Groene weggeefactie groot succes: 'Alle 6000 boompjes hebben nieuwe eigenaar'

Marga Witteman op de bomenhub
Marga Witteman op de bomenhub © Omroep West
DEN HAAG - Bomen worden gezien als de oplossing om de regio op een snelle manier te vergroenen. Daarom hebben verschillende stichtingen hun handen ineen geslagen om deze vergroening ook in Den Haag mogelijk maken. De afgelopen maanden zijn er zo'n 6000 jonge bomen en struiken verzameld om gratis uit te delen aan de inwoners van de stad. Zaterdag opende de allereerste bomenhub op de Binckhorst waar Hagenaren hun groen konden ophalen en dat werd een groot succes.
Hulsten, vlierbessen of zelfs een vlinderstruik. De keuze op de bomenhub op de Haagse Binckhorst was reuze. Inwoners van Den Haag konden zich aanmelden en zo uit de meer dan 42 soorten bomen een of meerdere exemplaren meenemen. En dat voor niets. De actie is onderdeel van MeerBomenNu, een landelijke campagne van verschillende stichtingen om de regio Den Haag sneller te vergroenen. De bomen worden volgens de stichting 'in tuinen, op erven of in buurten gepland, waardoor de regio groener wordt'.
Het aanbod van bomen en struiken op de bomenhub is heel groot. Dat komt van een hele simpele en natuurlijke bron, vertelt Marga Witteman van MeerBomenNu. 'Iedere boom maakt elk jaar honderden zaailingen om te overleven. Dat is de manier waarop bomen zich voortplanten. Eigenlijk zijn dat er veel te veel.' Voor de campagne zijn deze zaailingen in de regio verzameld om ze te kunnen weggeven. Volgens Witteman is het een goede manier 'om jonge boompjes te redden en meer groen bij te planten'.
MeerBomenHub deelt bomen uit
Op de bomenhub worden de 6000 jonge boompjes die ergens anders dus overtallig of ongewenst zijn, tijdelijk ingekuild, voordat ze een permanente plek krijgen bij bewoners die een boom willen planten. En dat gaat ook gebeuren, want de organisatielaat zaterdagavond weten dat alle 6000 bomen een nieuwe eigenaar hebben. 'We zijn overdonderd', zegt Marga Witteman. 'Volgend jaar zijn we er zeker weer!'
Lange rij voor de bomenhub
Lange rij voor de bomenhub © Omroep West
Een bomenhub is een tijdelijke logeerplek voor bomen. Zaailingen kunnen hier vervolgens worden opgehaald, maar bewoners kunnen ook ongewenste zaailingen uit de tuin inleveren. De kavel van de bomenhub wordt beheerd door het platform I'M BINCK Deze groep actieve bewoners zetten zich in om de buurt, waar hevig wordt gebouwd, te vergroenen.