Coronavirus: 'RIVM hield rekening met 'catastrofale' impact coronavirus'

Medewerker teststraat verzamelt afgenomen coronatesten
Medewerker teststraat verzamelt afgenomen coronatesten © ANP
REGIO - Volg hier al het coronanieuws van het weekend van 12 en 13 februari.

RIVM hield in 2020 rekening met 'catastrofale gevolgen' coronavirus

Er is geen reden tot zorg over het coronavirus, zei het RIVM publiekelijk in februari 2020. Maar achter de schermen bij het RIVM-management was de stemming heel anders. Nog voor de eerste besmetting was gemeld, werd er rekening gehouden met catastrofale gevolgen en tienduizenden coronadoden, meldt de NOS.
Dit blijkt uit duizenden e-mails van managementteam-leden van het RIVM die recent zijn vrijgegeven door het ministerie van Volksgezondheid. De stukken zijn gepubliceerd na Wob-verzoeken van de NOS en andere media. Ze laten zien dat het RIVM niet werd overvallen door de komst van het coronavirus naar Nederland.

Aantal nieuwe positieve coronatests met ruim 60.000 weer gedaald

Het aantal nieuw ontdekte coronabesmettingen is met iets meer dan 60.000 opnieuw gedaald. Tussen zaterdag- en zondagochtend noteerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 60.227 nieuwe besmettingen. Een dag eerder kwamen na correctie 70.348 nieuwe besmettingen aan het licht.
In totaal werden in een week tijd 857.372 nieuwe besmettingen genoteerd. Dat komt neer op 122.482 gemiddeld per dag. In het weekeinde ligt het aantal altijd wat lager. Dinsdag meldde het RIVM meer dan 300.000 achterstallige testuitslagen in één keer. Het instituut gaf die dag ook al aan dat het aantal positieve testen af begint te vlakken.

Iets meer coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares en op de verpleegafdelingen van de Nederlandse ziekenhuizen is weer iets toegenomen. Op de ic’s liggen zondag 179 coronapatiënten, drie meer dan zaterdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de verpleegafdelingen liggen nu 1303 coronapatiënten, acht meer dan een dag eerder. Op de intensive cares werden elf nieuwe coronapatiënten opgenomen, op de verpleegafdelingen 152. Zaterdag waren dat er nog respectievelijk dertien en 195.
Een belangrijk deel van de opgenomen patiënten dat positief is getest op het coronavirus, is in de eerste plaats vanwege een andere oorzaak opgenomen. Dat kunnen bijvoorbeeld mensen zijn die in het ziekenhuis komen met buikklachten, hartproblemen of na een ongeluk. Na het doen van een coronatest blijkt dat ze toevallig positief zijn. Het LCPS maakt geen onderscheid in de dagelijkse ziekenhuiscijfers tussen patiënten die mét of dóór corona zijn opgenomen.

Boetes en waarschuwingen voor nachtclubs die opengingen, regio bleef dicht

Diverse clubs die tijdens de protestactie De Nacht staat op de deuren openden, kunnen een boete verwachten. Zo constateerden handhavers in Amsterdam bij 25 nachtclubs dat ze illegaal open waren. Volgens een woordvoerder van de gemeente kunnen zeker 24 clubs een boete van 4500 euro verwachten.
Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
In Den Haag zijn voor zover bekend geen clubs opengegaan, laat een woordvoerder van de gemeente weten. 'Ons zijn geen clubs bekend die open zijn gegaan. Iedereen heeft zich netjes aan de maatregelen gehouden.' Voor zover de woordvoerder het weet, hoefden dan ook geen waarschuwingen of boetes te worden uitgedeeld. Ook in de rest van onze regio hielden clubs de deuren dicht. In Leiden besloot de nachthoreca dat te doen na een dwangsom van de gemeente van 50.000 euro.

Nederland in Verzet demonstreert in Den Haag

Het Malieveld in Den Haag is zondagmiddag het toneel van een demonstratie tegen de coronamaatregelen. De betoging wordt georganiseerd door Nederland in Verzet.
De deelnemers lopen een protestmars die begint en eindigt op het Malieveld. Onderweg komen ze onder meer langs de Hofvijver bij het Binnenhof. De organisatie zegt te rekenen op 25.000 deelnemers. De demonstratie begon om 13.00 uur en duurde tot ongeveer 16.00 uur. Er waren optredens en sprekers.
De eerste demonstranten hebben zich op het Malieveld verzameld
De eerste demonstranten hebben zich op het Malieveld verzameld © Regio15
Afgelopen zondag was er een vergelijkbaar protest in Rotterdam. Daar deden duizenden betogers aan mee. De demonstratie is mogelijk tegelijk met het truckersconvooi, dat op verschillende social media aankondigde zondag weer Den Haag te gaan blokkeren.

Clubs openen deuren uit protest

Op verschillende plekken hebben clubs in het kader van de actie De Nacht staat op zaterdagavond de deuren geopend, tegen de coronamaatregelen in. In onze regio blijven de deuren van clubs gesloten, maar onder andere in Amsterdam, Rotterdam, Tilburg en Haarlem konden feestgangers wel terecht.
Bij het Tilburgse Poppodium 013 druppelden even na 21.00 uur de eerste bezoekers binnen, bij het Patronaat in Haarlem liep het storm, zeggen woordvoerders van de clubs. In Haarlem beëindigden handhavers de dansavond rond 22.45 uur. Als het Patronaat geen gehoor zou geven aan de oproep om te sluiten, kon de club rekenen op een boete van 50.000 euro.
De protestactie is overwegend rustig verlopen.

Coronacijfers van zaterdag

Het aantal ic-patiënten met het coronavirus in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag gedaald tot het laagste aantal patiënten op de ic sinds 22 oktober. Ook op de verpleegafdelingen daalde het aantal patiënten. Er liggen nu in totaal 1471 coronapatiënten in het ziekenhuis, 69 minder dan vrijdag.
IC-verpleegkundige op een corona afdeling van het ziekenhuis.
IC-verpleegkundige op een corona afdeling van het ziekenhuis. © ANP
  • 70.410 nieuwe coronabesmettingen (vrijdag: 80.676)
  • 195 nieuwe coronapatiënten op verpleegafdelingen van ziekenhuizen (totaal: 1295, -56 ten opzichte van vrijdag)
  • 13 nieuwe coronapatiënten op intensive cares van ziekenhuizen (totaal: 176, -13 ten opzichte van vrijdag)

Coronaprotest in Den Haag

Het centrum van Den Haag wordt zaterdag de hele dag al geblokkeerd door demonstranten. De wegen rond het Binnenhof en Malieveld staan vol met vrachtwagens en personenauto's. Freedom Convoy Nederland protesteert daar tegen de coronamaatregelen. Naar schatting waren rond 12.30 uur zo'n 300 mensen ter plaatse. 'Mijd zoveel mogelijk het centrum als je daar niet per se hoeft te zijn', roept de politie mensen op.
'Het gaat mij er vooral om dat wij de QR-code stoppen, voor het digitaal toegangsbewijs dat ze in Europa willen invoeren', voert een demonstrant als reden voor het protest op. 'Wij blijven daarom met z'n allen staan totdat wij onze vrijheid weer terug hebben. Zonder QR-code, zonder polarisering.'

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.