Het Koninklijk Conservatorium mag worden gesloopt: ANWB verhuist naar Den Haag

De ANWB wil naar een nieuw kantoor in Den Haag verhuizen | Afbeelding: Provast en MVRDV
De ANWB wil naar een nieuw kantoor in Den Haag verhuizen | Afbeelding: Provast en MVRDV
DEN HAAG - De Haagse gemeenteraad heeft donderdagavond ingestemd met het voorstel om een nieuw hoofdkantoor voor de ANWB te bouwen op de plek van het Koninklijk Conservatorium, dat daarvoor gesloopt wordt. Naast het nieuwe kantoor, net naast de Utrechtsebaan, komt een 91 meter hoge toren voor het Rijk. Buurtbewoners kondigen rechtszaken aan tegen het project. Zij voorspellen dat het daardoor jaren vertraging kan oplopen.
Het plan voor een nieuw hoofkantoor voor de ANWB aan de Juliana van Stolberglaan, kon niet rekenen op erg veel enthousiasme in de Haagse raad, toch stemden donderdag coalitiepartijen VVD, D66, GroenLinks, CDA en PvdA voor, evenals ChristenUnie-SGP, de groepen Hoijnck van Papendrecht en Roopram, Islam Democraten en NIDA. Voor die partijen is vooral de komst van de ANWB en de bijhorende banen doorslaggevend.
De overige oppositiepartijen in de raad hebben felle kritiek op het voorstel van wethouder Anne Mulder (VVD, stadsontwikkeling). Zij vinden onder meer dat het conservatorium een grote architectonische kwaliteit heeft. Het gebouw zou daarom behouden moeten blijven. 'Wij moeten dit barbaarse sloopplan stoppen', aldus Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij, tijdens zijn laatste raadsvergadering. Hij neemt na de verkiezingen na 23 jaar afscheid van de lokale politiek. Wijsmuller verklaarde dat het gebouw ook prima geschikt kan worden gemaakt voor congressen of kunstinstellingen.

Andere plekken

Tijdens een eerdere vergadering over de nieuwbouw op de plek van het Koninklijk Conservatorium - de instelling zelf zit inmiddels in Amare - wilde Mulder nog niet zeggen wat het Rijk precies van plan is met de 91 meter hoge toren. 'Bizar', aldus Wijsmuller. 'Het Rijk kan over voldoende andere plekken beschikken.'
Het Koninklijk Conservatorium in Den Haag
Het Koninklijk Conservatorium in Den Haag © Omroep West
Wijsmuller kreeg het echter nog wel voor elkaar dat de nieuwe gemeenteraad en het nieuwe college van burgemeester en wethouder les gaan krijgen in het belang van het behoud van erfgoed. Reden daarvoor is - staat in een aangenomen voorstel van het scheidende raadslid - dat 'het college steeds vaker cultuurhistorisch belangrijke en waardevolle gebouwen laat slopen', zoals de Dreven in Zuidwest, het Koninklijk Conservatorium en het voormalig ministerie van Sociale Zaken, even verderop. Mede als gevolg van zijn voorstel kunnen de nieuwe raad en wethouders zich straks verheugen op een 'excursie naar goede en inspirerende voorbeelden van hergebruik in Nederland'.

De zon

Ook spelen voor de partijen die tegen zijn de gevolgen voor de buurt een grote rol. Uit studies blijkt dat in ieder geval acht woningen straks minder zon krijgen dan volgens de eigen gemeentelijke regels zou moeten. Vele andere woningen liggen als de nieuwbouw er staat vaker in de schaduw.
Op de plek van het conservatorium komt nieuwbouw voor de ANWB en een toren voor het Rijk | Afbeelding: gemeente Den Haag
Op de plek van het conservatorium komt nieuwbouw voor de ANWB en een toren voor het Rijk | Afbeelding: gemeente Den Haag
Volgens wethouder Mulder weegt voor de gemeente de komst van de ANWB, inclusief de banen, zwaarder. Maar toch nam de raad wel een voorstel van D66-raadslid Marieke van Doorn aan dat het stadsbestuur opdraagt om ervoor te zorgen dat bij het maken van verdere plannen de negatieve gevolgen verder worden beperkt. Mulder beloofde dat. Hij gaat er bij de ontwikkelaar op aandringen dat de torens 'zo slank mogelijk worden'. Al gaf hij ook een 'winstwaarschuwing': de wethouder verwacht daar dus niet al te veel van.

Procedures tegen de bouw

Het Wijkberaad Bezuidenhout gaat vrijwel zeker juridische procedures aanspannen tegen de bouwplannen, zegt woordvoerder Jacob Snijders. De organisatie heeft geen bezwaar tegen de komst van de ANWB en ook niet tegen een nieuwe toren voor het Rijksvastgoedbedrijf, benadrukt hij. Wel zijn de bewoners tegen de hoogte van de toren voor het Rijk, die nu 91 meter mag worden. Rond de 73 meter - even hoog als de gebouwen in de omgeving - zou wel acceptabel zijn. Als dat maximum wordt aangehouden, zouden de woningen in de omgeving meer zon houden dan in de huidige plannen. Zeker als het gebouw van de ANWB en de toren van plek wisselen.
Snijders voorspelt dat de procedures die de bewoners bij het bestemmingsplan gaan aanspannen tot een vertraging gaan leiden van zeker een á twee jaar. Dit terwijl de ANWB haast zou hebben met het realiseren van het nieuwe kantoor.