Hagenaar (30) de cel in voor bekogelen politieauto's tijdens rellen in Rotterdam

In november liep een coronademonstratie in Rotterdam uit de hand
In november liep een coronademonstratie in Rotterdam uit de hand © ANP
DEN HAAG - De 30-jarige Ruud V. uit Den Haag is door de Rotterdamse rechter veroordeeld tot tien maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk, voor zijn rol tijdens rellen op de Coolsingel in Rotterdam. Hij bekogelde drie politieauto's met tafelbladen, een fiets en een brandblusser tijdens de ongeregeldheden op 19 november vorig jaar. Het Openbaar Ministerie had om twaalf maanden cel gevraagd, waarvan drie voorwaardelijk.
De demonstratie tegen het coronabeleid mondde uit in gewelddadigheden tegen de politie, brandweer en hulpverleners. De politie werd in het nauw gedreven en zag zich genoodzaakt te schieten, er vielen vijf gewonden. De rechters spraken over 'ontluisterende beelden' waarbij hulpverleners 'doodsangsten' uitstonden. 'Zij begrijpen nog steeds niet waar de golf van agressie vandaan kwam die over hen heen spoelde.'
Naast de Hagenaar, die de voorwerpen tegen politieauto's gooide en tegen een portier trapte, zijn donderdag nog vijf anderen veroordeeld. Een 21-jarige Rotterdammer kreeg de hoogste straf: een jaar cel voor het gooien van stenen en stoeptegels naar agenten. Alle daders moeten 500 euro storten in het schadefonds geweldsmisdrijven. Enkelen werden verplicht om bedragen tot 5000 euro te betalen aan de politie als schadevergoeding voor vernielde voertuigen.