Leidse student Jurjun wint NK Tegenwindfietsen: 'Het was een pittig fietstochtje'

Deelnemers trotseerden windkracht 9 tijdens het NK Tegenwindfietsen
Deelnemers trotseerden windkracht 9 tijdens het NK Tegenwindfietsen © ANP
LEIDEN - Leidse student Jurjun van der Velde (26) is afgelopen zondag Nederlands kampioen tegenwindfietsen geworden. In een tijd van 20 minuten en 23 seconden wist Van der Velde het parcours op de Oosterscheldekering als snelste man af te leggen. 'Het duurde twintig minuten, maar het voelde veel langer', vertelt Van der Velde bij Menno in de Middag.
Vorige week maakte de organisatie van het Eneco NK Tegenwindfietsen bekend dat afgelopen weekend de zevende editie van de fietswedstrijd gereden zou worden. 'Vorige week donderdag kondigden zij op social media aan dat er storm op komst was en de wedstrijd dus weer zou plaatsvinden. Toen heb ik mij met twee vrienden ingeschreven en zijn wij een dagje gaan uitwaaien in Zeeland. En met succes', lacht de student uit Leiden.
Tijdens het NK Tegenwindfietsen reed Van der Velde een parcours van 8,5 kilometer. Daarbij trotseerde hij een tegenwind met windkracht 9, waarbij snelheden van 100 kilometer per uur werden gemeten. De Oosterscheldekering wordt tijdens het fietsevenement dan ook ‘The Dutch Mountain’ genoemd. 'Omdat het net zo zwaar is als het beklimmen van een berg in de Alpen', legt de organisatie uit.

'De wind giert door je lijf'

En om het fietsen nog iets zwaarder te maken, moest Van der Velde de Oosterscheldekering op een stadsfiets oversteken. Volgens de voorschriften moeten alle deelnemers 'op een door de organisatie aangeleverde herenfiets met terugtraprem en zonder versnellingen' rijden. 'Iedereen rijdt op een identieke stadsfiets die voor je klaarstaat bij de start', legt hij uit.
De wedstrijd was dan ook zwaar volgens de Leidse student. 'Op de racefiets rijd ik regelmatig amateurwedstrijden bij SwABo cyclingteam, dus ik weet wel wat tegenwind is', vertelt Van der Velde. Maar zondag viel de tegenwind toch een beetje tegen voor hem. 'Met de wind die door je lijf giert is het toch wel een pittige fietstocht. Het waren twintig minuten, maar voor mijn gevoel duurde de 8,5 kilometer veel langer.'

Titel verdedigen

Toch twijfelt Van der Velde er niet over om nog een keer deel te nemen aan de fietswedstrijd. 'Ik ben de volgende keer zeker van de partij om mijn titel te verdedigen op de Oosterscheldekering', zegt de 26-jarige student vastberaden.
Met zijn tijd wist Van der Velde 27 seconden sneller over de finish te komen dan de 21-jarige Fries Max de Jong, die in 2018 en 2020 won. De Limburgse Lisa Scheenaard kwam als eerste vrouw over de finish.
Het NK Tegenwindfietsen wordt ieder jaar in februari georganiseerd zodra er een windkracht van 7 of meer wordt verwacht. De afgelopen jaren werd de fietswedstrijd in Zeeland wel meerdere keren afgelast. In 2019 waaide het niet hard genoeg. In 2020 was de tegenwind juist te sterk door storm Ciara. En vorig jaar werd het kampioenschap afgelast vanwege de coronacrisis.