Groep truckers wil niet weg bij ADO-stadion na eerst zelf te zijn tegengehouden

Demonstranten mochten het terrein niet af
Demonstranten mochten het terrein niet af © Regio15
DEN HAAG - De truckers die in de nacht van zaterdag op zondag bij het ADO-stadion net buiten Den Haag geparkeerd stonden, mogen zich zonder voertuigen aansluiten bij de demonstratie op het Malieveld. Maar dat zijn ze inmiddels niet meer van plan. Volgens de gemeente hebben ze nu zichzelf ingesloten. De politie hield de groep zondagochtend zelf nog tegen bij het ADO-stadion, nadat ze vannacht meerdere keren de kans kregen om te vertrekken.
Om hoeveel truckers het precies gaat, weet de woordvoerder niet. Maar hij spreekt van een 'beperkte groep'. Of de voertuigen nou wel of niet richting het Malieveld mee mochten, was een tijd lang niet duidelijk. De gemeente liet het eerst toe, maar liet later weten dat ze niet tot eenduidige afspraken kon komen met de groep truckers over het parkeren bij het Malieveld.
Zij hebben zichzelf uiteindelijk ingesloten op het ADO-terrein. De politie is daar aanwezig en de situatie is 'beheersbaar'. De truckers die willen, mogen het terrein gewoon verlaten. Ze mogen alleen niet meer de stad in met hun voertuig.
Vrachtwagenchauffeurs een paar uur opgesloten bij het ADO-stadion

'Niet weg zonder voertuig'

De gemeente en politie wilden voorkomen dat de truckers zondag, net als een dag eerder, het centrum van Den Haag zouden blokkeren. In de vroege zondagochtend werd de groep tegengehouden, nadat ze in de nacht de kans hebben gekregen om te vertrekken.
Op sociale media wordt opgeroepen naar het ADO-stadion te komen om de betogers daar te steunen. 'In de val gelokt door Van Zanen. Op naar #ADO', staat in een bericht op Twitter van Freedom Convoy Nederland. 'Deelnemers mogen nu van het terrein maar alleen onder politiebegeleiding en verbod om naar Malieveld te mogen. Hier wordt het demonstratierecht ontnomen. Dus de deelnemers blijven.' Tegen een verslaggever van Omroep West zeggen de truckers ook dat ze wel weg willen, maar niet zonder hun voertuig. 'We weten niet wat er met onze voertuigen gaat gebeuren.'
Aan het eind van de middag zijn de meeste truckers uiteindelijk wel vertrokken bij het ADO-stadion. Volgens de politie verliep dat zonder noemenswaardige problemen.
De politie blokkeerde de uitgangen
De politie blokkeerde de uitgangen © Regio15