor versoepelingen kunnen doorgaan, zoals het loslaten van de mondkapjesplicht of de 1,5 meter afstand. Nu geldt '3G'. Dan kan iedereen naar binnen die is gevaccineerd, onlangs corona had of een negatieve testuitslag heeft.
Het gaat om een voorstel: eerst moet het Outbreak Management Team adviseren of de versoepelingen kunnen doorgaan. De voorstellen komen uit een brief die later donderdag naar de Tweede Kamer gaat. Het gaat om 'een soort wat-zou-het-kunnen-zijn-pakket', aldus premier Mark Rutte woensdag.
Foto ter illustratie: Pxhere
Foto ter illustratie: Pxhere

Leidse burgemeester dreigt met hoge boetes als nachthoreca opengaat

Nachtclubs Club Kiki, Gebr. de Nobel en de Wibar in Leiden riskeren een boete van 50.000 euro als ze zoals aangekondigd de deuren openen komende zaterdag. Dat kregen de clubs te horen in een overleg dat ze donderdag hadden met burgemeester Lenferink. De nachthorecagelegenheden willen komend weekend open als onderdeel van de protestactie 'Leiden staat op', wat hoort bij een landelijke actie van de nachthoreca.
'Het is teleurstellend dat de gemeente Leiden door te dreigen met disproportionele en onrechtmatige boetes probeert vast te houden aan maatregelen waarvan het evident is dat ze niet houdbaar zijn', zegt mede-eigenaar van Club Kiki Tom van Zelst tegen mediapartner Sleutelstad. Ook de andere clubs zijn teleurgesteld en hopen dat de regels nog worden aangepast zodat ze open kunnen. 'Maar niet voor 50.000 euro', zegt de directeur van Gebr. de Nobel.
Waarschijnlijk gaat het kabinet dinsdag versoepelingen aankondigen die op vrijdag 18 februari ingaan, daarbij zouden nachtclubs dan tot middernacht open mogen. Een tijdstip waar de nachtclubs niet mee uit de voeten kunnen. Burgemeester Lenferink heeft de clubs beloofd zich hard te zullen maken voor de versoepelingen, maar gaf ook aan de landelijk geldende maatregelen te moeten handhaven.

Nachthoreca Noordwijk blijft zaterdag dicht

De actie 'De Grent Staat op', waarbij de Noordwijkse nachthoreca van plan was komende zaterdag ondanks de coronamaatregelen open te gaan, gaat niet door. Dat hebben de ondernemers besloten na overleg met burgemeester Wendy Verkleij. De burgemeester had het initiatief tot het gesprek genomen.
'Ze maakte zich zorgen over de impact van deze actie. De openstelling was tegen de regels. Daarnaast werd een grote toeloop verwacht met onwenselijke en risicovolle situaties', laat de gemeente in een persbericht weten. 'Het was een goed gesprek, met begrip en respect voor elkaars standpunten, waarbij de burgemeester heeft aangeven dat ze zich wil inzetten voor een beter perspectief voor de Noordwijkse nachthoreca.'
Als horecaondernemers in Noordwijk, Noordwijkerhout of De Zilk zaterdagavond toch na 22.00 uur hun zaak openhouden, kunnen ze er volgens de gemeente op rekenen dat er gehandhaafd wordt, waarbij boetes worden uitgereikt.

Militaire hulp aan GGD'en stopt per 1 maart

Per 1 maart stopt Defensie met het verlenen van assistentie aan de GGD'en, dat laat een woordvoerder van het ministerie weten. De afgelopen maanden hielpen militairen de gezondheidsdiensten bij het vaccineren en testen op corona. Momenteel gaat het nog om 'enkele tientallen', en staan er 750 militairen op 'stand-by'. Dat wil zeggen dat zij hun gewone werk doen, maar opgeroepen kunnen worden als het nodig is.
Aanvankelijk hielpen de militairen voornamelijk bij het vaccineren, vooral tijdens de piek van de boostercampagne. Dat gebeurt nu niet meer, zegt de woordvoerder. Op het hoogtepunt van de drukte stonden 2000 militairen stand-by, maar dat aantal werd in januari al teruggebracht tot 750. Per 1 maart verloopt de aanvraag van de GGD aan Defensie. De woordvoerder van het ministerie verwacht geen nieuwe aanvraag meer.
Bij de GGD-teststraten is het nog altijd onverminderd druk. Eerder liet koepelorganisatie GGD GHOR Nederland al weten dat er nu vooral niet-militair personeel wordt ingezet bij het testen, dat komt van uitzendbureaus of met een vast contract. Ook is er een landelijke pool van oproepkrachten beschikbaar, zegt een woordvoerder.

