Kees redt zeehond uit vissersnet bij Kijkduin: 'Hier doe je het voor'

De geredde zeehond
De geredde zeehond © Omroep West
NOORDWIJK - Een bijzondere reddingsactie dinsdag op het strand van Kijkduin. Medewerkers van de organisatie Eerste Hulp bij Zeezoogdieren (EHBZ) moesten een zeehond bevrijden uit een vissersnet. Het dier zat helemaal verstrengeld en kon geen kant meer op. Ook voor Kees van de EHBZ geen alledaagse klus: 'Dit maken wij niet vaak mee.'
De zeehond werd dinsdagochtend ontdekt door een bodysurfer. Hij zat verwikkeld in een dik net, een vissersnet, en kon zichzelf daar niet uit bevrijden. 'Het dier heeft gelukkig geen verwondingen opgelopen toen hij verstrengeld zat. In dit soort situaties zie je soms dat de zeehonden verwondingen in hun nek hebben gekregen van het touw. Maar deze zeehond heeft alleen stress overgehouden van de benauwde situatie', legt Kees uit.
Nadat het dier is nagekeken, is hij in een mand vervoerd naar een deel van de kust waar het rustig is. 'Wij brengen de zeehond nu naar een plek bij Noordwijk op het strand waar geen honden en mensen komen, zodat het beest terug naar zee kan', licht Kees toe. 'Dat wij een zeehond in zo'n staat vinden, gebeurt ongeveer vier keer per jaar. Dus gelukkig maken wij dit niet vaak mee', zegt hij opgelucht. Met glanzende donkere ogen en een knuffelig mollig uiterlijk, laat de zeehond zich uit de mand rollen. Hij hobbelt direct richting zee. Drie hobbeltjes over het strand en even rust. Weer wat hobbeltjes en even tijd om achterom te kijken. Hij hobbelt enthousiast naar de camera toe. 'Ze zijn erg nieuwsgierig,' zegt Kees.
Zeehond gered uit visnet en terug in zee bij Noordwijk

Met olie besmeurde vogels

Eigenlijk waren Kees en zijn kompaan op pad om met olie besmeurde vogels van het strand te halen. Al dagen hebben de vogels last van olie in de zee. Rijkswaterstaat laat weten nog geen idee te hebben waar de olie vandaan komt.
Kees struint met een jeep het strand van Kijkduin tot Noordwijk af om te zoeken naar de vogels. Ze hebben in totaal veertig dode zeekoeten gevonden, een paar futen en een paar ganzen. De levende vogels geven ze mee aan de dierenambulance. Ze zijn echter niet allemaal besmeurd met olie. Sommige zijn uitgeput geraakt door de storm, maar wandelaars en honden komen op de beestjes af, waardoor ze niet bij kunnen komen. 'Daarom het beter ze op adem te laten komen bij de dierenambulance', legt Kees tot slot uit.