Coronavirus: Kuipers besluit volgende week over tweede boosterprik voor kwetsbaren

Minister Ernst Kuipers
Minister Ernst Kuipers © ANP
REGIO - Volg hier al het coronanieuws van vrijdag 18 februari.

Nauwelijks daling aantal patiënten in ziekenhuizen

Het aantal patiënten dat met corona in het ziekenhuis ligt is vrijdag met slechts 4 gedaald ten opzichte van een dag eerder, dat blijkt uit cijfers van het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het gaat in totaal nu nog om 1584 coronapatiënten in de ziekenhuizen.
Op de ic's steeg de bezetting met 11 naar 179. Dat is de hoogste stijging sinds 8 februari, toen het er 12 waren. Op de verpleegafdelingen nam het aantal patiënten met 15 af naar 1405. In totaal ging het de afgelopen 24 uur om 196 nieuwe patiënten, waarvan 180 op de verpleegafdeling en 16 op de ic's.
In de dagelijkse ziekenhuiscijfers worden ook patiënten meegetaald die niet voor corona zijn opgenomen, maar wel positief testen op het virus. Het LCPS maakt geen onderscheid tussen die patiënten. Volgens RIVM-directeur Jaap van Dissel ligt zo'n 80 procent in het ziekenhuis wegens corona.

Kuipers besluit volgende week over tweede boosterprik voor kwetsbaren

Vier risicogroepen zouden de kans moeten krijgen om op korte termijn een tweede boosterprik tegen het coronavirus te halen. Het gaat om mensen van 70 jaar en ouder, volwassenen met het syndroom van Down, volwassenen met een ernstige immuunstoornis en om bewoners van verpleeghuizen. Dat adviseert de Gezondheidsraad.
Zorgminister Ernst Kuipers zei vrijdag na afloop van de ministerraad dat hij volgende week een besluit neemt over een mogelijke tweede boosterprik voor kwetsbaren. Als er wordt overgegaan op extra boosteren, kunnen die prikken volgens hem snel gezet worden. De minister wijst erop dat de bescherming tegen corona na verloop van tijd afneemt, zowel na het doormaken van een infectie als na een vaccinatie.
De Gezondheidsraad houdt er rekening mee dat de versoepelingen van de coronamaatregelen leiden tot 'een kortstondige toename in het aantal besmettingen'. Mensen uit die kwetsbare groepen kunnen daardoor ernstig ziek worden en misschien wel overlijden. Daarom zouden ze nu al een tweede boosterprik moeten kunnen krijgen, vindt de raad.
Voor andere volwassenen is een tweede boosterprik voorlopig niet nodig. De omikronvariant is 'minder ziekmakend' en het aantal besmettingen gaat waarschijnlijk dalen. 'Voor de algemene bevolking is de verwachte gezondheidswinst door een tweede boostervaccinatie daarom gering', aldus de Gezondheidsraad.
Deze man krijgt zijn boosterprik in Leiden
Deze man krijgt zijn boosterprik in Leiden © ANP
'De kans op besmetting momenteel nog altijd reeël', zegt Kuipers. Het aantal besmettingen per dag ligt nog steeds erg hoog, en daardoor is de kans om een besmet persoon tegen het lijf te lopen groot. Hugo de Jonge, de minister van Volksgezondheid in het vorige kabinet, hield rekening met nog tenminste drie boosterrondes. De eerste van de reeks zou dan in de maanden april, mei of juni zijn.

Test- en prikstraten dicht vanwege storm Eunice

Vrijwel alle coronateststraten en vaccinatielocaties sluiten vrijdag de deuren vanwege de naderende storm Eunice. De meesten gaan aan het begin van de middag dicht om medewerkers de tijd te geven om veilig thuis te komen voordat de storm op volle kracht begint te razen. Een aantal locaties zijn vrijdag helemaal niet opengegaan.
Naast Hollands Midden en Haaglanden leggen ook GGD-regio's Groningen, Friesland, Drenthe, IJsselland, Twente, Flevoland, Utrecht, Hollands Noorden, Zaanstreek-Waterland, Kennemerland, Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland Zuid, Zeeland en Hart voor Brabant hun complete test- en vaccinatieprogramma tijdelijk stil.

