Italiaan (79) steelt eeuwenoude bronzen helm en krijgt vijf maanden cel

De door de Italiaan aangeboden helm
De door de Italiaan aangeboden helm © Openbaar Ministerie
DELFT - Een man die in Delft een eeuwenoude bronzen helm wilde laten restaureren is dinsdag door de rechter in Den Haag veroordeeld tot vijf maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk. De helm - uit de vierde eeuw voor Christus - bleek geroofd uit een Italiaans graf. De zaak kwam aan het rollen toen restaurateurs van de Kunstwacht zagen dat er nog aarde op helm zat. Zij schakelden de politie in.
De aanbieder van de helm, een 79-jarige Italiaan bleek betrokken bij de diefstal van de eeuwenoude helm. Eerder was hij al aangehouden in België en Duitsland met soortgelijke helmen. De helm die hij in Delft aanbood was mogelijk veel geld waard: op vergelijkbare voorwerpen werd op kunstveilingen eerder 175.000 euro geboden.
De helm werd samen met andere kunstvoorwerpen door een bende geroofd uit graven in Italië. Die bende is kortgeleden opgerold en de Italiaanse justitie zat ook achter de in Delft aangehouden man aan.

'Grafrovers maken veel stuk'

Het Openbaar Ministerie eiste dinsdag een straf van een jaar waarvan drie maanden voorwaardelijk, Volgens de officier van justitie maken grafrovers veel stuk in Italië. 'Meneer heeft daar een bijdrage aan geleverd.'
De advocaat van de Italiaan bestreed op de zitting dat de helm een hoge waarde heeft. 'Het is wat de gek er voor geeft', zei hij. Een oud ijzerhandelaar zou er niet veel voor willen betalen.

Niet bij zaak aanwezig

De Italiaan - een gepensioneerde leraar - was zelf niet bij de zaak aanwezig. Na zijn aanhouding in Delft zat hij twee maanden in een Nederlandse cel. Toen hij een beroerte kreeg, is hij overgebracht naar een zorginstelling in Italië.
De rechter hield bij de bepaling van de straf rekening met de medische toestand van de man. Het kunstvoorwerp is overgebracht naar het Rijksmuseum voor Oudheden In Leiden.