Ruim 86.000 nieuwe positieve tests

Bij het RIVM zijn tussen woensdagochtend en donderdagochtend 86.862 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er iets meer dan woensdag, toen het er 86.563 waren. De cijfers kwamen donderdagmiddag later dan gepland binnen vanwege een technische storing bij het RIVM.
Het aantal sterfgevallen is lichtelijk gestegen na een paar dagen te zijn gedaald. Op donderdag waren dat er vijftien. Dat het overlijden van deze mensen nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn overleden. Bovendien kan het werkelijke aantal sterfgevallen hoger zijn, omdat het niet verplicht is om te melden dat een coronapatiënt is overleden door de infectie. In totaal werden deze week 56 sterfgevallen gemeld.

Eerste clubs trekken zich terug uit protestactie na dreiging dwangbevel

Een aantal clubs dat komend weekend mee zou doen aan protestactie 'De nacht staat op' heeft zich teruggetrokken omdat lokale overheden hebben gedreigd met een dwangbevel, dat zegt initiatiefnemer Pieter de Kroon. Het is niet bekend om hoeveel clubs het gaat, omdat volgens De Kroon ook niet bekend is hoeveel clubs er wel meedoen.
Tijdens de actie op zaterdag 12 februari gooien tientallen clubs en discotheken in het land de deuren open, terwijl dat volgens de huidige maatregelen nog niet is toegestaan. De actie werd vorige week aangekondigd door brancheorganisatie Nachtbelang en het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC).
Volgens De Kroon is het 'belachelijk' dat de lokale overheden gaan handhaven. Volgens hem gaan jongeren nu op die plekken in plaats van de clubs naar illegale feesten. 'Daarom is het zo belangrijk dat wij weer opengaan. Wij bieden een beschermde omgeving.' Amsterdamse clubs die toch opengaan riskeren volgens de gemeente een boete van 4500 euro.
Op vrijdag komt het Outbreak Management Team (OMT) opnieuw bijeen om een advies voor te bereiden voor het kabinet. Volgende week vrijdag maakt minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid tijdens de persconferentie bekend wat de plannen van het kabinet zijn.

Minder dan 200 ic-patiënten in de ziekenhuizen

Op donderdag is het aantal coronapatiënten op de intensive cares voor het eerst sinds 26 oktober 2021 gedaald tot onder de 200. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Er liggen momenteel 198 patiënten met corona op de afdelingen, 8 minder dan woensdag. De afgelopen 24 uur werden 13 nieuwe opnames op de ic's geregistreerd.
In totaal gaat het nu nog om 1513 mensen met corona in de ziekenhuizen. Dat zijn er 18 minder dan woensdag. Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 1315 patiënten, 10 minder dan op woensdag. Er werden 197 nieuwe patiënten opgenomen op de verpleegafdelingen.

Europa nog altijd donkerrood op coronakaart

Nog altijd staat vrijwel heel Europa op het hoogste waarschuwingsniveau op de Europese coronakaart van het ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op twee na staan alle regio's nog op donkerrood, waaronder Nederland voor de dertiende week op rij. De ECDC stelt de kaart elke donderdag samen. Sinds vorige week wordt daarbij gebruik gemaakt van een nieuwe formule. De dienst kijkt nu naar het aantal positieve tests in de twee afgelopen kalenderweken en naar de vaccinatiegraad. De uitkomst daarvan bepaald het waarschuwingsniveau.

Tweede Kamer stemt tegen 2G-systeem

Dit groene scherm moet je op je telefoon krijgen als je toegang wil tot een evenement of nachtclub
Dit groene scherm moet je op je telefoon krijgen als je toegang wil tot een evenement of nachtclub © ANP
De Tweede Kamer heeft donderdag zoals verwacht tégen de invoering van het 2G-systeem gestemd. Bij dat systeem zouden alleen mensen die gevaccineerd of recentelijk genezen zijn van corona nog toegang krijgen tot locaties waar een coronapas is vereist. Minister Kuipers gaf aan de wens van de kamer te zullen respecteren.
Het voorstel om 2G in te voeren wankelde al even. Het was niet zeker of er voldoende steun was voor het wetsvoorstel. Op woensdag maakte de PvdA bekend vóór een motie van de SGP en Pieter Omtzigt te stemmen om het wetsvoorstel in te trekken. Daarmee werd een meerderheid bereikt, waardoor het voorstel nu van de baan is.
Bijna de gehele oppositie en coalitiepartij ChristenUnie steunden de motie. Het CDA gaf aan ook tegen de invoering van 2G te zijn, maar vindt het intrekken van het voorstel 'staatsrechtelijk niet zuiver.'

