Haagse politiek blijft worstelen met plan voor nieuw hoofdkantoor ANWB

De ANWB wil naar een nieuw kantoor in Den Haag verhuizen | Afbeelding: Provast en MVRDV
De ANWB wil naar een nieuw kantoor in Den Haag verhuizen | Afbeelding: Provast en MVRDV
DEN HAAG - De Haagse gemeenteraad blijft worstelen met het plan om op de plek van het Koninklijk Conservatorium, pal naast de Utrechtsebaan, het nieuwe hoofdkantoor van de ANWB en nog een Rijkskantoor neer te zetten.
Sommige partijen hebben er moeite mee dat hierdoor woningen in de omgeving zonlicht in huis verliezen. Andere zien hier aan de Juliana van Stolberglaan liever woningen verrijzen. En weer andere partijen willen gewoon het markante gebouw behouden en renoveren. Bij geen enkele partij in de Haagse raad gaan écht de handen op elkaar voor het voorstel, bleek maandagavond tijdens een debat.

Twee torens

De bedoeling is dat op de plek van dat conservatorium aan de Juliana van Stolberglaan twee torens komen: een voor de ANWB en een voor het Rijksvastgoedbedrijf. Aanvankelijk zouden die voor het Rijk 110 meter hoog mogen worden, maar na overleg met de buurt is dat verlaagd naar maximaal 91 meter. Het gebouw van de ANWB wordt ongeveer 45 meter hoog.
Toch, moest wethouder Anne Mulder (VVD, stadsontwikkeling) maandagavond erkennen, leidt dat er nog steeds toe dat een aantal woningen in de omgeving straks minder zon hebben dat volgens de eigen gemeentelijke regels nodig is. Voor de gemeente weegt echter het belang van de nieuwbouw zwaarder dan de zon voor de bewoners, zei de wethouder. Vandaar dat hij het plan wil doorzetten. De mensen die worden gedupeerd, kunnen via de rechter een schadevergoeding eisen.

ANWB graag naar Den Haag

Neemt niet weg dat voor coalitiepartij D66 dit een van de grote minpunten van het plan is. Al zei raadslid Marieke van Doorn ook dat haar partij de ANWB graag naar Den Haag ziet komen. Een andere coalitiepartij, de PvdA, wil op deze plek liever voorzieningen als een school, maakte fractieleider Mikal Tseggai duidelijk. En de volgende, GroenLinks, wil dat de wethouder nog eens in gesprek gaat met de omwonenden die zelf een eigen variant hebben bedacht. In hun alternatief wordt met de torens geschoven, zodat toch nog iets minder mensen in de schaduw terechtkomen.
In de oppositie is er al helemaal weinig steun voor de plannen. Hart voor Den Haag ziet op deze plek helemaal geen noodzaak voor hoge torens, aldus raadslid Arjen Dubbelaar. De Partij voor de Dieren en de Haagse Stadspartij willen het huidige gebouw laten staan. Zij wijzen op de grote waarde van de architectuur. Bovendien willen ze hier graag woningen. 'Doe hier in hemelsnaam geen kantoren', aldus Peter Bos van de HSP. 'Het Beatrixkwartier dreigt een soort Gotham City te worden.'

Plannen doorzetten

Wethouder Mulder gaat ondanks alle kritiek het plan doorzetten. Volgens hem wil de gemeente Den Haag de ANWB graag naar Den Haag halen, omdat de organisatie goed is voor de werkgelegenheid. Daarbij is het niet mogelijk om het huidige conservatorium te laten staan en te hergebruiken. Dat is niet alleen 'in matige staat', maar werd ook specifiek als conservatorium ontworpen. Hergebruiken voor kantoren zou lastig zijn. Verder zou ook een ondergrondse parkeergarage dan niet haalbaar zijn.
Een aantal partijen greep het debat over de nieuwbouw van de ANWB ook aan voor een discussie over wat er op de plek van het huidige kantoor van de bond moet gebeuren. Dat staat officieel op grondgebied van Wassenaar. Het CDA had in het verleden echter al eens voorgesteld om met de buurgemeente in gesprek te gaan over een grenscorrectie. Daardoor zou het pand en de grond naar Den Haag moeten gaan, zodat bewoners van Duinzigt en het Benoordenhout kunnen meepraten over wat er straks gaat gebeuren.

Geen 'meerwaarde'

Maar Mulder zei in antwoorden van CDA-raadslid Cees Pluimgraaff een half jaar geleden al dat zo'n deal 'geen meerwaarde' heeft. Voordat die is afgerond, staat de nieuwbouw op de oude plek van het ANWB-hoofdkantoor er al, was zijn redenering.
Toch trapte de Haagse VVD – inclusief lijsttrekker Anne Mulder - afgelopen weekeinde de verkiezingscampagne af met een bezoek aan het terrein en ook een pleidooi voor een grondruil. Vandaar dat Pluimgraaff van diezelfde Mulder wilde weten of hij opeens van gedachten is veranderd. Maar met de pet op van wethouder moest die maandagavond toch opnieuw bevestigen 'dat de meerwaarde er niet is'.
De Haagse gemeenteraad praat deze week nog opnieuw over de plannen voor de nieuwbouw van de ANWB. Dan moet er ook definitief een knoop worden doorgehakt.