Verkoop Rijksmonument gaat niet door nadat koper niet over de brug komt met geld

Het Ambachts- en Baljuwhuis in Voorschoten
Het Ambachts- en Baljuwhuis in Voorschoten © Google Maps
VOORSCHOTEN - De langverwachte verkoop van een 17e-eeuws Rijksmonument in Voorschoten, het Ambachts- en Baljuwhuis, gaat toch niet door. Afgelopen oktober werd het pand bij een openbare bieding voor 1,4 miljoen euro verkocht aan de Wassenaarse vastgoedmagnaat Boris Bayer. Nu blijkt dat Bayer het bedrag zelf niet heeft, maar zijn vader wil laten meebetalen. Vrijdag maakte de gemeente bekend dat de verkoop daarom toch niet doorgaat.
Volgens mediapartner Sleutelstad maakte Bayer pas bekend dat zijn vader een deel van het aankoopbedrag voor zijn rekening zou nemen nadat hij de openbare bieding had gewonnen. Bayer zou zich eerder al hebben beklaagd over de 'onredelijke eis' van de gemeente dat hij het bedrag op zijn rekening moest hebben. Bij hem is het als ondernemer immers een kwestie van geld dat komt en gaat.
Dat Bayer zijn vader bij de verkoop heeft betrokken maakt het voor de gemeente aannemelijk dat hij niet genoeg geld heeft om de deal rond te maken, en gaat de verkoop dus niet door. Volgens Sleutelstad heeft Bayer zelf nog niet gereageerd op het besluit van de gemeente. Ook is nog niet bekend of hij een schadeclaim gaat indienen als gevolg van de afgeblazen deal.

Overeenkomst getekend onder protest

Uit gemeentelijke stukken blijkt dat vastgoedwethouder Erika Spil op 23 september een gesprek had met Bayer over de verkoop. Tijdens dat gesprek gaf Bayer al aan zijn vaders naam op de koopovereenkomst te willen zetten. Zo wilde hij de helft van het eigendomsrecht overdragen. De wethouder zou op dat moment al gezegd hebben dat dat niet kon, omdat 'een bieding een bieding is'.
Daarnaast zou Bayer tijdens het gesprek al hebben verteld dat hij de koopovereenkomst onder protest heeft getekend. Wethouder Spil gaf daarop aan met Bayer te willen kijken naar de mogelijkheden voor een gezamenlijke aankoop. Dat gesprek blijkt nu dus op niks te zijn uitgelopen. Een integriteitsonderzoek naar Bayer, zoals gebruikelijk is bij zulke transacties, liep al eerder vertraging op omdat de gemeente zijn dossier zou zijn kwijtgeraakt. Tijdens zo'n onderzoek wordt onderzocht of de koper de koopsom daadwerkelijk kan voldoen.

Hoofdpijndossier

Het Ambachts- en Baljuwhuis is al jarenlang een hoofdpijndossier voor de gemeente Voorschoten. Aan de verkoop van het pand worden stellige eisen gesteld, wat het niet makkelijk maakt om een investeerder te vinden. Omdat er een legaat op het pand rust, moet de publieke functie bewaard blijven. Gebeurt dat niet? Dan krijgt de koper een boete van 25.000 euro per jaar.
Het pand is al 18 jaar in gebruik als restaurant Floris V. Huurder Joris Kriek deed in 2019 al een poging om het pand te kopen om er een boutiquehotel van te maken. Hoewel het gemeentebestuur daar wel wat voor voelde, kwam het plan uiteindelijk niet door de gemeenteraad. Uiteindelijk werd eind 2020 besloten om het pand in de openbare verkoop te zetten, ondanks tegenspraak van partijen als de PvdA en de SP. Nu de verkoop opnieuw niet doorgaat, gaat de gemeente zich opnieuw beraden over de toekomst van het monumentale pand.