Luchtverkeersleiding onder druk door hoog ziekteverzuim

Door de quarantaineregels omtrent het coronavirus melden zó veel luchtverkeersleiders zich ziek dat de dienstverlening onder grote druk komt te staan, dat meldt Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). 'Het ziekteverzuim zorgt voor krappe roosters. Voorlopig kan alle dienstverlening nog doorgaan, maar het is een erg onvoorspelbare situatie', zegt een woordvoerder.
Momenteel kunnen niet alle posities worden bemand, waardoor het mogelijk is dat er met landings- en startbanen moet worden geschoven. Zo moet het overzichtelijk blijven voor de luchtverkeersleiders. 'Mogelijk moeten er dan ook vluchten worden gewijzigd.'
Voor nu heeft het ziekteverzuim alleen op het vliegveld van Maastricht gevolgen voor het vliegverkeer gehad, maar de LVNL sluit niet uit dat ook andere vliegvelden hun vluchtschema's zullen moeten aanpassen.

Gehandicapten minder vaak onder de douche door uitval

In sommige zorginstellingen is het door het hoge ziekteverzuim onder de medewerkers niet meer mogelijk om gehandicapten iedere dag te douchen. In plaats daarvan douchen ze nu om de dag. De sector is in gesprek met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) over de situatie. In sommige gevallen is ook de dagbesteding buiten de deur niet meer mogelijk.
Ook in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) is sprake van aanzienlijke personeelsuitval. In de grote steden zit gemiddeld 15 procent van de medewerkers thuis. Daarbuiten is dat ongeveer 10 procent. Veel medewerkers zitten thuis in quarantaine omdat een huisgenoot of gezinslid besmet is geraakt. Als zij worden meegerekend, is op sommige plekken zelfs sprake van meer dan 20 procent uitval. 'Het scheert langs de grens van wat kan', zegt de inspectie.
Zo spelen er nog meer problemen, zoals de 'ernstige vertraging' bij het repareren van rolstoelen, waardoor thuiswonende ouderen veel minder bewegingsvrijheid hebben. Die groep kampt tegelijkertijd met meer eenzaamheid nu dan aan het begin van de pandemie. Er zijn bijvoorbeeld minder activiteiten. Wanneer die er wel zijn, blijven mensen weg uit angst om besmet te raken.

BOA-bond roept om vervroegde versoepelingen voor nachthoreca

Nachthoreca, ter illustratie
Nachthoreca, ter illustratie © Pxhere
Ondernemers uit de nachthoreca gaan zaterdagavond uit protest tegen de maatregelen open. Volgens voorzitter van de vakbond BOA ACP Richard Gerrits kunnen de maatregelen voor de nachthoreca daarom het beste vrijdag al worden versoepeld. Volgens de bond kunnen op die manier veel problemen met de handhaving worden voorkomen.
De boa's maakt zich zorgen om de handhaving omdat de politiebonden hun agenten al hebben opgeroepen niet te handhaven in het kader van cao-acties. Die verantwoordelijkheid komt dan bij de boa's te liggen, maar zij willen niet ingrijpen zonder steun van de politie.
Naar verwachting worden volgende week dinsdag nieuwe versoepelingen aangekondigd. 'Vervroeg die versoepelingen met drie dagen, dat maakt het voor iedereen een stuk makkelijker', zegt Gerrits.
De vakbond heeft met meerdere gemeenten besproken wat de plannen voor zaterdag zijn. Sommigen willen ook zonder agenten handhaven, anderen doen dat niet. In sommige gevallen wordt er gekozen voor handhaving in burger, waarbij boa's in normale kleding kijken welke zaken open zijn. Dan worden achteraf bestuurlijke boetes uitgedeeld en komt de veiligheid van de handhavers niet in het geding. 'Dat is heel fijn. Er is dan geen gevaar voor de boa's', aldus Gerrits.

Prikafspraak maken mogelijk in meerdere talen

Wie een telefonische afspraak wil maken voor een coronaprik, kan dat nu ook doen in andere talen dan Nederlands of Engels. De beller krijgt een keuzemenu te horen en kan daarin vragen om een andere taal. Een tolk doet vervolgens de vertaling van het gesprek tussen de aanvrager van de afspraak en de medewerker van de GGD.
Bij het maken van testafspraken was het al langer mogelijk om dat te doen in andere talen. De GGD GHOR Nederland verwacht dat Pools. Turks, Spaans, Portugees en Arabisch het meest populair zullen zijn, omdat om die talen het meest wordt gevraagd bij een testafspraak. Het aanbod aan talen is veel groter. Duizenden mensen hebben inmiddels al van de optie gebruik gemaakt.
De GGD wil op deze manier de mensen helpen 'die hun taal als barrière ervaren bij het inplannen van een vaccinatie'.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.