MBO Maasland krijgt klaslokaal van 34 hectare in Diergaarde Blijdorp

Diergaarde Blijdorp
Diergaarde Blijdorp © Omroep West
DEN HAAG - Een bijzondere kans voor studenten die de niveau 4-opleiding dierverzorging volgen aan het Lentiz | MBO Maasland: zij gaan vanaf volgend jaar samenwerken met Diergaarde Blijdorp. Daarmee krijgen de studenten er een klaslokaal van 34 hectare bij, want de leerlingen zullen hun praktijklessen in de Rotterdamse dierentuin uit gaan voeren. Het is de bedoeling dat de studenten zo het tekort aan goed opgeleid dierentuinpersoneel gaan opvullen.
Het is voor de dierentuinsector steeds moeilijker om personeel te vinden dat de juiste ervaring heeft. Dat komt vooral omdat veel opleidingen geen vergunning hebben om wilde dieren te houden, waardoor zij zich vaak richten op kleine en boerderijdieren. Om die reden slaan de opleiding in Maasland en de dierentuin nu de handen ineen. Zo kunnen de studenten hun diploma halen en meteen aan de slag in Blijdorp of andere dierentuinen.
'Er zit een gat tussen de mbo-studenten dierverzorging niveau 4 en de hbo-onderzoeksstudent. Wij gaan er samen met Blijdorp voor zorgen dat onze studenten precies dat gat opvullen', zegt Bianca Willebrandts, docent dierverzorging en diermanagement bij Lentiz. Zelf heeft ze jaren in de dierentuin gewerkt.

Lokaal van 34 hectare

In Blijdorp vinden de studenten een 'klaslokaal' van 34 hectare groot. Daar kunnen zij hun theoretische kennis in de praktijk gaan uitvoeren. Die leeromgeving moet hen precies de ervaring geven waar de sector naar op zoek is. 'Het is een samenwerking waar ik heel trots op ben. Leerzaam voor onze studenten en goed voor de dierentuinsector. Win-win', zegt Willebrandts.
Studenten aan het Lentiz | MBO Maasland volgen de opleiding dierverzorging op verschillende niveaus: 2, 3 en 4. Een opleiding van niveau 2 duurt twee jaar en richt zich op het verzorgen van de dieren. In niveau 3 duurt de opleiding drie jaar en komt daar ook organisatie en planning bij. Op niveau 4 leren studenten ook managementvaardigheden., en vanaf volgend jaar dus ook de verzorging van dierentuindieren.