Demonstranten verlaten Den Haag, urenlange blokkade binnenstad voorbij: 'Zondag nieuwe dag'

Actievoerders houden een politievoertuig tegen
Actievoerders houden een politievoertuig tegen © Regio15
DEN HAAG - De binnenstad van Den Haag heeft zaterdag urenlang potdicht gezeten. Vrachtwagens en personenauto's hebben de wegen rond het Binnenhof en Malieveld sinds 07.00 uur geblokkeerd. Freedom Convoy Nederland protesteert tegen de coronamaatregelen. 's Middags wordt de manifestatie ontbonden en verlaten de naar schatting 300 demonstranten het centrum op bevel van de burgemeester.
Verkeerschaos in Haagse centrum door coronademonstratie
Truckers uit heel Nederland worden door de organisatie opgeroepen om zaterdag in de hofstad te demonstreren. Omdat de wegen voor automobilisten onbegaanbaar waren vanwege het protest, was ook de dienstregeling voor het openbaar vervoer urenlang verstoord. 'Mijd het centrum als je er niet per se hoeft te zijn', riep de politie (dagjes)mensen op.
Bij het Binnenhof stonden zo'n twintig trucks. 'Rutte 4 moet weg!! Wij gaan niet weg!!', stond op een van de aanwezige spandoeken geschreven. Ook werd met vlaggen gezwaaid door sympathisanten. 'Rutte, rot op!', werd gescandeerd. Demonstranten deden mee aan het zogenoemde Freedom Convoy Nederland, in navolging van andere vrijheidskonvooien naar Canadees voorbeeld.
Door de blokkades is er geen doorkomen aan voor automobilisten in de stad
Door de blokkades is er geen doorkomen aan voor automobilisten in de stad © Regio15

'Alle tijd gekregen boodschap te verkondigen'

Totdat burgemeester Jan van Zanen (VVD) aan het begin van de middag vindt dat het welletjes is geweest. 'De demonstranten hebben alle tijd gekregen hun boodschap te verkondigen. De gemeente wil de stad weer goed toegankelijk hebben voor gewoon verkeer, winkelend publiek, ondernemers en OV', liet de gemeente Den Haag omstreeks 13.15 uur weten.
Kort daarvoor arriveert het parate peloton van de politie in de binnenstad. De demonstratie is om 13.45 uur officieel ontbonden door Van Zanen. 'Mensen die hieraan geen gehoor geven, riskeren aanhoudingen en boetes', kondigt de gemeente aan. Alle demonstranten krijgen daar tot 15.30 uur de tijd voor.
De eerste demonstranten kwamen 's ochtends vroeg aan
De eerste demonstranten kwamen 's ochtends vroeg aan © Regio15

Vrachtwagens vertrekken

Vlak voor 16.00 uur vertrekken dan ook daadwerkelijk de vrachtwagens - luid toeterend - die bij de Hofvijver geparkeerd staan. Ook kiezen de meeste actievoerders ervoor om het centrum te verlaten. 'Het zit erop voor vandaag, morgen een nieuwe dag', klinkt het. Zondag staat wederom een coronademonstratie gepland in Den Haag.
Toch geeft niet iedereen gehoor aan de oproep. Een aantal demonstranten blijft achter en valt politieagenten te paard aan. Een onbekend aantal arrestaties is daarop verricht.
De meeste demonstranten zijn (nog) niet van plan om te vertrekken
De meeste demonstranten zijn (nog) niet van plan om te vertrekken © Regio15
LEES OOK: