Gemeente zet plan voort om chaos op Scheveningen aan te pakken

Drukte op de weg richting Scheveningen
Drukte op de weg richting Scheveningen © Regio15
DEN HAAG - De gemeente Den Haag zet het actieplan voort om overlast tijdens de zomer op Scheveningen te voorkomen. 'Scheveningen is een mooi dorp, we hebben al veel bereikt maar we zijn er nog niet', zegt wethouder Anne Mulder (VVD). 'De komende jaren willen we nog die extra stap zetten zodat iedereen veilig over straat kan lopen.'
Tijdens drukke stranddagen heeft de badplaats te kampen met veel overlast. Zo is er vaak enorme verkeersdrukte en agressief gedrag tegen verkeersregelaars. Ook zijn er groepen jongeren die straatraces houden, lachgas gebruiken en mensen intimideren. Daarom hebben bewoners, ondernemers, politie en andere partners de handen ineen geslagen om de problemen aan te pakken.
Naast de maatregelen van vorig jaar, komen er ook nieuwe bij. Zo komt er extra stallingscapaciteit voor deelscooters en fietsen en wordt het huidige parkeerverwijssysteem uitgebreid.

Op afstand een parkeerplek reserveren

Ook komt er een app die het mogelijk maakt om een parkeerplaats op afstand te vinden, te reserveren en deelvervoer te regelen. De gemeente verwacht dat daarmee het aantal beschikbare parkeerplaatsen rondom Scheveningen enorm toeneemt. Wanneer de app klaar is, is nog niet duidelijk.
Daarnaast wil de gemeente informatiesystemen inzetten waarmee gereageerd wordt op drukte. Zo wordt er gekeken naar een zogeheten ruimtemonitor die (realtime) inzicht geeft in bezoekersstromen en drukke plekken.

Afsluiten Strandweg en hosts

De gemeente gaat door met een aantal maatregelen van vorig jaar, zoals het afsluiten van de Strandweg en het inzetten van hosts die op warme dagen bezoekers verwelkomen. Tegelijkertijd houden deze hosts in de gaten of er ongewenst gedrag plaatsvindt.
Volgens de gemeente heeft de input van bewoners en ondernemers geholpen om de problemen afgelopen jaar aan te pakken. In een speciale werkgroep zaten 36 mensen. Dit jaar worden daar jongeren, groepen ondernemers en bewoners van wijken die nog niet vertegenwoordigd zijn, aan toegevoegd.