Grote zorgen bij buren stomerij Noordwijk na weer een brand

© Omroep West
NOORDWIJK - Omwonenden van een stomerij aan de Prins Bernhardstraat in Noordwijk maken zich grote zorgen over hun veiligheid na de volgens hen al vierde brand in een paar jaar tijd. Bewoners van de woningen boven de stomerij moesten woensdagavond door de brandweer met een ladderwagen naar beneden worden gehaald.
In het pand vatte een industriële droger vlam. De brandweer had het vuur snel onder controle. Nadat de brandweer de woningen boven de stomerij had gecontroleerd op koolmonoxide, konden de bewoners weer terug.
Het is niet de eerste keer dat er brand uitbreekt in de stomerij. 'We zijn heel ongerust. Dit is zeker al de vierde keer', zegt een van de omwonenden. 'De vorige keer was het een koffiezetapparaat, een keer daarvoor doekjes die in een magnetron lagen.'
Opnieuw brand bij stomerij in Noordwijk: 'Al zeker de vierde keer'

Geen vergunning voor de avond

Volgens de vergunning mag er 's avonds niet worden gewerkt in de stomerij, maar omwonenden zeggen dat er woensdagavond rond 19.30 uur nog mensen aanwezig waren. Volgens hen lijkt het erop dat de wasdroger waarin de brand ontstond, heeft aangestaan zonder dat er mensen aanwezig waren.
Omwonenden zeggen dat het wachten is op de vijfde brand. 'En wat als het dan 's nachts gebeurt en ik lig te slapen?' Volgens een van de bewoners heeft de eigenaar van de stomerij gezegd dat hij thuis een melding krijgt als er iets gebeurt, zoals brand. Maar daar zijn twijfels over, omdat de eigenaar woensdagavond volgens hen pas ruim een uur na het ontstaan van de brand bij de stomerij aankwam.
De stomerij in Noordwijk
De stomerij in Noordwijk © Omroep West

Industrieel wasgoed verhuisd

Na een brand in 2018 hebben omwonenden bij de gemeente over de stomerij geklaagd. Die zei toen niets te kunnen doen, omdat het bedrijf zich zou houden aan de vergunning. Wel is daarna het wassen van industriële was als beddengoed van hotels, verplaatst naar een pand op een industrieterrein in Noordwijkerhout. Dat scheelt veel overlast, maar omwonenden zeggen nog steeds veel hinder te hebben van stank en lawaai door de stomerij.
De gemeente Noordwijk was donderdag niet bereikbaar voor commentaar.