Coronavirus: QR-code per 25 februari afgeschaft, gaat kabinet bekendmaken op persconferentie

Of de QR-code noodzakelijk blijft voor nachtclubs, is nog niet duidelijk
Of de QR-code noodzakelijk blijft voor nachtclubs, is nog niet duidelijk © ANP
REGIO - Volg hier al het coronanieuws van maandag 14 februari.

Geen mondkapjes, sluitingstijden en anderhalve meter afstand meer vanaf 25 februari

Het kabinet gaat dinsdag op de coronapersconferentie vrijwel zeker bekendmaken dat de meeste maatregelen per 25 februari, oftewel volgende week vrijdag, worden opgeheven. Dat meldt de NOS, dat zich baseert op zogeheten Haagse bronnen. Alleen de 'echte' basismaatregelen, zoals geen handen schudden, hygiëne, ventileren en testen bij klachten, blijven gehandhaafd. Mondkapjes hoeven niet meer gedragen te worden en er hoeft geen anderhalve meter afstand meer gehouden te worden. Het advies om zo veel mogelijk thuis te werken vervalt.
In de cultuursector en de horeca komt de gewone situatie eerder terug dan aanvankelijk werd verwacht. Nu moeten ze nog om 22.00 uur dicht zijn. Vanaf aanstaande vrijdag, 18 februari, gaat dat naar 01.00 uur 's nachts. Een week later zijn de reguliere algemene sluitingstijden weer van kracht.
Het steeds meer bekritiseerde coronatoegangsbewijs (ctb) verdwijnt in de ijskast en wordt alleen nog van stal gehaald als er een situatie ontstaat waarin het echt toegevoegde waarde heeft. Onderzoek wijst uit dat dit bij de omikronvariant nauwelijks het geval is. Wel kan het zijn dat een groene QR-code nodig is om naar het buitenland te reizen, omdat andere landen dat als voorwaarde stellen. Vanaf 25 februari gaat voor festivals en evenementen waarbij veel mensen aanwezig zijn '1G' gelden. Dat wil zeggen dat ze toegankelijk zijn met een negatieve test, ongeacht of je gevaccineerd en/of geboosterd bent.
Dinsdag om 19.00 uur is de persconferentie met minister Kuipers
Dinsdag om 19.00 uur is de persconferentie met minister Kuipers © ANP

Advies: meer aandacht voor langdurige Covid

Langdurige Covid moet meer aandacht krijgen. Volgens de Gezondheidsraad kan dat ervoor zorgen dat patiënten met langdurige klachten na een coronabesmetting beter geholpen en voorgelicht worden. De raad weet nog niet in hoeverre vaccinaties tegen corona en de mildere omikronvariant van invloed zijn op de ontwikkeling van het syndroom.
Er moet volgens de raad dan ook aanvullend wetenschappelijk onderzoek gedaan worden naar de ziekte, om oorzaken en risicofactoren van langdurige Covid te achterhalen. Monitoring van de zorg van langdurige Covid-patiënten is van belang, stelt de Gezondheidsraad in een advies aan de minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66).
Mensen met langdurige Covid hebben vaak last van vermoeidheid, kortademigheid, hoofdpijn, vergeetachtigheid, reukverlies, hartkloppingen, spierpijn en angstklachten. De klachten kunnen soms maandenlang aanhouden, al is het mogelijk dat deze na een tijd minder worden. Om van langdurige Covid te spreken moeten de klachten minimaal drie maanden aanhouden.
De Gezondheidsraad baseert zich vooral op wetenschappelijk onderzoek naar de eerste gevallen van langdurige Covid, ook wel Long Covid of het post-Covid-syndroom genoemd. Van mensen die recenter Covid-19 kregen, is nog niet genoeg bekend over de klachten op de langere termijn. Ook of vaccinatie helpt tegen het oplopen van het syndroom is niet goed te zeggen. Vaccinatie helpt tegen het oplopen van corona en daarmee ook tegen langdurige Covid, maar of een vaccinatie ook beschermt tegen het syndroom als iemand ondanks zijn of haar inenting tóch ziek wordt, is onduidelijk. De raad ook weet niet hoe vaak mensen langdurige Covid krijgen, omdat het onderzoek hiernaar nog loopt.

Coronacijfers van maandag

Het aantal patiënten met het coronavirus in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag opnieuw gestegen. Er liggen nu in totaal 1554 coronapatiënten in het ziekenhuis, 72 meer dan zondag. Ook kreeg het RIVM bericht dat er zes mensen zijn overleden aan de gevolgen van hun besmetting.
  • 55.116 nieuwe coronabesmettingen (zondag: 60.227)
  • 139 nieuwe coronapatiënten op verpleegafdelingen van ziekenhuizen (totaal: 1373, +70 ten opzichte van zondag)
  • 12 nieuwe coronapatiënten op intensive cares van ziekenhuizen (totaal: 181, +2 ten opzichte van zondag)
  • 6 nieuwe sterfgevallen zijn geregistreerd (zondag: 7)

GGD'en nemen steeds minder testen af

In de teststraten van de GGD zijn vorige week 840.835 testen uitgevoerd. Dat meldt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland. Volgens de GGD'en betekent dit dat er steeds minder mensen naar een teststraat van de GGD gaan om zich te laten testen.
Het aantal afgenomen tests van afgelopen week is het laagste aantal in ongeveer een maand tijd. Begin februari werden er bijna 984.000 testen afgenomen in zeven dagen tijd en in de laatste week van januari voerden de GGD'en iets meer dan een miljoen testen uit. Nog een week eerder waren er ongeveer 950.000 coronatesten in een week tijd.
GGD GHOR Nederland geeft geen verklaring voor de daling. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde vorige week dat de stijging van het aantal vastgestelde besmettingen begint af te vlakken.

