Nesten van jeukende rupsen weggeknipt in Ter Heijde

Bastaardrupsennest
Bastaardrupsennest © WOS
TER HEIJDE - Met scharen en vuilniszakken in de aanslag gingen vrijwilligers zaterdag op zoek naar de nesten van de bastaardsatijnrups in de duinen van Ter Heijde. Het doel: de nesten verwijderen. De stranden van Kijkduin tot aan 's-Gravenzande hebben sinds een paar jaar te maken met een plaag van dit beestje. De haren van het diertje kunnen leiden tot allergische reacties.
De bastaardsatijnrupsen leggen nu volop eitjes. Om te voorkomen dat de beestjes komende zomer weer voor overlast zorgen, was het zaterdag het uitgelezen moment om de nesten, waar nieuwe rupsen uit komen, weg te knippen. 'De nesten zijn een soort witte zakjes, die zie je snel in de duinen zitten. Je spot de nesten dus makkelijk om ze weg te knippen', legt een vrijwilliger uit aan mediapartner WOS.
Nesten van de jeukende bastaardsatijnrupsen in Ter Heijde weggeknipt
Eerder organiseerde de gemeente Westland al een knipactie. Met succes, want het aantal meldingen van overlast nam af. Daarom werd zaterdag een nieuwe knipactie geïnitieerd door strandpaviljoen Moments Beach. 'De rupsen bevinden zich in de duinen. Maar als de wind vanaf het land komt, dan worden ze het strand opgeblazen. Ze zijn namelijk heel klein. Dus met een zuchtje wind waaien ze zo alle kanten op', verzucht Daniëlle Baas, manager van Moments Beach. 'En dat brengt overlast op het strand.'

Tweede knipactie

De overlast van de bastaardsatijnrups is geen pretje. Als de haren van de rups in contact komen met de huid, kan er een allergische reactie optreden zoals huidirritatie, jeuk, rode uitslag, oog- en luchtwegirritatie. 'Ik heb verhalen gehoord van iemand bij wie zijn hele linkerflank verdikt was en jeukte na een bezoekje aan het strand', vertelt de vrijwilliger.
Een bastaardsatijnrups
Een bastaardsatijnrups © Omroep West
Volgende week staat er nog een tweede knipactie gepland. 'Hopelijk leiden deze knipacties ertoe dat er minder rupsen op het strand zijn komende maanden', zegt de vrijwilliger hoopvol.