Coronavirus: Versoepelingen (voor wintersport) in Oostenrijk te laat voor voorjaarsvakantie

Wintersporters tijdens een eerdere vakantie in Oostenrijk
Wintersporters tijdens een eerdere vakantie in Oostenrijk © ANP
REGIO - Volg hier al het coronanieuws van woensdag 16 februari.

Zorgvervoer verwacht problemen door versoepeling coronaregels

De aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen gaan voor problemen zorgen in het zorgvervoer. Dat verwacht ondernemersvereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) omdat op advies van het RIVM nog altijd maar twee derde van de zitplaatsen in een voertuig gebruikt mogen worden.
Het RIVM-advies voor het zorgvervoer geldt al langer en is opgesteld omdat een groot deel van de gebruikers tot de risicogroepen behoort. Maar door de versoepelingen zal de vraag naar vervoer toenemen en wordt het steeds moeilijker om aan die vraag te kunnen voldoen, verwacht de ondernemersvereniging.
'Vervoerders zagen de afgelopen tijd al een toename van de vervoersvraag, omdat de maatschappij steeds verder openging', stelt KNV. 'Zo trokken onder meer de aantallen ritten in het vervoer van en naar ziekenhuizen aan, nadat steeds meer reguliere zorg weer werd ingepland en ingehaald.'

Minister: in maart mogelijk extra booster voor mensen met Janssen

Mensen die het Janssen-vaccin én een booster kregen, kunnen vanaf 'medio maart' mogelijk een extra prik krijgen. Dat zegt zorgminister Ernst Kuipers in een debat met de Tweede Kamer. Woensdag kondigde het Belgische kabinet aan dat Belgen met Janssen en een booster drie maanden na de oppepprik een nieuwe kunnen halen.
Vaccinwaakhond EU maakt weg vrij voor boosterprik met coronavaccin Janssen
Vaccinwaakhond EU maakt weg vrij voor boosterprik met coronavaccin Janssen © ANP
'Ik onderzoek momenteel of we een extra prik kunnen aanbieden voor deze groep mensen', zegt Kuipers op vragen van Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging. In bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk krijg je met alleen Janssen en een enkele booster niet overal toegang. Het kabinet heeft de gezondheidsraad om advies gevraagd over de extra booster.
Zo'n nieuwe prik 'kan pas drie maanden na de laatste' worden gezet, legt de minister uit. De meeste mensen hebben in december hun booster laten zetten, aldus Kuipers. Daardoor zal vanaf 'medio maart' die extra prik worden toegediend als het kabinet daartoe besluit.

Kuipers is bereid conceptadviezen OMT met Kamer te delen

Zorgminister Ernst Kuipers is 'van harte bereid' de conceptadviezen naar de Kamer te sturen die zijn ministerie van Volksgezondheid de afgelopen twee jaar heeft ontvangen van het Outbreak Management Team (OMT). Dat zegt hij tegen een uiterst kritische Kamer, die opheldering wil na het bericht van Nieuwsuur dat het ministerie OMT-adviezen zou hebben aangepast.
Het OMT zegt alleen dat er 'tekstsuggesties' zijn gedaan. Volgens het ministerie van Volksgezondheid gaat het om suggesties die nodig waren voor 'de vertaalslag' van het advies naar de praktijk, voor bijvoorbeeld de zorgsector. Vrijwel de hele Kamer heeft zich aangesloten bij het verzoek van de SP en de PVV om 'de door het ministerie gedane tekstsuggesties en verduidelijkende vragen op OMT-adviezen' op te eisen bij het ministerie.

Versoepelingen Oostenrijk direct na krokusvakantie

Oostenrijk heft per zaterdag 5 maart de meeste coronamaatregelen op. Dat is precies aan het einde van de voorjaarsvakantie. Honderdduizenden Nederlanders gaan eind deze maand naar het populaire wintersportland op vakantie.
Kroegen en restaurant hebben vanaf 5 maart geen verplichte sluitingstijd meer en nachtclubs mogen weer open. Dat heeft bondskanselier Karl Nehammer woensdag bekendgemaakt op een persconferentie, meldt de NOS. Het gebruik van de coronapas in onder meer winkels en horecazaken komt ook te vervallen, schrijven Oostenrijkse media. Het dragen van maskers in onder meer het openbaar vervoer blijft nog wel verplicht.
Naast flinke versoepelingen in het land, wordt het voor buitenlanders makkelijker om naar Oostenrijk te reizen. De aanvullende inreisbeperkingen vervallen, wat betekent dat toeristen alleen nog in het bezit moeten zijn van een vaccinatie-, herstel- of testbewijs.

