Deskundigen twijfelen over psychose Thijs H. tijdens moorden

Thijs H.
Thijs H. © Studievereniging Leiden
DEN HAAG - Thijs H. verkeerde mogelijk niet in psychotische toestand toen hij in mei 2019 drie mensen doodstak, waaronder een vrouw in Den Haag. Dat meldt regionale zender L1. Deskundigen die de psyche van H. opnieuw hebben onderzocht, concluderen dat de man uit Brunssum mogelijk geen psychoseaanvallen had toen hij de drie slachtoffers om het leven bracht.
H. stak op 4 mei 2019 de 56-jarige Etsuko dood in Den Haag, de stad waar hij destijds studeerde. Later keerde hij terug naar zijn ouderlijk huis in Brunssum (Limburg) en stak hij op 7 mei 2019 nog eens twee mensen dood op de Brunssummerheide. Volgens H. en zijn advocaten Serge Weening en Job Knoester zou hij zijn daden allemaal hebben begaan in psychotische toestand.
In eerdere onderzoeken werd geconcludeerd dat H. volledig ontoerekeningsvatbaar was en de moorden hem niet konden worden aangerekend. Het rapport dat nu naar buiten is gekomen staat haaks op deze conclusies. Hierin stellen deskundigen dat H. mogelijk niet in psychotische staat verkeerde toen hij zijn drie slachtoffers doodstak. Daarnaast zijn de nieuwe deskundigen kritisch over hoe de eerdere onderzoeken en rapporten tot stand zijn gekomen.

'Laatste woord nog niet over gezegd'

Dit nieuwe rapport zal hoogstwaarschijnlijk maandag al tijdens de eerste zittingsdag worden besproken. 'En over dit rapport is het laatste woord nog niet gezegd', laat Weening, advocaat van H., weten. Advocaat Phil Boonen, die de nabestaanden bijstaat, wil pas op het nieuwe rapport reageren als het proces is begonnen.
De rechter veroordeelde H. in juli 2020 al tot een gevangenisstraf van achttien jaar en tbs. Volgens de rechtbank dikte H. symptomen aan en kleurde hij gedragingen achteraf in om volledig ontoerekeningsvatbaar te worden verklaard. Maar H. ging daartegen in beroep.