Coronavirus: Ouders mogen school weer in bij halen en brengen van kinderen

Ouders hoeven hun kinderen niet meer bij het hek van de school af te zetten
Ouders hoeven hun kinderen niet meer bij het hek van de school af te zetten © ANP
REGIO - Volg hier al het coronanieuws van dinsdag 15 februari.

Ouders mogen school weer in bij halen en brengen van kinderen

Ouders mogen uiterlijk maandag weer de school in om hun kinderen weg te brengen en op te halen. De eerste week moeten zij dan nog wel een mondkapje op en 1,5 meter afstand houden, maar uiterlijk op 28 februari is ook dat niet meer nodig. Dat meldt het ministerie van Onderwijs.
Deze versoepeling betekent ook dat ouders weer mee mogen naar open dagen. Verder krijgen leerlingen weer de mogelijkheid om samen te werken en lessen te volgen met kinderen uit andere klassen. Ook pauzes hoeven niet langer te worden gespreid. Voor het hoger onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs vervalt de maximale groepsgrootte van 75 personen.
In principe gaan de versoepelingen in op 18 en 25 februari. Scholen en onderwijsinstellingen kunnen er evenwel voor kiezen ze pas de maandagen daarna in te voeren, zodat de nieuwe schoolweek begint met de vernieuwde regels.
Ook in het onderwijs blijven wel de basisregels gelden, zoals handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog, geen handen schudden en testen bij klachten. Ook het dringende advies om vanaf groep 6 van de basisschool twee keer per week een preventieve zelftest te doen, blijft nog even.

Studenten blij met vollere collegezalen en afschaffen mondkapjes

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is blij dat de regels voor groepsgrootte in het hoger onderwijs worden verruimd. Voorzitter Ama Boahene: 'Bij grotere opleidingen komen colleges met meer dan 75 studenten regelmatig voor. Voor die studenten is veel onderwijs de afgelopen tijd nog online geweest. Het is goed nieuws dat daar nu een einde aan komt.'
De maximale groepsgrootte van 75 studenten per zaal die tot nu toe nog gold, wordt losgelaten, zo maakte zorgminister Ernst Kuipers dinsdag bekend. Ook hoeven er vanaf het eind van de maand geen mondkapjes meer gedragen te worden. Ook dat stemt de LSVb gunstig. Boahene: 'Het dragen van een mondkapje tijdens de les is belemmerend voor studenten.'

Kuipers: houd rekening met risicogroepen in 'spannende tijd'

Nu het kabinet de coronaregels voor een groot deel loslaat, breekt een 'spannende tijd aan' voor mensen in risicogroepen, zegt zorgminister Ernst Kuipers. 'Zij moeten extra voorzichtig blijven, en anderen moeten rekening met hen houden', aldus de bewindsman. 'De kans dat je besmet raakt is groot, dus ook de kans dat je het virus overdraagt op iemand met een kwetsbare gezondheid.'
Deskundigengroep OMT vroeg eerder ook aandacht voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Over het algemeen is de omikronvariant veel minder ziekmakend dan eerder varianten, maar voor risicogroepen kan een besmetting alsnog ernstige gevolgen hebben.

