'Zebraklok die bij Den Haag Centraal stond moet naar Laak komen'

DEN HAAG - De bewoners van de Haagse wijk Laak willen graag de zebraklok adopteren. De bekende klok stond altijd op het Koningin Julianaplein voor het Centraal Station. Maar sinds de werkzaamheden daar is hij tijdelijk ondergebracht op het terrein van een bedrijf aan de Mercuriusweg op de Binckhorst. De bewonersorganisatie Samen voor Laak zou hem graag naar het Lorentzplein willen halen. 'Daar kan hij de boel een beetje opvrolijken', aldus voorzitter Robert John Henderson.
De zes meter hoge zebraklok werd in 1975 ontworpen door de Haagse kunstenaar Jaap Karman, in opdracht van de gemeente en de Nederlandse Spoorwegen. Het idee erachter is dat hij van grote afstand en van meerdere kanten leesbaar is. De klok werd in 1977 officieel in gebruik genomen. Al een half jaar later werd hij door brand verwoest. Pas in 1988 werd hij hersteld.
In 1997 moest de klok voor het eerst wijken: toen voor de aanleg van de Koningstunnel. In 2016 werd hij verplaatst naar de Binckhorst, toen vanwege de bouw van de ondergrondse fietsenstalling. Omdat daar bovenop nog een enorm complex met onder meer woningen gaat verrijzen, is hij niet teruggezet.
Verpieteren
De bewoners van Laak willen de klok nu graag in hun wijk, vertelt Henderson. 'Hij staat daar op de Binckhorst te verpieteren. En wie weet hoe lang hij daar nog blijft staan.' Vandaar dat zij hem graag een plekje gunnen op het Lorentzplein. 'Daar zijn drietramlijnen. Dan kunnen al die passagiers mooi zien hoe laat het is.'
Met de verkiezingen in het vooruitzicht hoopt Henderson van Samen voor Laak dat politici ook aandacht hebben voor zijn wijk. 'Wij horen van veel raadsleden dat zij erkennen dat het toch een beetje een achtergestelde buurt is', vertelt hij. 'Terwijl er ook zoveel moois is.'
Troep op straat
Maar een wensenlijstje heeft hij – behalve de klok – toch ook. Om maar te beginnen met het in zijn eigen woorden 'bekende probleem': de troep op straat. Verder ook hier zorgen over overbewoning.
Bovendien hoopt Henderson dat de politiek oog heeft voor de gevolgen van de bouwplannen die de wijk nog staan te wachten. Want de bedoeling is dat vooral aan de randen van Laak nog een flink aantal torens de lucht in gaat. 'Wij hopen dat de politiek dan ook oog heeft voor bijvoorbeeld de bouw van scholen, andere voorzieningen en groen', aldus Henderson. En graag zou de wijk ook een eigen zwembad willen, vertelt hij.
Zonde
Voor de komst van de klok krijgt Laak in ieder geval steun van de grootste partij in Den Haag, Hart voor Den Haag. 'Het project bij het Centraal Station gaat nog jaren duren. Zonde daarbij is dat de zwartwit gestreepte klok zolang niet wordt gebruikt. Dat terwijl er best een mooi plekje voor dit Haagse icoon te vinden is', aldus lijsttrekker Richard de Mos.
Hij steunt de verplaatsing van de klok naar het Lorentzplein. 'Dat kan wel een landmark gebruiken', vindt De Mos. Die dan ook gelijk het hele plein een 'totale oppepper' wil geven. 'De winkels zijn veel van hetzelfde. Hart voor Den Haag wil winkeliers- en ondernemersverenigingen versterken, met actieve winkelstraatmanagers. Daarnaast moet er door branchering een diverser aanbod van winkels komen. De uitstraling van winkelpanden en het plein moet worden verbeterd.'