Horeca open, maar personeel komt niet terug

Dinsdag wordt tijdens de persconferentie waarschijnlijk bekend gemaakt dat de horeca nog langer open mag blijven. Maar ondanks dit goede nieuws voor de horeca kampen restaurants en cafés met grote personeelsproblemen. Ruim 150.000 mensen hebben de horeca in Nederland inmiddels verlaten. Dat meldt Stichting Vakbekwaam Horeca (SVH).
Voormalig horecapersoneel vindt onder andere een nieuwe baan in de logistiek, bij bezorgdiensten en in supermarkten en keert vaak niet meer terug. Dat zegt directeur Ricardo Eshuis van SVH tegen De Gelderlander. De grootste concurrent van de horeca zou de GGD zijn. De gezondheidsdienst heeft nog steeds veel mensen nodig voor onder meer de teststraten en betaalt beter.
Het tekort aan personeel in de horeca speelt al langer, maar door de coronacrisis is het alleen maar erger geworden. Volgens het CBS waren er vorig jaar juni bijna 14.000 openstaande vacatures in de horeca.
Horecapersoneel in de keuken
Horecapersoneel in de keuken © ANP

Minder commerciële testen afgenomen afgelopen week

Er zijn ongeveer 328.000 afspraken ingepland vorige week voor een commerciële toegangstest. Daarvan kwamen ongeveer negen op de tien mensen ook daadwerkelijke opdagen, meldt de Stichting Open Nederland. Daarmee ligt het aantal afspraken in een week iets lager dan in de voorgaande weken. Begin februari stonden in zeven dagen tijd 332.000 afspraken voor toegangstesten ingepland en eind januari 334.000.
Wat wel opviel is dat het zaterdag een relatief drukke 'testdag' was in de commerciële teststraten. Toen stonden er ongeveer 83.000 testafspraken in de systemen. Voor een zaterdag is dat het hoogste aantal dit jaar. Stichting Open Nederland geeft hier geen verklaring voor.
Mensen kunnen een test inplannen bij een commerciële aanbieder om een negatief testbewijs te krijgen. Hiermee kunnen zij toegang krijgen tot bijvoorbeeld de horeca, een voetbalstadion en theaters.
Testen op het coronavirus
Testen op het coronavirus © ANP

Veiligheidsberaad buigt zich over versoepelingen

Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio buigt zich maandagavond over het maatregelenpakket, dat het kabinet dinsdag bekend wil maken. Er komen veel versoepelingen aan. De burgemeesters bespreken onder andere met minister Dilan Yesilgöz van Justitie (VVD) wat aanpassen van het coronabeleid betekent voor het vieren van carnaval eind februari.
Carnaval wordt met name in het zuiden en oosten van het land gevierd van 26 februari tot 2 maart. Alle optochten zijn al afgelast, maar als alle versoepelingen doorgaan kunnen carnavalsvierders tot in het begin van de nacht op straat en in kroegen bij elkaar komen. Het Veiligheidsberaad wil het liefst dat het kabinet landelijke regels instelt voor het vieren van carnaval om te voorkomen dat liefhebbers massaal afreizen naar de stad of regio waar het meeste is toegestaan. De burgemeesters willen in elk geval één lijn trekken qua handhaving, als dat nog nodig is.

Ondanks versoepelingen geen mogelijkheid om CPC toch door te laten gaan

Ondanks de aangekondigde versoepelingen is het voor de organisatie achter de NN CPC Loop Den Haag niet mogelijk om het evenement alsnog in maart door te laten gaan. Dat zegt wedstrijddirecteur Remco Barbier. Het is volgens hem té kort dag om alle voorbereidingen nog rond te krijgen.
Eerder deze week werd bekendgemaakt dat de NN CPC Loop in maart niet doorgaat, het is uitgesteld naar 25 september. Het is al de derde keer dat het evenement wordt verschoven, vorig jaar maart en september werd het ook afgelast. 'Het was geen makkelijke beslissing om te nemen', zegt Barbier over de keuze om de NN CPC Loop nu opnieuw te verschuiven. 'Maar die afweging hebben we gemaakt op basis van de maatregelen die nu gelden.'
CPC Loop in Den Haag
CPC Loop in Den Haag © Omroep West

Ondernemers kunnen weer NOW-steun aanvragen

Ondernemers die door de coronamaatregelen in hun inkomen worden geraakt kunnen vanaf maandag weer NOW-loonsteun aanvragen. Het gaat dan om de periode januari tot en met maart. Het is de achtste periode waarvoor loonsteun kan worden aangevraagd bij het UWV.
Ook in deze periode komen werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Het vergoedingspercentage blijft 85 procent. De inschrijving voor de loonsteun blijft open tot en met 13 april.
Werkgevers zullen vooral in januari minder omzet hebben gedraaid, omdat in een groot deel van die maand nog strenge beperkingen golden. Hoewel de regels versoepeld zijn, hebben veel ondernemers nog niet volop kunnen draaien. Met de loonsubsidie hoopt het kabinet dat bedrijven hun werknemers kunnen blijven doorbetalen.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.