Betaald voetbal gaat weer 'genieten van sfeer' in volle stadions

Het betaald voetbal noemt de volledige openstelling van de stadions 'heel mooi nieuws' voor alle spelers, clubs, supporters en voetballiefhebbers. Vanaf vrijdag vervallen de beperkingen wat betreft de bezoekersaantallen. 'We zijn blij met de aangekondigde versoepelingen en we gaan zo snel mogelijk weer genieten van de sfeer van de volle stadions', staat in een reactie van de directeuren Marianne van Leeuwen (KNVB), Jan de Jong (Eredivisie CV) en Marc Boele (Keuken Kampioen Divisie).
© ANP
Halverwege november moesten de voetbalclubs hun stadions weer sluiten voor publiek. Sinds enkele weken mogen ze weer één derde van de capaciteit van hun stadions gebruiken. Het betaald voetbal pleitte geruime tijd voor volledige openstelling. Minister Ernst Kuipers maakte dinsdag namens het kabinet bekend dat vrijwel alle beperkende maatregelen komen te vervallen.
Voetbalbond KNVB en de organisaties achter de twee hoogste competities in Nederland zijn 'blij met de aangekondigde versoepelingen', maar blijven bij het kabinet wel aandringen op een langetermijnvisie. 'Niemand kan met zekerheid zeggen hoe het coronavirus zich in de toekomst gaat ontwikkelen. Maar dat we het bij eventuele oplopende besmettingscijfers anders moeten aanpakken dan afgelopen winter, zou hoe dan ook de insteek moeten zijn. Niet met één klap alle deuren dicht (laten) gooien, maar met een langetermijnvisie kijken naar hoe alles wél verantwoord open kan blijven. Daar blijven we de komende periode met het kabinet over in gesprek. Want na twee jaar corona in Nederland tonen zowel de onderzoeken als de geregistreerde cijfers uitvoerig aan dat dit veilig in de voetbalstadions kan', staat in de verklaring.

Openbaar vervoer boos over blijven mondkapjesplicht

De openbaarvervoerbedrijven zijn het er niet mee eens dat in trein, bus, tram en metro het mondkapje voorlopig verplicht blijft. Zorgminister Ernst Kuipers maakte de verlenging van die coronamaatregel dinsdagavond bekend. Overal vervalt de mondkapjesplicht, maar nog niet in het openbaar vervoer en op luchthavens.
De mondkapjesplicht in het openbaar vervoer blijft als een van de weinige maatregelen nog ingevoerd
De mondkapjesplicht in het openbaar vervoer blijft als een van de weinige maatregelen nog ingevoerd © ANP
'We zijn verbaasd dat het mondkapje als enige in het ov blijft. Als we die nu niet schrappen, wanneer dan wel? We kunnen dit onze reiziger niet uitleggen', zegt topvrouw Marjan Rintel van de Nederlandse Spoorwegen.
Ook branchevereniging OV-NL maakt zich kwaad. 'De bereidheid in de samenleving om een mondkapje te dragen neemt al geruime tijd af. Dit geldt ook in en rond het ov. De boa’s in het ov hebben hierover dagelijks discussies met reizigers, die regelmatig uitmonden in incidenten', meldt de organisatie. "Als straks op alle plekken de mondkapjesplicht komt te vervallen, behalve in het ov, dan is dit niet meer te volgen voor reizigers. Daarnaast komt er een enorme druk te liggen op de handhaving van de mondkapjesplicht in het ov.'

CNV: versoepelen thuiswerkadvies voor veel werkenden goed nieuws

Het versoepelen van het thuiswerkadvies is voor veel werkenden goed nieuws. Dat vindt CNV. Volgens de vakbond zijn veel leden het thuiswerken zat en willen ze weer regie krijgen over waar ze werken. CNV reageert daarmee op de versoepelingen die zijn bekendgemaakt in de coronapersconferentie van dinsdagavond.
Het overheidsadvies was tot nu toe nog om volledig thuis te werken als dat kan. Dat is nu: 'werk maximaal de helft van de werktijd op kantoor'. Volgens CNV geven de meeste mensen de voorkeur aan het hybride werken. Dat betekent dat deels thuis en deels op kantoor wordt gewerkt. 'Het beste van twee werelden', zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.
De vakbond vindt het wel belangrijk dat de werkplek veilig blijft. 'Goede ventilatie en hygiëne is nodig om de werkplek geen broeihaard van besmettingen te laten zijn', zegt Fortuin. 'Want laten we niet vergeten dat de besmettingen nog steeds torenhoog zijn. Hoge uitval van personeel moeten we voorkomen.'

