Fontein op het Binnenhof krijgt tijdelijk andere plek

De fontein wordt weggehaald voor renovatie
De fontein wordt weggehaald voor renovatie © Omroep West
DEN HAAG - De bekende fontein op het Binnenhof is van zijn sokkel gehesen. Dit moest gebeuren omdat de grote renovatie van het complete Binnenhof volop aan de gang is.
De neogotische fontein op het Binnenhof in ‘t Haagse is al jaren een trekpleister. De fontein wordt tijdelijk elders opslagen en waar nodig gerestaureerd. Aan het eind van de renovatie van het Binnenhof wordt de fontein teruggeplaatst. Mogelijk weer op de plek waar hij in 1885 ooit werd neergezet. Dat is iets meer in het midden tussen de Eerste en Tweede Kamer.
De Binnenhoffontein is een eerbetoon aan graaf Willem II van Holland. Bovenop het monument is hij weergegeven als een verguld beeld. Maar ook in de symboliek op en om de fontein heen is een verwijzing naar de man die tussen 1234 en 1256 over het graafschap Holland heerste. Dat is niet voor niets. Willem wordt gezien als de man die het Binnenhof uitbreidde, nadat zijn vader Floris IV het had gekocht. Een van die uitbreidingen was de Ridderzaal.
Smederij Oldenhave restaureerde in 2006 het ijzerwerk van de fontein. De fontein bestaat uit zeker zo’n 3600 onderdelen smeedwerk. Dat uitbundige smeedwerk is misschien wel het meest kenmerkende aan de neogotische fontein.
Fontein Binnenhof krijgt tijdelijk andere plaats

Van Amsterdam naar Den Haag

De fontein heeft niet altijd op het Binnenhof gestaan. Tijdens de Wereldtentoonstelling van 1885 stond de fontein op het Museumplein in Amsterdam. Het was altijd de bedoeling om hem op het Binnenhof te plaatsen maar het Rijk wilde er niet voor betalen vanwege de kosten van het water, weet Janine van Reekum, begeleider van de restauratieprojecten.
Dankzij Victor de Stuers kwam de fontein toch naar Den Haag. Hij wist de elite in Den Haag zover te krijgen dat zij het geld betaalden en hij deed zelf ook een flinke duit in het zakje.

Paar jaar in de opslag

Toen de fontein in 2006 werd gerestaureerd ontbraken er 56 onderdelen, vertelt Claus Schurg, bouwkundig adviseur. De laatste tijd heeft de fontein weer een tijd niet gewerkt en ook nu hebben vandalen er weer onderdelen vanaf gesloopt. De fontein verdwijnt na de demontage voor enkele jaren in opslag en wordt waar nodig hersteld.
Aan het eind van de Binnenhofrenovatie verschijnt hij weer op het Haagse Binnenhof. 'Als je een interieur restaureert, hang je ook als allerlaatste de kristallen kroonluchter weer terug', zegt Lenneke van Konijnenburg, projectleider van het Rijksvastgoedbedrijf en verantwoordelijk voor de buitenruimte waaronder de fontein.