Minister zegt dat LUMC zaken niet op orde heeft; ziekenhuis 'diep teleurgesteld'

Chirurgen in het LUMC
Chirurgen in het LUMC © ANP
LEIDEN - Het LUMC in Leiden is zeer verbaasd over de brief die gezondheidsminister Kuipers vrijdagavond aan de Tweede Kamer stuurde. Hij kondigde daarin aan een besluit over concentratie van kinderhartchirurgie uit te stellen, maar gaf tegelijkertijd het Leidse ziekenhuis een draai om de oren: het voldoet in zijn ogen niet aan de voorwaarden.
Kuipers blijft in eerste instantie bij de keuze voor Utrecht en Rotterdam, maar hij is bereid 'als daar goede inhoudelijke redenen voor zijn, de keuze voor de locaties te heroverwegen', schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Hij zal de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vragen om te onderzoeken wat precies de gevolgen zijn als dit soort operaties alleen in het Erasmus MC en het UMC Utrecht plaatsvinden. Dat wordt gedaan door een zogeheten 'impactanalyse', waar de ziekenhuizen al eerder op aandrongen. De uitkomsten worden nog voor de zomer verwacht.
Kuipers lijkt echter niet zo gecharmeerd van de zorg in Leiden. Het LUMC werkt op het gebied van de kinderhartchirurgie samen met het Amsterdam UMC. Kuipers zegt daarover in zijn brief zij door het splitsen van de zorg niet voldoen aan de criteria. Het LUMC zegt daarover dat de criteria niet van te voren bekend zijn gemaakt, maar pas nadat het eerdere besluit werd genomen.
Minister Kuipers
Minister Kuipers © ANP
'Ook beschikt het kinderziekenhuis van het Leids UMC volgens mijn informatie niet over het complete palet aan kindergeneeskundige subspecialismen om multidisciplinaire zorg te bieden en alle voorkomende complicaties te behandelen.' Daarmee lijkt de kans dat het LUMC in de toekomst wel een van de twee ziekenhuizen wordt niet erg groot.

'Diep teleurgesteld'

Het oordeel over de manier waarop de zorg in Leiden is georganiseerd verbaast het ziekenhuis niet alleen, de manier waarop hij het vooruitlopend op onderzoeken opschrijft 'stelt ons diep teleur' - aldus een eerste reactie van het ziekenhuis. Een woordvoerder zegt dat zij dit ook bij de minister kenbaar zullen maken. Maandag praat een delegatie met de vaste kamercommissie VWS over de plannen, donderdag is er een debat met in de Tweede Kamer.
In Leiden wordt al lang geprotesteerd tegen het besluit, dat is genomen door Hugo de Jonge, de vorige minister van Volksgezondheid. Er zijn 70.000 handtekeningen ingezameld, die zijn aangeboden aan Kamerleden. Ook de Leidse burgemeester Lenferink snapt 'helemaal niets' van het voornemen om het centrum voor kinderhartchirurgie bij het LUMC weg te halen, meldt mediapartner Sleutelstad. Dat zei hij vrijdag tijdens een bijeenkomst op het Leiden Bio Science Park.

Brief gemeente

De gemeente heeft alle andere argumenten die er zijn om het centrum voor Leiden te behouden op een rij gezet. Dat heeft geresulteerd in een zeven pagina's tellende brief die aan het kabinet is verzonden. Daarin uit het Leidse stadsbestuur niet alleen zorgen, maar komt ook met een hele serie argumenten waarom het hier een onzalig plan betreft. Naar aanleiding van alle kritiek en vele Kamervragen, kwam Kuipers vrijdagavond met de toezegging opnieuw naar het besluit te kijken. Voor Leiden staat ook de weg naar de rechter nog open, zei Lenferink. 'Je moet besluiten nemen op basis van goede argumenten, anders ben je geen betrouwbare overheid.'