Kijk persconferentie terug:

Persconferentie minister Kuipers: 'Het land gaat weer open'

Vanaf komend weekend volle voetbalstadions weer toegestaan

Professionele voetbalclubs als ADO Den Haag mogen vanaf komend weekend weer in een vol stadion spelen. Bezoekers moeten wel een coronatoegangsbewijs tonen bij binnenkomst. Ze moeten een mondkapje dragen als ze zich binnen het stadion verplaatsen en op de tribune is een zitplaats verplicht. Dat maakt Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, dinsdagavond bekend tijdens de persconferentie.
Bezoekers van duels in het profvoetbal hebben over anderhalve week, vanaf 25 februari, ook geen coronatoegangsbewijs meer nodig. Dit komt omdat de voetbalduels buiten worden afgewerkt.
ADO Den Haag speelt vrijdagavond een uitwedstrijd tegen FC Eindhoven. Die wedstrijd mag dus in een vol stadion worden afgewerkt. Op vrijdag 25 februari speelt ADO thuis tegen Telstar.

Nachtbelang: voorgenomen 1G-beleid helpt grote clubs niet

Het invoeren van een testbeleid voor grote binnenevenementen met meer dan vijfhonderd bezoekers zal veel nachtclubs niet helpen, zegt belangenvereniging Nachtbelang in reactie op uitgelekte versoepelingen van de coronamaatregelen. Mensen willen zich waarschijnlijk niet laten testen voor een bezoek aan een club.
Kleinere nachtclubs die minder bezoekers ontvangen hoeven in de nieuwe opzet niet te testen. Maar volgens Nachtbelang zijn veel zalen daar niet bij geholpen. 'Ook poppodia niet, omdat die meer bezoekers nodig hebben om rendabel te zijn.'
René Tijhuis, clubeigenaar en woordvoerder van Nachtbelang, zegt dat in een zaak als de zijne een bepaalde programmering nodig is om de avond rendabel te maken. 'Het gaat om de combinatie met entertainment. Van de vijf zalen die we hebben kunnen er dan drie of vier goed functioneren, maar in de grootste zaal past de grootste trekker. Dat wordt moeilijk.' Met dit beleid zullen "heel veel" optredens weer niet door kunnen gaan, denkt Tijhuis.

Uitgelekte versoepelingen persconferentie dinsdagavond

Per vrijdag 18 februari
  • De sluitingstijden voor horeca, cultuur en andere sectoren worden verruimd tot 1.00 uur.
  • Afstand houden, verplicht zitten en een mondkapje dragen is niet langer nodig op locaties waar maximaal 500 toeschouwers worden toegelaten én een coronatoegangsbewijs vertoond moet worden.
  • Een groene QR-code (coronatoegangsbewijs) blijft - net zoals nu het geval is - noodzakelijk voor toegang tot onder meer eet- en drinkgelegenheden, pret- en dierenparken, kunst- en cultuurgelegenheden, professionele sportwedstrijden en zelf sporten in binnenruimtes.
  • Het thuiswerkadvies en de oproep om maximaal vier personen per dag thuis te ontvangen komen te vervallen.
  • Iemand die besmet is met het coronavirus hoeft geen zeven, maar vijf dagen thuis te blijven. Voorwaarde om de isolatie te verkorten is wel dat een persoon minimaal 24 uur klachtenvrij moet zijn.
Per vrijdag 25 februari
  • Geen opgelegde sluitingstijden meer voor welke sector dan ook. Ook de mondkapjesplicht is voorbij en nergens hoeft nog anderhalve meter afstand gehouden te worden.
  • De coronapas gaat de ijskast. Het is dus niet nodig om een groene QR-code te laten zien voor - bijvoorbeeld - een horeca- of cultuurbezoek. Het coronatoegangsbewijs is nog wel verplicht in de meeste andere landen dan Nederland.
  • Het nachtleven en evenementen - zonder verplichte zitplaatsen, met meer dan 500 man - worden weer heropend via 1G, oftewel een verplichte coronatest voor toegang. Buitenlocaties zijn uitgezonderd van de verplichting, meldt de NOS.
De persconferentie van minister Ernst Kuipers (D66) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is dinsdag om 19.00 uur rechtstreeks te bekijken via de website en app van Omroep West.
Minister Ernst Kuipers
Minister Ernst Kuipers © ANP

