Schaatsmuseum Westland dreigt dakloos te raken: 'Wij hebben de mooiste verzameling van de wereld'

Een deel van de collectie van het Westlands Schaatsmuseum
Een deel van de collectie van het Westlands Schaatsmuseum © WOS
WESTLAND - Het Westlands Schaatsmuseum moet verhuizen. Op dit moment is er een mooie collectie aan schaatspakken, schaatsbrillen en natuurlijk schaatsijzers te bewonderen aan de Lierweg in De Lier, maar binnenkort wordt het huurcontract opgezegd en moet het museum dus verkassen. Een probleem: het schaatsmuseum heeft nog geen nieuwe stek gevonden.
'Sinds 2016 huurden wij een ruimte aan de Lierweg voor het schaatsmuseum. Maar het pand heeft een nieuwe eigenaar. Hij heeft ontwikkelingsplannen voor zijn bedrijf en wil graag uitbreiden. De komende jaren moeten dus een aantal panden worden leeggeruimd en wij hebben vorige week te horen gekregen dat wij als eerste weg moeten', vertelt Koos Verbeek, voorzitter van het Westlands Schaatsmuseum, in het radioprogramma West Wordt Wakker.
Het is niet de eerste keer dat het schaatsmuseum moet verkassen. In mei 2009 brak er brand uit in de Naaldwijkse boerderij waar het museum toen was gevestigd. Na een paar jaar van tijdelijke locaties en een expositieruimte in het Westlands Museum in Honselersdijk, vestigde het Westlands Schaatsmuseum zich in januari 2016 in de hal aan de Lierweg. 'Maar daar moeten wij per 1 juni dus weg', voegt Verbeek toe.

Heel veel soorten schaatsen

Toch wil het museum blijven doorgaan. 'Want wij hebben een unieke verzameling. Het is een van de mooiste verzamelingen in de wereld', zegt de voorzitter trots. 'We hebben nog botschaatsen uit het jaar nul.'
'Maar ook schaatsen van plaatselijke smeden die vroeger, samen met de timmerman, de schaatsen maakten. Elk dorp had vroeger zijn eigen smid met een eigen schaatsmodel. Dus wij hebben heel veel soorten schaatsen. We laten echt de ontwikkeling van de botschaats tot de klapschaats zien', legt Verbeek uit. 'Maar daarnaast hebben wij bijvoorbeeld ook veel spullen van (oud-)olympiërs.'

Niet bij de pakken neerzitten

En die verzameling moet volgens de voorzitter van het museum behouden blijven. 'Wij zijn dus op zoek naar een opslagruimte voor de collectie. En als het kan, willen wij daar heel graag een ruimte bij waar wij onze schaatscollectie kunnen showen en kunnen vertellen over de schaatsgeschiedenis', zegt Verbeek.
Het schaatsmuseum gaat dan ook niet bij de pakken neerzitten. 'Wij zijn volop met de gemeente in gesprek en met andere musea in de omgeving om te kijken of wij daar terecht kunnen. Maar tot nu toe hebben wij nog geen nieuwe locatie gevonden', zegt Verbeek.

'Hoop op olympische accessoire van Leerdam'

Ondanks dat de toekomst nog onzeker is voor het Westlands Schaatsmuseum, blijft Verbeek positief en droomt hij stiekem van nieuwe items voor in de collectie. 'Wij hebben het pak van Jutta Leerdam al waarmee zij twee jaar geleden wereldkampioen werd op de 1.000 meter. En ik hoop dat wij straks nog meer olympische schaatsaccessoire van de schaatster uit 's-Gravenzande, kunnen toevoegen', aldus de enthousiaste voorzitter.