Kamer neemt 70.000 handtekeningen LUMC in ontvangst

de 9-jarige Steye biedt de petitie aan namens het LUMC
de 9-jarige Steye biedt de petitie aan namens het LUMC © Omroep West
LEIDEN - Het LUMC heeft dinsdagmiddag een petitie voor het behoud van kinderhartchirurgie aangeboden aan de Tweede Kamer. De petitie is een kleine 70.000 keer ondertekend. Ook het universitair ziekenhuis uit Groningen bood een soortgelijke petitie aan. Die is 200.000 keer meer ondertekend. De twee ziekenhuizen dreigen hun afdeling kinderhartchirurgie te moeten sluiten, omdat het kabinet gespecialiseerde zorg wil concentreren.
Toenmalig gezondheidsminister Hugo de Jonge maakte eind vorig jaar bekend dat hij deze zogenoemde 'hoogcomplex zorg' wil concentreren in het Erasmus MC in Rotterdam en het universitair ziekenhuis in Utrecht. De discussie over de concentratie loopt al een jaar of dertig, maar het besluit van De Jonge viel de ziekenhuizen toch rauw op het dak. Vooral omdat de minister het besluit niet had aangekondigd en de argumentatie om voor Erasmus en Utrecht te kiezen volgens de andere UMC's niet is onderbouwd.
Snel begonnen met name het Leidse ziekenhuis en het UMCG in Groningen met een actie, dat was onder meer een petitie die online kon worden ondertekend. Die petities zijn dinsdag aangeboden aan de vaste Kamercommissie van VWS. Voor Leiden werd dat gedaan door de 9-jarige Steye, die al zijn hele leven onder behandeling is in het LUMC.

'Onbegrijpelijke beslissing'

Het LUMC zegt dat sluiting van de afdeling kinderhartchirurgie grote gevolgen heeft voor patiënten en ook voor de hele zorg aan kinderen in de omgeving. Kindercardioloog Nico Blom zei eerder het besluit van de minister onbegrijpelijk te vinden. 'Er is altijd gezegd: kijk naar het CAHAL dat is een voorbeeld van hoe je samenwerking organiseert.' CAHAL is het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam Leiden. Een samenwerking tussen het LUMC en het Amsterdamse UMC.
Dit CAHAL neemt ook een prominente plek in, in een plan dat afgelopen zomer werd gepresenteerd. Dat plan was opgesteld door het Erasmus MC, CAHAL en het ziekenhuis in Groningen. Die zeiden nauw te willen gaan samenwerken en op termijn te willen komen tot twee centra in Nederland waar dit specialisme nog zou worden uitgevoerd. Dit plan was in lijn met een advies uit 2009, toen de discussie ook al liep. Maar volgens het LUMC heeft het ministerie nooit op dit plan gereageerd.

Ernst Kuiper lijkt gedraaid

Het plan van de drie ziekenhuizen is mede-ondertekend door Ernst Kuipers, de huidige minister maar toen topman van het Erasmus. Een half jaar geleden was hij dus voorstander van een heel andere concentratie. Maar vrijwel direct na zijn aantreden liet Kuipers weten niet te willen tornen aan het besluit van zijn voorganger.
Inmiddels hebben Kamerleden in totaal 234 vragen voor hem opgesteld over het besluit. Veel gaan over de gevolgde procedure en vooral over de argumenten die aan het besluit ten grondslag liggen. Maandag is er een ronde tafelgesprek hierover in de Kamer, en donderdag 17 februari volgt nog een plenair debat.

Ziekenhuizen willen besluit van tafel

De ziekenhuizen zelf dringen aan op 'harde reset'. Dat zou betekenen dat het besluit van december van tafel gaat en de procedure opnieuw gedaan wordt. Dan zou ook eerst een zogenoemde impact analyse gedaan moeten worden. Die ontbreekt nu.
Uit die analyse wordt duidelijk wat de gevolgen zijn voor de zorg, voor de omgeving en voor het ziekenhuis. En minister Kuipers zelf zegt in het Dagblad van het Noorden te hopen dat de artsen die zich met dit dossier bezighouden 'het in ieder geval voor elkaar krijgen dat ze echt op de inhoud en op het belang van de patiënten de discussie voeren en niet naar elkaar'.