Voordelen van de pandemie: 'Sommige maatregelen houden we er in'

De coronacrisis is niet alleen maar kommer en kwel, vinden sommige mensen. Het heeft ook zo zijn voordelen opgeleverd: 'Drie keer zoenen, gelukkig is dat eraf', verzuchten winkelende dames. 'Het werd een beetje veel en iedereen wilde het maar', legt een van hen uit.
De anderhalve meter-regel vonden andere mensen dan weer een voordeel. 'Ik vond het prettig dat ik mensen kon zeggen: blijf uit mijn buurt', zegt een man in de winkelstraat. Dat de maatregelen nu worden versoepeld, zijn voor sommige mensen zelfs reden tot zorg. 'Het is er nog wel, je weet nooit wie er echt ziek van wordt en wie niet', vertelt een dame die het wel spannend vindt.
De coronamaatregelen hadden ook voordelen: 'Drie keer zoenen, gelukkig is dat eraf!

RIVM: hoogtepunt omikron is achter de rug

De omikronvariant is volgens het RIVM aan het uitdoven in Nederland. 'Het lijkt erop dat we de bocht genomen hebben en dat we begonnen zijn aan het dalende been van de epidemie', zegt RIVM-viroloog Chantal Reusken tegen de NOS. 'Er is een daling in het aantal testen en besmettingen, in de rioolmetingen en in de ziekenhuis- en ic-opnames.'

Reisadvies Oostenrijk zaterdag iets versoepeld

Het reisadvies voor Oostenrijk wordt met ingang van aanstaande zaterdag licht versoepeld. Vanaf dan geldt in de horeca, hotels en andere overnachtingsplaatsen de 3G-regel. Mensen komen daar dus binnen als ze volledig tegen corona zijn gevaccineerd, ervan genezen zijn of recent negatief zijn getest. Tot zaterdag geldt in de Oostenrijkse hotels, cafés en restaurants de 2G-regel (gevaccineerd of hersteld).
Deze 2G-regel blijft van kracht in de skigebieden. Maar voor de après-ski-kroegen geldt dan 3G, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor heel Oostenrijk blijft de kleurcode geel gelden. Die wijst reizigers op veiligheidsrisico's en inreisbeperkingen in verband met corona.

Reproductiegetal corona onder 1

Het coronavirus heeft steeds meer moeite om zich te verspreiden en dat is te zien aan het zogeheten reproductiegetal. Dat is voor het eerst sinds half december onder de 1 gekomen. Het staat nu op 0,98. Hoe verder het onder de 1 komt, hoe sneller het aantal besmettingen kan dalen.
Een reproductiegetal van 0,98 betekent dat een groep van 100 mensen met corona gemiddeld 98 anderen aansteekt. Zij besmetten 96 anderen, die het virus op hun beurt aan 94 mensen overdragen. Bij elke stap wordt het aantal nieuwe besmettingen iets kleiner.

Minder mensen testen positief

Het aantal nieuwe coronagevallen daalt. In de afgelopen zeven dagen zijn 493.055 positieve tests geregistreerd. Dat is het laagste aantal in drie weken en de eerste daling sinds december.
Van die positieve tests waren er 482.695 in de afgelopen zeven dagen. Dat is 21,7 procent minder dan in de zeven dagen ervoor. Toen testten meer dan 616.000 positief. Het RIVM werkte toen bovendien een grote achterstand weg, waardoor het in totaal meer dan 824.000 meldingen kreeg.
Een coronapatiënt in het ziekenhuis
Een coronapatiënt in het ziekenhuis © ANP
Het aantal ziekenhuisopnames daalde ook. In de afgelopen week zijn 1.149 mensen in een ziekenhuis opgenomen met Covid-19. Een week eerder waren er (na correctie) 1.393 opnames. Van opgenomen mensen kwamen 88 op een intensive care te liggen.