Coronacijfers van woensdag

Het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen is woensdag iets afgenomen, na drie dagen van toenames. In totaal liggen er nu 1650 Covidpatiënten. Dat zijn er zes minder dan dinsdag. Op de intensive cares daalde het aantal patiënten met corona onder de leden met acht tot 173, het laagste aantal sinds 21 oktober 2021.
  • 63.779 nieuwe coronabesmettingen (dinsdag: 53.548)
  • 179 nieuwe coronapatiënten op verpleegafdelingen van ziekenhuizen (totaal: 1477, +2 ten opzichte van dinsdag)
  • 12 nieuwe coronapatiënten op intensive cares van ziekenhuizen (totaal: 173, -8 ten opzichte van dinsdag)
  • 18 nieuwe sterfgevallen zijn geregistreerd (dinsdag: 12)
Een coronatest wordt afgenomen
Een coronatest wordt afgenomen © ANP

'Geen grote golf in ziekenhuizen meer door omikron'

Het RIVM verwacht geen grote toename van het aantal patiënten in de ziekenhuizen meer door de omikronvariant. Dat zei RIVM-directeur Jaap van Dissel, bij de coronabriefing van de Tweede Kamer, meldt de NOS.
Het aantal ziekenhuisopnames zal waarschijnlijk nog oplopen, maar de piek komt vermoedelijk minder hoog uit dan werd gedacht. Zelfs met de versoepelingen in het vooruitzicht komt de piek onder die van de deltavariant te liggen, verwacht Van Dissel. Eerder hield het RIVM nog rekeningen met overbelasting van de ziekenhuizen.

Festivalorganisator MOJO blij dat 1G niet buiten geldt

Directeur van evenementen- en festivalorganisator MOJO Ruben Brouwer noemt het 'prettig' dat het 1G-beleid niet buiten geldt. Dat betekent namelijk dat bezoekers van festivals zich niet hoeven te laten testen voor toegang, zoals straks voor binnenevenementen geldt. Mocht het testbeleid wel voor festivals gelden, zou dat voor eendaagse festivals kunnen werken, denkt Brouwer. Voor meerdaagse festivals zou het 'heel moeilijk uitvoerbaar zijn,' stelt hij.
In dat geval moeten bezoekers elke dag een nieuwe test doen. 'Tussentijds testen op een festival waar 50.000 mensen zijn, dat is operationeel gewoon een nachtmerrie.' Naast concerten organiseert MOJO onder meer de festivals Pinkpop, Lowlands, NN North Sea Jazz Festival en Down The Rabbit Hole.
Brouwer is het oneens met het besluit om 1G wel bij binnenevenementen toe te passen. 'Het is raar dat je met vijfhonderd man in een feestcafé kan staan en overal in de maatschappij alles ongetest mag, behalve bij grote concerten binnen. Daar is geen goede onderbouwing voor.'
Thuistest | Foto ANP
Thuistest | Foto ANP

'Verpleeghuizen nooit meer helemaal sluiten'

Als de coronapandemie weer oplaait of bij uitbraak van een ander virus, mag het 'nooit meer' gebeuren dat de verpleeghuizen weer volledig worden afgesloten van de buitenwereld. Dat zegt ouderenbond ANBO. Die wil dat de overheid een ruime voorraad beschermingsmiddelen voor verpleeghuizen aanlegt, zodat er altijd voldoende is voor medewerkers en bezoekers.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) beschrijft in een eerste deelrapport vandaag de 'stille ramp' die zich in het begin van de crisis heeft voltrokken in de verpleeghuizen. De deuren gingen dicht om te voorkomen dat de oude en kwetsbare bewoners besmet zouden raken met het coronavirus. 'Een pijnlijke misser", noemt de ANBO dat. Het leidde volgens de bond tot eenzaamheid onder de bewoners, die maandenlang geen bezoek mochten ontvangen. 'Mensen zijn overleden zonder dat ze afscheid van hun familie hebben kunnen nemen. Dit zijn schrijnende situaties.'

