Hoger beroep Thijs H.: deskundigen oneens over psychische toestand H.

Foto's van Thijs H. die door de politie werden vrijgegeven.
Foto's van Thijs H. die door de politie werden vrijgegeven. © Politie
DEN HAAG - Op de eerste procesdag in het hoger beroep van drievoudig moordverdachte Thijs H. steggelen deskundigen over de psychische toestand van H. Volgens de psychiater van het Pieter Baan Centrum (PBC) is H. 'knettergevaarlijk' zonder behandeling. Twee deskundigen die zijn gevraagd door het gerechtshof om hun licht op de zaak te laten schijnen, zeggen juist dat een psychose niet met zekerheid kan worden vastgesteld.
H. stak op 4 mei 2019 de 56-jarige Etsuko dood in Den Haag, de stad waar hij destijds studeerde. Later keerde hij terug naar zijn ouderlijk huis in Brunssum (Limburg) en stak hij op 7 mei 2019 nog eens twee mensen dood op de Brunssummerheide. Volgens H. zou hij zijn daden allemaal hebben begaan in psychotische toestand.
Het hoger beroep, waar drie dagen voor zijn uitgetrokken, draait om de vraag of H. volledig ontoerekeningsvatbaar was tijdens de moorden. Deskundigen van het PBC houden vol dat H. een langdurige psychose had, maar volgens de rechtbank dikte H. symptomen aan. Hij werd veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs met dwang en ging in hoger beroep.

Drie rapporten

Het hof vloog zelf twee nieuwe deskundigen in die ook een rapport schreven. Daarin staat dat een psychose niet met zekerheid kan worden vastgesteld. En als dat al kan, zou deze psychose mogelijk zijn veroorzaakt door middelengebruik. De advocaten van Thijs H. vroegen op hun beurt ook twee deskundigen om naar de zaak te kijken en zij concluderen hetzelfde als het PBC: H. was volledig ontoerekeningsvatbaar.
Het Openbaar Ministerie (OM) liet in de rechtszaal geluidsfragmenten horen van afgeluisterde gesprekken tussen H. en zijn moeder. Volgens het OM belde de 30-jarige verdachte soms vier keer per dag vanuit het PBC met zijn moeder en zou het kunnen zijn dat zij haar zoon influisterde wat hij moest vertellen aan behandelaars die onderzoek deden naar zijn psyche.
De zaak Thijs H.: hoe zat het ook alweer?

Rol moeder niet van invloed

Volgens de psychiater van het PBC is de rol van H.'s moeder niet van invloed geweest bij het stellen van de diagnose. 'De rol van mensen die een eventuele beïnvloedende rol hebben, wordt buiten het PBC gehouden.' De psychiater legde uit dat de diagnostiek niet gebaseerd is op wat mensen vertellen over zichzelf, maar dat onder meer naar hun levensloop wordt gekeken.
Dinsdag gaat de zaak tegen Thijs H. verder. Dan komen de nabestaanden aan het woord en wordt de strafeis van het OM verwacht.