Coronavirus: OMT heeft geen bezwaar tegen versoepelingen

OMT-voorzitter Jaap van Dissel praatte de Tweede Kamer, voor aanvang van het debat, bij in een technische briefing
OMT-voorzitter Jaap van Dissel praatte de Tweede Kamer, voor aanvang van het debat, bij in een technische briefing © ANP
REGIO - Volg hier al het coronanieuws van vrijdag 11 februari.

Rutte: ook getroffen nachthoreca moet zich aan de regels houden

Premier Mark Rutte heeft begrip voor de 'radeloosheid' die ondernemers van nachtclubs en discotheken voelen nu zij nog niet open mogen. Toch vindt de premier dat iedereen zich aan de regels moet houden. Dat zegt hij naar aanleiding van de aankondiging van de nachthoreca om deze zaterdag uit protest toch de deuren op te gooien.
In zijn wekelijkse persconferentie gaf Rutte aan dat het uiteindelijk aan de burgemeesters is om te handhaven, en dat hij er het volste vertrouwen in heeft dat zij dat ook doen. 'Zij hebben ook gezegd dat er wordt gehandhaafd en dat er ook boetes worden opgelegd waar dat noodzakelijk is.'
Ook in het zicht van de komende versoepelingen die dinsdag bekendgemaakt worden, vindt Rutte het redelijk om toch nog tegen de nachthoreca te zeggen om in de tussentijd dicht te blijven. 'Ik snap dat het moeilijk is en er spanningen zijn. Maar vrijheidsbeperkende maatregelen zijn er niet voor niks. We hebben te maken met een zeer ernstige crisis in onze volksgezondheid. Gelukkig zien we dat de cijfers zich gunstig ontwikkelen.'
Op dit moment mag de horeca maar tot 22.00 uur open zijn. Het kabinet besluit naar verwachting dinsdag dat de horeca toch tot 01.00 uur open mag, maar volgens de sector biedt dat hen geen soelaas.

OMT heeft geen bezwaar tegen versoepelingen

Het Outbreak Management Team (OMT) ziet geen reden om de geplande versoepelingen van de coronamaatregelen niet door te zetten. Op vrijdag kwamen de deskundigen van het OMT bijeen om over de plannen te overleggen. Uit dat overleg zijn geen bezwaren voortgekomen.
Wat het OMT-advies precies inhoudt is nog niet bekend. Komende dinsdag neemt het kabinet een besluit over de versoepelingen. Die worden dan toegelicht tijdens de persconferentie volgende week vrijdag. Alleen minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid zal daarbij aanwezig is.
Een aantal versoepelingen die het kabinet voor ogen heeft zijn al wel bekend. Zo hoeven mensen in stadions en theaters geen 1,5 meter afstand meer houden. Ook wil het kabinet de sluitingstijden in de horeca verruimen tot 01.00 uur 's nachts. Voor plekken met maximaal 500 zitplekken is een vaste zitplaats niet meer nodig.
Het coronatoegangsbewijs blijft voorlopig nog wel van kracht in de sport, cultuursector en horeca. Mogelijk wordt ook het thuiswerkadvies ingetrokken. Als medische experts zeggen dat het mogelijk is, moeten vanaf het einde van februari de meeste maatregelen vervallen.

Rutte vindt coronapas 'wel degelijk toegepaste waarde' hebben

Premier Mark Rutte heeft gereageerd op de petitie van onder meer oud-staatssecretaris Mona Keijzer om de coronapas af te schaffen. Rutte noemt de petitie, die in korte tijd 800.000 keer werd ondertekend, 'een formidabel succesvolle actie.' Toch wil hij zich wel vasthouden aan de coronapas, omdat die volgens hem 'wel degelijke toegepaste waarde heeft.'
Volgens Rutte is de QR-code geen onomstreden middel, maar zegt tegelijkertijd dat 'in de opsommig van alle maatregelen' 3G-beleid wel een bijdrage levert. Op termijn wil het kabinet van het coronatoegangsbewijs af, maar voorlopig ziet de premier nog genoeg redenen om de maatregel te handhaven. 'Er zijn nu geen voornemens om op korte termijn ermee te stoppen.'
Keijzer werd vorig jaar ontslagen als staatssecretaris nadat zij zich publiekelijk uitsprak tegen het coronabeleid van het kabinet. De petitie wordt komende dinsdag overhandigd aan de Tweede Kamer.