Kabinet akkoord met verdere versoepelingen

Het kabinet is akkoord gegaan met vergaande versoepelingen van de coronamaatregelen, melden ingewijden na berichtgeving van diverse media. Op 25 februari verdwijnt de coronapas grotendeels. In het nachtleven en bij grote evenementen moet dan nog wel getest worden.

Carnavalsvereniging blijft bij besluit: geen optocht

Ondanks de uitgelekte versoepelingen blijft de Noordwijkerhoutse carnavalsvereniging De Kaninefaaten bij haar besluit. De optocht en andere grote activiteiten gaan eind februari niet door. 'We zijn verrast door alles', zegt voorzitter Richard van den Berg.
Carnaval in Noordwijkerhout in 2018
Carnaval in Noordwijkerhout in 2018 © Omroep West
In de tijdelijke Schelft gebeurt dit jaar niets. 'Het is te kort dag om daar een feest te organiseren. Ook bij onze residentie café Van der Geeft doen we niks. De kroegeigenaar doet wel wat en we zijn te gast. We vieren ons carnaval op die manier. Wel is er een jeugdfeest met maximaal 250 mensen.'
Verder focust de vereniging op hemelvaart. 'Als er een optocht is, dan is het dan', zegt Van den Berg. Donderdag hakt de organisatie daar een knoop over door.

Kuipers: kabinet was bij overleg positief

Het kabinet is 'positief' over de stand rond het virus. Dat zei minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers dinsdag na een overleg waar definitief besloten is welke versoepelingen dinsdagavond aangekondigd worden tijdens de coronapersconferentie. 'Positief tegen de achtergrond van een ontzettend hoog aantal besmettingen en gelukkig naar verhouding een lage druk op de zorg.'
Minister Ernst Kuipers
Minister Ernst Kuipers © ANP
Kuipers wilde nog niet kwijt wat er precies besloten is tijdens het overleg. Wel zei hij dat hij zal benadrukken dat er nog altijd maatregelen van kracht blijven en dat het belangrijk is dat die ook nageleefd worden. Hij doelde daarmee op het dragen van mondkapjes als mensen dicht bij elkaar zitten, regelmatig handen wassen en thuisblijven bij klachten. Het Outbreak Management Team heeft dat in het advies waar het coronabeleid mede op gebaseerd wordt ook aangeraden. 'Daarom hier mijn terugkerende boodschap, tot vervelens toe. Blijf voorzichtig.'

Boa's kijken reikhalzend uit naar versoepelingen

De versoepelingen van de coronamaatregelen die het kabinet dinsdag gaat afkondigen kunnen de goedkeuring krijgen van de boa's, meldt voorzitter Richard Gerrits van vakbond BOA ACP. Er wordt 'reikhalzend' naar uitgekeken dat mogelijk deze maand nog de anderhalvemetermaatregel en de mondkapjesplicht komen te vervallen.
'Dat juichen we van harte toe', aldus Gerrits. 'Dan kunnen we verder met ons reguliere werk', verwacht hij. Want met de vergaande versoepelingen waarover momenteel gesproken wordt, hoeven de boa's straks minder coronamaatregelen te handhaven.

'Den Bosch en Breda: blijf boven de rivieren met carnaval'

Populaire carnavalssteden als Den Bosch en Breda roepen 'feesttoeristen' van boven de rivieren op om dit jaar thuis te blijven en de polonaise aan de lokale inwoners te laten. Dat meldt De Telegraaf. In Zuid-Limburg worden de feestneuzen van verre over ruim anderhalve week juist met open armen ontvangen: 'De horeca kan wel een oppepper gebruiken.'
Omdat op straat niets te doen is, vrezen Brabantse gemeenten volgens de krant voor te grote drukte in cafés. Burgemeesters zijn bang dat er problemen dreigen met de orde en veiligheid en ook de volksgezondheid is volgens hen in het geding.
Carnaval in Oeteldonk, Den Bosch
Carnaval in Oeteldonk, Den Bosch © ANP

