Raad van State geeft definitieve klap op bouwproject Turfmarktkerk

Gesloopte Turfmarktkerk
Gesloopte Turfmarktkerk © Omroep West
GOUDA - De Raad van State heeft woensdag het door de gemeente Gouda gerepareerde woningbouwproject Turfmarktkerk goedgekeurd. Zo komt de weg vrij voor de bouw van een appartementencomplex op de plek van de Turfmarktkerk, die in 2018 werd gesloopt. Eerder moest de gemeente het bestemmingsplan nog aanpassen, omdat er grote fouten in stonden. In november kwam de Goudse gemeenteraad met een aanvullende onderbouwing van het plan. Deze is nu goedgekeurd door de Raad.
Het woningbouwproject op de plek van de gesloopte Turfmarktkerk kan zijn doorgang vinden. Volgens de Raad van State is het bouwplan van de gemeente in orde en tast deze het woon- en leefklimaat van de omwonenden niet teveel aan. Om die reden stemt de raad, na een eerdere bezwarenronde, in met het plan. Eerder droeg de hoogste bestuursrechter de gemeente Gouda op een groot aantal fouten in het plan te repareren. De gemeente kreeg daar afgelopen mei een half jaar de tijd voor. Vorig jaar november kwam de Goudse gemeenteraad met een aanvullende onderbouwing van het plan, waar de Raad nu akkoord mee gaat.
Volgens de hoogste bestuursrechter maakt het bestemmingsplan het mogelijk om een geplande tuin en erf om te zetten in een bedrijfsbestemming. Daardoor zouden de omwonenden te veel last kunnen krijgen van geluids- en andere milieuoverlast. Maar voor de rest past het plan door de ruimtelijke ordeningsbeugel, zo blijkt uit de einduitspraak.

Inbreuk op privacy

De Raad vindt dat de gemeente Gouda nu voldoende heeft aangetoond dat het appartementencomplex op de plek van de Turfmarktkerk het woon- en leefklimaat van de omwonenden niet teveel aantast. Omwonenden vreesden voor veel meer inkijk, inbreuk op hun privacy en meer schaduw in achtertuinen en woningen.
De gemeente schakelde na de tussenuitspraak de Omgevingsdienst Midden-Holland in die na een aanvullend onderzoek tot de conclusie kwam dat het reuze meevalt met de aantasting van de privacy en gevreesde geluids- en andere overlast. Nu de Raad het reparatieplan alsnog heeft goedgekeurd kan de gemeente doorgaan met zijn bouwplan.