OM eist celstraf tegen Hagenaar die prostitutiegeld van vriendin in eigen zak stak

Archieffoto
Archieffoto
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft drie jaar cel geëist tegen Hagenaar Adel K. voor het seksueel uitbuiten van zijn vriendin die in de prostitutie werkte. Hij zou 43.000 euro van haar inkomsten in zijn eigen zak hebben gestoken. De verdachte zegt de vrouw alleen geholpen te hebben. Het stel zou nog steeds van elkaar houden en samen 'verder' willen.
Adel (23) was eerst zelf een klant van de prostituee, maar later hoefde hij niet meer te betalen. Hij hielp haar bij het plaatsen van advertenties op pornosites, maakte afspraken via haar mobieltje, reed haar naar dates en reinigde de woning. Hij stuurde ook tikkies naar de klanten. 'Het is haar business, het geld ging naar haar', zei de Hagenaar. Er zou geen sprake zijn geweest van dwang.
De officier van justitie ziet dat anders. De vrouw deed geen aangifte, maar Adel K. is volgens de aanklager niet een 'personal assistant' geweest maar een uitbuiter. 'Zij was jong en naïef en hij heeft misbruik gemaakt van een ongelijkwaardige relatie', stelde de aanklaagster.

Berichten

De vriendin (20) van de verdachte zat weliswaar vrijwillig in de prostitutie, maar hij trok aan de touwtjes. De officier haalde chats en berichten aan, waarin de vriendin zegt dat ze maar een kwart van het geld kreeg. Er stonden tienduizenden euro’s op de rekening van de verdachte. Volgens Adel K. was dat voor de betaling van huurauto’s en hotels.
In de rechtbank werden ook berichten voorgelezen die waren gestuurd bij ruzies. Teksten als 'waarom luister je niet, je moet me volgen' of het dreigement dat hij de Belastingdienst zal inlichten over de 1750 euro die ze had verdiend. Dit zijn volgens het OM bewijzen voor uitbuiting. De officier eist 42 maanden cel, waarvan 6 voorwaardelijk.

'Niet onder druk gezet'

De advocaat van Adel vindt die eis nergens op slaan. 'Het is niet strafbaar om een vriendin te hebben die in de prostitutie werkt. Zij wilde zoveel mogelijk klanten pakken.' De berekeningen over het geld zouden 'broddelwerk' zijn: het stel leefde er samen een luxe leventje van. Dat bevestigt de vriendin die als getuige wordt gehoord: 'Ik heb alles zelf bepaald, hij heeft me niet onder druk gezet.' De verdachte zegt nog steeds verliefd op haar te zijn. De uitspraak is 28 februari.