'Nederland niet voorbereid op lange crisis'

Nederland was niet goed voorbereid op een lange, landelijke gezondheidscrisis. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) in een rapport over de eerste zes maanden van de coronacrisis. Verbetering van de crisisaanpak is nodig, zegt de OVV.
Volgens hetzelfde rapport hadden het het kabinet en het Outbreak Management Team vooral oog voor het bestrijden van het virus. RIVM-baas Jaap van Dissel speelde daarbij als voorzitter van het Outbreak Management Team een belangrijke rol, omdat hij bij vrijwel alle crisisteams aanwezig was. 'De dominantie van dit perspectief maakte het moeilijker voor adviseurs en besluitvormers om breder te kijken dan alleen het thema infectieziekten.'
Van Dissel zegt in een reactie altijd 'op nadrukkelijke uitnodiging' aangeschoven te zijn bij overleg over bestrijding van het coronavirus, om 'duiding te geven' aan de situatie. 'Als de OVV nu oordeelt dat dat te vaak was, of allerlei vragen oproept, vind ik dat prima. Op dat moment was die uitnodiging er gewoon. En wie ben ik dan om te zeggen: ik kom niet.'
Jaap van Dissel, directeur Centrum Infectieziektebestrijding van RIVM
Jaap van Dissel, directeur Centrum Infectieziektebestrijding van RIVM © ANP

Tweede Kamer praat over versoepelingen

De Tweede Kamer bespreekt woensdag de versoepelingen van de coronamaatregelen. Bijna alle maatregelen verdwijnen de komende weken. Het debat zal vooral gaan over het tempo van de versoepelingen, de bescherming van kwetsbare mensen en de lange termijn.
Dinsdagavond maakte minister Kuipers van Volksgezondheid bekend dat de horeca en cultuursector vrijdag open mogen tot 1.00 uur. Op plekken met meer dan vijfhonderd mensen blijven mondkapjes en een zitplaats verplicht, maar die maatregel vervalt een week later. Dan verdwijnt ook de anderhalve meter afstand en de coronapas.
Mondkapjes blijven verplicht in het openbaar vervoer, in vliegtuigen en op luchthavens. Er moet dan ook nog worden getest voor binnenevenementen met meer dan vijfhonderd bezoekers.

'Bijna tweederde vreest nieuwe lockdown'

We zijn nog niet van corona af. Dat denkt 68 procent van de ondervraagden in een enquête van Hart van Nederland. Zij zien op termijn weer een nieuwe lockdown aankomen. Een deel van hen denkt dat dat komt door de versoepelingen, een ander deel vermoedt dat er een nieuwe, nog agressievere variant van het virus de kop op steekt.

Ruimte te geven aan thuiswerkers

Het kabinet vraagt werknemers om ondanks de versoepeling van het thuiswerkadvies ruimte te geven aan werknemers om geheel of gedeeltelijk thuis te blijven werken. Het nieuwe thuiswerkadvies luidt dat werknemers maximaal de helft van de werktijd op het werk zelf doorbrengen.
Werkgevers moeten van het kabinet rekening blijven houden met kwetsbare werknemers en hun naasten. Daarom moeten kantoren goed worden geventileerd en werknemers thuisblijven bij klachten.
Van werknemers vraagt het kabinet te voorkomen dat het te druk wordt in het openbaar vervoer in de spits. Ook moet worden voorkomen dat het te druk wordt op de werkvloer. Daarom adviseert minister Kuipers van Volksgezondheid om op de werkvloer anderhalve meter afstand te blijven houden, ook als die maatregel per 25 februari vervalt.

Eerder booster in verpleeghuizen

Bewoners van verpleeghuizen mogen acht weken na een doorgemaakte corona-infectie al een boosterprik. Daarmee volgt het kabinet het advies van het Outbreak Management Team.
De Gezondheidsraad adviseerde eerder om drie maanden te wachten. Maar omdat de verspreiding van het virus in een verpleeghuis snel kan gaan, is gekozen voor een kortere termijn.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.