MOJO: blij met versoepelingen, maar 1G-beleid disproportioneel

De gelekte versoepelingen voor de evenementenbranche zijn goed nieuws, maar de 1G-maatregel is alsnog een 'forse maatregel'. Dat zegt Ruben Brouwer, de directeur van evenementenorganisator MOJO, bij radiozender KINK. Mogelijk kunnen evenementen met meer dan vijfhonderd bezoekers zonder vaste zitplaats plaatsvinden, maar dienen bezoekers dan wel een negatief testbewijs te laten zien (1G).
Brouwer stelt bij de zender dat hij vorige week al op de hoogte is gebracht van de versoepelingen voor de evenementenbranche. De directeur is blij met deze versoepelingen, maar noemt de 1G-maatregel wel disproportioneel.

Meer dan helft Nederlanders steunt beleid

Iets meer dan de helft van de Nederlanders staat nu achter de aanpak van de coronacrisis door het kabinet. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS. Vorige maand ging het nog om 45 procent, dat is gestegen naar 51 procent.
85 procent laat weten verder te willen versoepelen. Van deze groep is 38 procent zelfs voor het loslaten van alle maatregelen. 'Nog niet eerder was het aandeel ''helemaal loslaten'' zo groot', aldus I&O Research. 'Nog maar 9 procent wil de huidige maatregelen handhaven en slechts 3 procent wil ze verder aanscherpen.'
Hoewel 85 procent versoepelingen wil, zijn er wel maatregelen die de mensen zouden willen handhaven. Hierbij gaat het om maatregelen zoals het thuisblijven en testen bij klachten (56 procent) en het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer (49 procent).

Is regio klaar voor versoepelingen?

Na maanden is het eindelijk zover: als we de berichten mogen geloven maakt het kabinet dinsdagavond bekend dat we vanaf vrijdag weer een ongelimiteerd aantal gasten kunnen uitnodigen en een week later zelfs afscheid nemen van de anderhalve meter-regel. Als die plannen inderdaad doorgaan, betekent dat ook dat horeca, theaters én discotheken tot 1.00 uur open mogen. Maar zijn ondernemers én mensen in onze regio daar ook klaar voor?
'We zijn er absoluut klaar voor, maar houden nog wel een slag om de arm', benadrukt Nico Baars van Westlandtheater De Naald. 'Behalve de geruchten in de media, heb ik nog geen officiële bevestiging dat de maatregelen straks echt wegvallen.' Hij is dan ook nog niet bezig met aanpassingen van zijn programmering. 'Er is bijvoorbeeld volgende week vrijdag een voorstelling gecanceld vanwege de anderhalve meter afstand. Als die maatregel komt te vervallen, kan de voorstelling toch weer doorgaan. Maar goed, wat moet ik? Alle bezoekers zijn al afgebeld, om dat nu nog allemaal te gaan regelen, dat wordt wel erg kortdag.'
Zaterdag protesteert de nachthoreca met de actie 'De nacht staat op'
Zaterdag protesteert de nachthoreca met de actie 'De nacht staat op' © ANP

Besmettingen dalen, druk op zorg neemt toe

Het aantal besmettingen in Nederland lijkt te dalen. Dinsdag maakte het RIVM bekend dat in de afgelopen zeven dagen 440.000 positieve tests zijn geregistreerd. Dat zou de eerste daling sinds eind december zijn. Wel laten minder mensen zich bij de GGD testen, wat ook op een daling kan wijzen.
Vorige week meldde het RIVM nog een recordaantal van 824.301 besmettingen. Dat kwam mede doordat een grote achterstand in de registratie werd weggewerkt. Zonder die inhaalslag zouden er in een week tijd ruim 608.000 positieve tests zijn gemeld. Ook dat zou een record zijn geweest.
Daarnaast meldt het RIVM dinsdag het aantal ziekenhuisopnames in de afgelopen week. Vorige week werden 1266 mensen opgenomen in een ziekenhuis met het coronavirus. Van hen kwamen 118 op een intensive care terecht. Die aantallen nemen waarschijnlijk toe.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.