Katwijkse flat ontruimd nadat wind dak eraf blaast: 'Je kunt zo naar binnen kijken'

In Katwijk waaide het dak van een flatgebouw
In Katwijk waaide het dak van een flatgebouw © Regio15
KATWIJK - Op de Rijnmond in Katwijk is zondagmorgen het dak van een flatgebouw gewaaid. Door de storm kwam het dak over een lengte van meer dan dertig meter naar beneden. De brandweer heeft aanvankelijk twaalf woningen ontruimd, maar koos er vanwege veiligheidsredenen in de middag voor om alle dertig woningen te ontruimen. Alle bewoners van de flat hebben een tijdelijk onderkomen gevonden om de nacht door te brengen.
De flat raakte rond 11.45 uur door de storm zwaar beschadigd. 'Je kunt van boven zo naar binnen kijken', vertelt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Hollands Midden. Burgemeester Cornelis Visser was ook aanwezig en heeft hier met de getroffen bewoners gesproken.
De storm neemt zondagmiddag weer toe. 'Dan gaat het ook weer harder regenen is de verwachting', vertelt de woordvoerder. 'Dat zou betekenen dat ook de onderliggende woonlagen gevaar gaan lopen doordat het door gaat lekken. We zijn dan ook druk bezig met alle scenario's, om te kijken hoe we dit op kunnen lossen.'
Het dak kwam over een lengte van dertig meter naar beneden
Het dak kwam over een lengte van dertig meter naar beneden © AS Media

Bang voor de wind

De brandweer probeert vanaf de ladderwagen zakken zand op de losliggende delen op het dak te krijgen. Ook is er flink overleg geweest met verschillende bouwbedrijven om te kijken of er tijdelijk iets gerepareerd kan worden. Het is echter nog niet gelukt een aannemer te vinden. De aannemers durven het dak niet op vanwege de harde wind, aldus de veiligheidsregio.
De brandweer laat zondagavond weten dat het niet niet gelukt is om de dakbedekking voldoende te stabiliseren. 'Het waait te hard om verder veilig te kunnen werken. Tot middernacht, is de verwachting, zal het hard waaien.' Alle bewoners van de flat hebben een tijdelijk onderkomen gevonden om de nacht door te brengen.