Leidse nachthoreca zwicht voor grote dwangsom burgemeester

In een gezamenlijke verklaring laten Wibar, Kiki en Gebr. de Nobel vrijdagmiddag weten geen andere mogelijkheid te zien dan de deuren gesloten te houden tijdens de actie 'De Nacht Staat Op'. In andere steden gaan clubs vooralsnog wel open. In Amsterdam en Utrecht bijvoorbeeld, maar daar bedraagt de boete 'slechts' 4.500 euro.
'Na gesprekken met de burgemeester is ons beloofd dat hij er alles aan doet om het nachtleven van het slot te krijgen. Helaas wordt er tegelijkertijd vastgehouden aan een dwangsom van 50.000 euro als de clubs zaterdag open gaan. Dit risico is voor ons veel te groot en dit kunnen we dan ook – met pijn in ons danshart – niet nemen.'
Boa's in Gebr. de Nobel
Boa's in Gebr. de Nobel © Sleutelstad/Emile van Aelst
'De actie is wat ons betreft grotendeels geslaagd', melden de drie Leidse clubs en de Leidse Nachtraad. 'In het hele land zijn podia en clubs verenigd. Het draagvlak om de nacht nog langer dicht te houden is volledig weg. Dat blijkt wel uit de massale uitverkoop in slechts twee dagen tijd van alle voor de drie Leidse feesten beschikbare tickets en de vele mediaberichten.'

Minder patiënten op ic's, meer op verpleegafdelingen

Het aantal patiënten met corona op de Nederlandse ic's is vrijdag verder gedaald naar 189, dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dat zijn er 9 minder dan op donderdag, toen het er 197 waren. Het is tevens het laagste aantal patiënten op de ic's sinds 25 oktober vorig jaar. Op donderdag daalde de ic-bezetting voor het eerst sinds oktober vorig jaar onder de 200.
In totaal liggen er nu nog 1540 mensen met corona in de ziekenhuizen. Dat zijn er 27 meer dan donderdag. Op de verpleegafdelingen is het aantal patiënten wel gestegen. Dat waren er vrijdag 1351, 36 meer dan donderdag.

Plein gevuld met voetbalmascottes

Storky (ADO), Lucky (Ajax), Coentje (Feyenoord) en Bultej (Heracles) zijn vrijdag allemaal naar het Plein in Den Haag gekomen. De voetbalmascottes van de clubs protesteren tegen het coronabeleid, de voetbalclubs willen de tribunes weer helemaal vol hebben. 'Publiek is legale doping', zegt ooievaar Storky van ADO Den Haag.
Bij aankomst deelde Storky, de ooievaar mascotte van ADO Den Haag, ballen uit
Bij aankomst deelde Storky, de ooievaar mascotte van ADO Den Haag, ballen uit © Den Haag FM

Isolatie na besmetting mogelijk korter

Mensen die besmet zijn met corona hoeven mogelijk minder lang in zelfisolatie. Zorgminister Ernst Kuipers (D66) heeft dat gezegd in het televisieprogramma Beau (RTL4). Nu is die periode nog minstens een week, maar mogelijk kan dit ingekort worden omdat de omikronvariant minder ziekmakend is. 'Het is aan het RIVM om dit te beoordelen', zei Kuipers.
Kuipers vreest dat de samenleving ontwricht raakt door het grote aantal mensen dat in zelfisolatie zit. Sectoren zoals de zorg of het openbaar vervoer kampen met krapte omdat veel mensen thuis moeten blijven. Volgens de cijfers van het RIVM raken per dag meer dan 100.000 mensen besmet.
Het kabinet heeft de regels al versoepeld voor quarantaine na contact met een besmet persoon. Wie in de buurt is geweest van iemand met corona, hoeft nu niet meer in quarantaine als hij of zij langer dan een week geleden is geboosterd of recentelijk besmet is geraakt. De versoepelde regels gelden alleen als iemand geen klachten heeft.

Deze versoepelingen wil kabinet komende twee weken doorvoeren

Het Outbreak Management Team (OMT) komt vrijdag bijeen om te vergaderen over nieuwe coronaversoepelingen. Aankomende dinsdag geeft minister Kuipers een persconferentie. Als het aan het kabinet ligt, wordt het volgende besloten:
Per vrijdag 18 februari
  • Sluitingstijden horeca, cultuur en andere sectoren verruimen tot 01.00 uur.
  • Een groene QR-code (coronatoegangsbewijs) blijft noodzakelijk voor toegang tot onder meer eet- en drinkgelegenheden, pret- en dierenparken, kunst- en cultuurgelegenheden, professionele sportwedstrijden en zelf sporten in binnenruimtes.
  • Afstand houden, verplicht zitten en een mondkapje dragen is niet langer nodig op locaties waar maximaal 500 toeschouwers worden toegelaten én een coronatoegangsbewijs vertoond moet worden. Op plekken waar meer dan 500 mensen welkom zijn, blijft een mondkapje dragen en verplicht zitten een eis.
Per vrijdag 25 februari
  • Einde aan opgelegde sluitingstijden, mondkapjesplicht en anderhalvemeterregel op alle locaties.
  • Nachtleven en evenementen - zonder verplichte zitplaatsen - heropenen via 1G, oftewel een verplichte coronatest voor toegang (ongeacht of je bent gevaccineerd of geboosterd).
Minister Kuipers heeft deze versoepelingen donderdagavond aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer. Na het OMT-advies neemt het kabinet aanstaande dinsdag een besluit. De keuzes worden 's avonds bekendgemaakt op een persconferentie. De verwachting is dat ook het thuiswerkadvies en de richtlijn voor een maximum aantal bezoekers thuis worden losgelaten.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.