Waxinelichtgooier wilde Haagse politiek in, maar werd afgewezen

Erwin Lensink kreeg vijf maanden cel voor het gooien van een waxinelichthouder
Erwin Lensink kreeg vijf maanden cel voor het gooien van een waxinelichthouder © ANP
DEN HAAG - Bij de komende gemeenteraadverkiezingen in Den Haag kan er niet gestemd worden op Erwin Lensink. Hij werd in 2010 bekend bij het grote publiek doordat hij tijdens Prinsjesdag een waxinelichthouder naar de Gouden Koets gooide. Hij kreeg daarvoor een celstraf van vijf maanden.
Lensink had zich aangemeld met de blanco lijst 'Lensink'. 'Maar mijn partij heet eigenlijk Oranje Republikeinse Democratische Alliantie', vertelt Lensink vrijdag tijdens de openbare zitting in het Haagse gemeentehuis. De aanmelding van Lensink werd afgewezen, omdat hij onder andere niet genoeg geldige ondersteuningsverklaringen had gekregen.
Lensink zelf is het niet eens met de afwijzing van zijn partij voor de kandidatenlijst. 'Ik wil mijn protest, klachten en bezwaren laten blijken. Ik heb mij nu uit protest kandidaat gesteld in Nijmegen, Gelderland, de Eerste Kamer, Amsterdam, Utrecht en Den Haag', aldus Lensink.

Stembiljet van 1 meter bij 70 centimeter

In totaal 21 partijen, met 495 kandidaten, zullen wel op het stembiljet staan tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag. 'Dat wordt een stembiljet van 1 meter bij 70 centimeter. Dat wordt voor de liefhebbers genieten en voor de tellers een hele opgave', zei burgemeester Jan van Zanen na het vaststellen van de lijsten.
Twaalf deelnemende partijen zitten nu al in de gemeenteraad. Daarnaast zijn er negen partijen die momenteel niet in de raad vertegenwoordigd zijn. Een van deze negen partijen is Forum voor Democratie. De lijsttrekker van deze partij is kamerlid Gideon van Meijeren. Ook DENK doet mee met lijsttrekker Nur Icar, die nu fractievertegenwoordiger is bij de Islam Democraten. Lijstduwer van DENK is Farid Azarkan, fractievoorzitter van de partij in de Tweede Kamer.

Bekende ADO-iconen op eerste lijst

Lijst 1 is de lokale partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Die partij kreeg vier jaar geleden de meeste stemmen. Lijstduwers van die partij zijn onder anderen darter Raymond van Barneveld, voetballer Lex Immers en artiest Clyde Narain, alias DJ Chuckie. Bij het CDA is ADO-icoon Lex Schoenmaker lijstduwer.