Nachthoreca verwacht drukte: 'Hier hebben we zo op gewacht'

De eigenaar van Bar Amsterdam in Alphen aan den Rijn, Bart Kamper, verwacht dat het vanavond rijen dik voor de deur staat, ondanks de storm. 'Mensen hebben bijna twee jaar niet mogen genieten van de nachthoreca, dus ik denk dat het druk wordt, weer of geen weer.'
Door de coronamaatregelen was de nachthoreca, met uitzondering van een weekend in de zomer vorig jaar, bijna twee jaar lang op slot. Vrijdagavond mogen de kroegen weer tot 01.00 uur open, en volgende week vervalt de sluitingstijd helemaal. 'Dat ene weekend in de zomer stond de hele straat vol, dat is denk ik vanavond iets minder door de storm, maar alsnog denk ik dat we mensen ouderwets moeten gaan weigeren. Een luxeprobleem', lacht de kroegeigenaar.
Bart Kamper
Bart Kamper
'Hier hebben we echt op gewacht. We zijn zo blij', zegt Kamper. Er mogen maximaal 500 mensen naar binnen bij Bar Amsterdam. 'Mensen hebben twee jaar niet hutje-mutje gestaan, daar moeten ze ook aan wennen. Maar ook om te voorkomen dat we moeten testen van te voren.'

Vanaf vandaag meer versoepelingen

De coronamaatregelen worden vrijdag weer verder versoepeld. Zo mogen onder meer de horeca, poppodia en theaters langer openblijven en hoeft na vertoning van het coronatoegangsbewijs binnen geen anderhalve meter afstand meer bewaard te worden. Ook mogen overal, zoals bijvoorbeeld op de tribunes van voetbalwedstrijden, alle zitplaatsen weer gevuld worden. Alleen op locaties waar meer dan vijfhonderd mensen komen is een vaste zitplaats nog verplicht, evenals het dragen van een mondkapje voor wie opstaat.
Ook hoeven mensen die zijn besmet met corona vanaf vrijdag niet meer zeven dagen, maar nog slechts vijf dagen in isolatie. Als ze 24 uur klachtenvrij zijn mogen ze na die tijd weer naar buiten. Voor deze mensen geldt wel het advies om nog vijf dagen een mondkapje te blijven dragen en anderhalve meter afstand te houden.
Op borden staat te lezen dat mensen anderhalve meter afstand moeten houden
Op borden staat te lezen dat mensen anderhalve meter afstand moeten houden © ANP
Voor de rest van de samenleving vervalt de mondkapjesplicht per 25 februari, met uitzondering van het openbaar vervoer. Ook hoeft vanaf die datum nergens meer anderhalve meter afstand bewaard te worden. Ook een deel van de andere regels wordt op 25 februari verder versoepeld.
Vanaf die vrijdag gelden overal weer de normale openingstijden, dus ook in de nachthoreca. Het coronatoegangsbewijs is nergens meer nodig, behalve bij binnenlocaties waar meer dan vijfhonderd mensen samenkomen zonder een vaste zitplaats. Voor toegang tot zulke evenementen, zoals een groot feest in een nachtclub, moet iedereen - gevaccineerd of niet - zich laten testen.

Gezondheidsraad komt met advies over tweede boosterprik

De Gezondheidsraad publiceert vrijdag een advies over een mogelijke tweede boosterprik tegen het coronavirus. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) had eind januari om dat advies gevraagd. Kuipers wil van de Gezondheidsraad horen of het nodig is om 'in de komende maanden' een nieuwe boostercampagne uit te voeren, en of het helpt bij het beheersen van de pandemie. Hij wil bijvoorbeeld weten of alle volwassenen dan een boosterprik aangeboden zouden moeten krijgen of alleen mensen uit risicogroepen. Ook vraagt de minister welke vaccins zouden moeten worden gebruikt en hoeveel tijd er tussen de tweede booster en de laatste prik zou moeten zitten.
Kuipers' voorganger, Hugo de Jonge, hield eerder rekening met nog minstens drie boosterrondes. De eerste daarvan zou in het tweede kwartaal van dit jaar zijn, dus in april, mei of juni. In het najaar zou een nieuwe ronde volgen, en volgend jaar zou er nog een campagne kunnen zijn.
De huidige boostercampagne begon in november. Bijna 8,8 miljoen volwassenen hebben inmiddels zo'n oppepprik gekregen. Dat komt neer op 61,3 procent van alle volwassenen.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.